logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt układu wykrywającego sekwencję 0011 - graf stanów

djanj 17 Lut 2005 11:26 1518 7
REKLAMA
  • #1 1237657
    djanj
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    zaprojektuj uklad wykrywajacy kazde pojawienie sie sekwencji 0011, w dowolnie dlugim ciagu wejsciowym, jak bedzie ta sekwencja na wyjsciu ma byc 1, trzeba narysowac tylko graf, czy ktos moglby pomoc?

z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 1237896
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    W załączonym układzie tylko Twoja sekwencja powoduje pojawienie się stanu wysokiego na wyjściu (Y)
    Załączniki:
    • Projekt układu wykrywającego sekwencję 0011 - graf stanów Bramki.jpg (7.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1238047
    Yarek
    Poziom 12  
    witam, ten powyższy układ jest zły, z tego co zrozumiałem treść to sekwenjca jest podawana szeregowo na wejscie. Po wykryciu sekwencji 0011 na wyjsciu pojawia się jedynka na czas jednego okresu zegara.[/img]
    Załączniki:
    • Projekt układu wykrywającego sekwencję 0011 - graf stanów Clipboard.jpg (13.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1238182
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Yarek napisał:
    witam, ten powyższy układ jest zły, z tego co zrozumiałem treść to sekwenjca jest podawana szeregowo na wejscie. Po wykryciu sekwencji 0011 na wyjsciu pojawia się jedynka na czas jednego okresu zegara.[/img]

Ten układ nie jest zły.
    Wprawdzie adresuje się go równolegle 4-bitowym słowem ale jeśli podłączysz do niego na wejścia srerowany szeregowo rejestr przesuwny to otrzymasz to o co Ci chodzi.
    Pozdro.
  • REKLAMA
  • #5 1238246
    djanj
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    dzieki za odpowiedzi, ja wlasnie taki sam graf rysowalem i okazywalo sie ze jest zle, chyba wiem jak powinno byc, z D przy 0 powinien wracac do B a nie do A, a w C przy zerze powinien pozostac, czy zgadzacie sie z tym?
  • REKLAMA
  • #6 1238618
    Yarek
    Poziom 12  
    No masz racje djanj, Twoje rozwiązanie jest dobre. Troche się rozpędziłem z rysowaniem tego grafu.
  • #7 1238694
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    A realizacja "wprostna" może wyglądać tak:
    Załączniki:
    • Projekt układu wykrywającego sekwencję 0011 - graf stanów dekoder0011.jpg (16.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1278683
    ZajecBaX
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Moja wina.
    Proszę o skasowanie mojego postu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektu układu wykrywającego sekwencję bitową 0011 w dowolnie długim ciągu wejściowym, gdzie na wyjściu pojawia się sygnał logiczny 1 po wykryciu tej sekwencji. Wskazano, że układ powinien działać na sygnale szeregowym, generując impuls na wyjściu trwający jeden okres zegara. Pojawiły się uwagi dotyczące poprawności grafu stanów – sugerowano korekty przejść między stanami, m.in. powrót ze stanu D do B przy wejściu 0 oraz pozostanie w stanie C przy zerze. Potwierdzono, że takie zmiany poprawiają działanie układu. Zasugerowano również, że układ można zrealizować poprzez połączenie rejestru przesuwnego z równoległym dekoderem 4-bitowym, co umożliwia wykrycie sekwencji w sposób szeregowy. W dyskusji pojawiła się także propozycja realizacji układu wprost, jednak bez szczegółów implementacyjnych. Jeden z uczestników wycofał swój post, uznając go za niepoprawny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA