logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja serwisu - czy to dobry wybór urządzeń

aksel_pl 03 Mar 2013 18:48 3990 11
REKLAMA
  • #1 12012463
    aksel_pl
    Poziom 25  
    Ocena: 76
    Witam
    W związku z tym że mam trochę klientów postanowiłem zaoferować nowe usługi i wyposażyć swój serwis w trochę urządzeń. Budżet mam na poziomie 16-17.000 co tak na prawdę nie jest wielkim budżetem jeśli chodzi o serwis.
    Mój wybór padł na:
    Stację BGA Scotle HR460C (min. ze względu na komputerową obsługę)
    http://diolut.pl/stacja-lutownicza-bga-scotle...mputer-system-optycznej-inspekcji-p-4023.html
    Podgrzewacz AOYUE SP 3500
    http://diolut.pl/podgrzewacz-do-reballingu-aoyue-sp-3500-hot-plate-system-p-4122.html
    Oscyloskop SDS1022C
    http://diolut.pl/sds1022c-oscyloskop-cyfrowy-25mhz2kan500mss-siglent-p-3976.html
    Zestaw do Reballingu
    http://diolut.pl/duzy-zestaw-sita-do-reballin...od-ramke-90x90mm-uchwyt-akcesoria-p-4027.html
    Pochłaniacz ZD-153A
    http://diolut.pl/pochlaniacz-dymu-oparow-zd153a-na-ramieniu-mocowaniem-do-blatu-p-3043.html
    Sprężarkę Stanley AirBoss
    http://allegro.pl/stanley-kompresor-sprezarka-airboss-180l-min-10bar-i3063437645.html
    Mikroskop Delta XTL-IV Pro B
    http://deltaoptical.pl/mikroskop-stereoskopowy-delta-optical-xtl-iv-pro-b,d390.html

Wiem że nie są to produkty najwyższych not, ale starałem się wybrać wszystko tak aby zapewniło mi pewien komfort pracy oraz podstawową jakość usług. Myślę że reszta już leży w doświadczeniu które zdobędę z biegiem czasu. Z oscyloskopem miałem styczność tylko na wykładach z realizacji dźwięku:)
    Co myślicie o tym zestawie urządzeń? Będę wdzięczny za porady gdyż lada dzień mam zamiar dokonać zakupu.
    Pozdrawiam

Oprócz tego posiadam już stację lutowniczą tradycyjną oraz hot air, zasilacz serwisowy, mierniki, programator, maty, opaski itd.
    Będę wdzięczny również za radę odnośnie pasty/topnika/ fluxa do bga jak i tradycyjnego lutowania.
  • REKLAMA
  • #2 12015445
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    1. Co do tej maszyny do BGA, to zapytaj sprzedawcy czy dostarcza z nią licencję na system Windowc CE który jest zainstalowany w niej. Jest to typowy "Chińczyk", więc nie ma to za bardzo co opisywać. Na zagranicznych forach można znaleźć zdjęcia, pokazujące budowę tych stacji w środku. Ta kamera do podglądu procesu to ściema, oczywiście kulki zobaczysz, tylko w jakim powiększeniu? Najważniejszą kwestią jest "trzymanie" profilu temperaturowego, zanim zaczniesz ją używać na płytach głównych, sprawdź to.

2. Nie wiem po co Ci potrzebny dodatkowy duży podgrzewacz? Jak chcesz do zdejmowania małych układów z płyt, to równie dobrze możesz odsunąć głowicę stacji na bo i używać tamtego podgrzewacza.

3. Oscyloskop to kolejny "Chińczyk" z parametrami wziętymi z kosmosu, kup sobie używany porządny cyfrowy oscyloskop.

4. Osobiście używam sit do bezpośredniego grzania, nigdy nie mogłem się przekonać do tych zdejmowanych, chociaż wiem, że są ludzie co na nich pracują. śmiem twierdzić, że za połowę tej ceny można kupić taki zestaw z Chin.

5. Ten pochłaniacz to jakiś żart, kupujesz sobie wentylator kanałowy, odpowiednią ilość rury wentylacyjnej i masz o niebo lepszą wydajność od tego badziewia.

6. Jak nie przeszkadza Ci praca w nausznikach ochronnych to możesz brać ten kompresor ;-) Nawet sprzedawca nie umieścił poziomu hałasu w opisie aukcji. Jeżeli kompresor ma stać w tym samych pomieszczeniu to zapomnij o nim. Poszukaj kompresora medycznego, stomatologicznego lub Jun-Air, Bambi. Hałas podczas ich pracy nie przekracza 35dB

7. Jak na początek ot ten mikroskop jest ok, chociaż nie wiem czy on jest jeszcze dostępny. Też produkowany w Chinach, parametrami nie powala.
  • #3 12015484
    aksel_pl
    Poziom 25  
    W tej półce cenowej wszystko jest robione w chinach więc co za różnica...i tak nie stać mnie na sprzęty za grube dziesiątki tysięcy tym bardziej że jestem małą podmiejską firmą. Skoro są firmy które robią BGA na maszynkach za 4-5k i dają rade wystawiając przy tym nawet 6miesięczne gwarancje to tym bardziej na takiej za ponad 10k da się to dobrze zrobić:)
    Odnośnie tej kamery to myślałem jeszcze nad opcją aby postawić domową cyfrówkę która ma 40x zoom + telemakro i jej używać no ale znowu żadna inna stacja w tej cenie nie obsługuje pcb o tak dużych wymiarach jak ta Scotle.
    Drugi podgrzewacz chciałem wziąć do reballingu aby wstępnie podgrzać kulki. Widziałem na filmikach ze tak właśnie jest to robione. Zdejmowane na stacji a potem po nałożeniu podgrzewane na podgrzewaczu.
    Niestety na oscyloskopach się w ogóle nie znam, biorę go na przyszłość bo wszystko i tak pójdzie w leasing - Stwierdziłem że chińczyk za taką cenę sobie poradzi z większością zadań.
    Odnośnie wentylatora to właśnie wymyśliłem że zamontuje zwykły kuchenny zasycasz powietrza i wyprowadzę rurę na zewnątrz.
    Odnośnie sprężarki to fakt że nigdzie nie ma niestety podanej głośności co jest dość dziwne. Jeśli okaże się zbyt głośny to najwyżej go zwrócę bo przysługuje mi takie prawo. Te co podałeś już za bardzo wgryzają sie w budżet ;/
    Mikroskop to niestety nie ma wyboru w tej cenie:(
    Podsumowując wszystko co kupie musi byc zaakceptowane przez leasing...

Dzięki za rady!
  • #4 12017050
    arekm
    Poziom 16  
    Ocena: 71
    FlyBoy napisał:

7. Jak na początek ot ten mikroskop jest ok, chociaż nie wiem czy on jest jeszcze dostępny. Też produkowany w Chinach, parametrami nie powala.

Co jest lepszego? (mantisa pomińmy - ceny zabójcze, nie dla hobbysty, a pod takim kątem pytam). amscope też coś ma ale niedostępne w EU.
  • REKLAMA
  • #7 12951556
    bomi123
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Odświeżę trochę. Jaki w końcu kolega mikroskop zakupił? Ja stoję właśnie przed wyborem i nie jest łatwo.
  • #8 12952423
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Witam kolegę :-) Co do stacji BGA bym sie zastanowił nad taka ZM-R6200 która mam na swoim serwisie http://www.seamarkzm.com/6200.html zakupioną w chinach u producenta za kwotę 13tyś w raz z częściami zapasowymi jak lampa IR oraz panele kwarcowe. Stacja ma dzielone strefy podgrzewania, celownik optyczny z pozycjonowaniem w 3 płaszczyznach z funkcją zoomu, kontrole temperatury stref i czasu wygrzewania, kontrole lamy IR, funkcje automatycznego wygrzewania wstępnego, dogrzewania i stopniowego zwiększania temperatury w 20 krokach, precyzyjnego grzania lampa IR w ściśle określonym czasie, funkcję stopniowego schładzania płyty po rebalingu w celu eliminacji naprężeń termicznych itd. ...
    Podgrzewacz w zasadzie przy zakupie stacji BGA w zasadzie jest ci nie potrzebny dodatkowy ponieważ masz go w stacji.
    Oscyloskop wybrał bym Rigola DS 1052e troszkę droższy ale większe pasmo i więcej funkcji.
    Oczywiście zestaw sit do układów jakie potrzebujesz jednak lepiej jest zakupić większy zestaw plus statyw do sit i układów.
    Pochłaniacz oparów jak najbardziej ponieważ trzeba dbać o zdrowie jednak tu kierować się trzeba odpowiednia prędkością zasysania powietrza. zależy ile i co lutujesz >-)
    Zapytam jednak co kolega zakupił do tej pory ?
  • REKLAMA
  • #9 13514111
    zetmengsm
    Poziom 11  
    cooltygrysek chce kupic ta r6200 mozesz sie wypowiedziec jak sobie radzi z ps3,xbox ? zeby lutowac wszystko tym
  • #10 13534468
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Witam idzie tak samo jak z płytami z laptopów bez problemów przeprowadzam BGA na płytach 6 warstwowych. Mam nawet opracowaną metodę wygrzewania starszej generacji układów grafiki InVidi.
  • REKLAMA
  • #11 13575079
    aksel_pl
    Poziom 25  
    Witam
    Mam 1000zł nadmiaru gotówki który mogę wykorzystać na zakup dodatkowych rzeczy do serwisu.
    Na obecną chwilę posiadam:
    Dwie stacje lutownicze, stację HR, Stację BGA, Oscyloskop, Multimetr, Lupę na ramieniu, Zasilacz serwisowy i matę ESD(czerwoną)

Zastanawiam się nad zakupem rozlutownicy, cyny niskotemperaturowej i zielonej maty ESD. Myślałem również nad generatorem funkcyjnym ale czy oby na pewno jest on przydatny i często się z niego korzysta. Będę wdzięczny za rady co jeszcze warto by zakupić:)
    Czy rozlutownica pistoletowa nadaje się również do ściągania cyny w SMT ?
  • #12 13618491
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    witam . Kup sobie raczej niebieska mate ESD nie męczy oczu. Co do generatora funkcyjnego to jest ci zbędny, no chyba że zajmujesz się technika radiowa ( CB, NADAJNIKI , ODBIORNIKI etc.. ) a jak byś potrzebował to są programy np " DOGARTA" na którym możesz modulować całe pasmo w różnych kombinacjach. Korzystasz wtedy z karty dzwiękowej komputera czy laptopa przy którym jeśli się boisz o uszkodzenie to do separacji wystarczy transformatorek separujący audio np ze starego telefonu " TULIPAN, BRATEK etc " Co do cyny eutektycznej to dobry pomysł, można na niej stawiać małe układy BGA :-) albo plastykowe gniazda. No troszkę cena odstrasza ale ja zakupiłem w chinach i muszę przyznać że jest bardzo dobrej jakości. Co do odsysacza cyny to bym ci polecił stacje LF-8000 wbrew opinia niektórych na forum to świetna sprawa mam to już kilka ładnych lat i sprawuje się świetnie. Bardzo dobre są też splotki do odciągania cyny, te plecionki z cienkich drucików ale gęsto utkanych potrafią ściągnąć cynę aż do złoconych pinów ! i to dosłownie. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat modernizacji serwisu elektronicznego poprzez zakup nowych urządzeń w budżecie 16-17.000 zł. Użytkownik rozważał zakup stacji BGA Scotle HR460C, podgrzewacza AOYUE SP 3500, oscyloskopu SDS1022C, zestawu do reballingu oraz pochłaniacza ZD-153A. Uczestnicy forum zwracali uwagę na jakość sprzętu, sugerując, aby sprawdzić licencje i parametry techniczne, zwłaszcza w przypadku chińskich produktów. Wskazano również na możliwość zakupu stacji ZM-R6200 oraz oscyloskopu Rigola DS 1052e jako alternatywy. Użytkownik podkreślił, że dodatkowy podgrzewacz może być przydatny do reballingu, a oscyloskop planuje wykorzystać w przyszłości. W końcowej części dyskusji poruszono także kwestie zakupu dodatkowych narzędzi, takich jak rozlutownica i cyna niskotemperaturowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA