Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakup nowych urządzeń do serwisu?

delle5540 07 Jun 2020 00:38 2736 8
    delle5540
    Level 3  
    Witam. Mam za cel przeznaczyć do końca wakacji około 10k-12k zł na częściową zmianę sprzętu do swojego serwisu. 90% to naprawy komputerów różnej maści, lecz jak to na terenach wiejskich ludzie przynoszą dosłownie wszystko (tv, suszarki, odkurzacze ;) ). Nie ruszałem jednak do tej pory sprzętów audio, nie licząc głośników komputerowych, bo nie mam wiedzy dostatecznej, ani sprzętu i tu chciałbym na przyszłość i do nauki coś nabyć.
    1. DER EE DE-5000 - czy ktoś posiada, może jakaś alternatywa? Może mi wystarczy RLC DT-9935? Połowa ceny a jakieś możliwości już są względem prostych za 100zł mostków?
    2. Potrzebuję jakiś Oscyloskop 100MHz 2 kanałowy do kwarców w laptopach i do audio szczególnie na przyszłość (przekonałem się, że mimo iż na mierniku tranzystor jest sprawny (test diody) to oscyloskop bardzo łatwo pokazuje jak wygląda sygnał mimo tej "sprawności". Czy taki Siglent za 1000-1200zł wystarczy?
    3. Co do multimetru to posiadam stary UNI-T 61 , ale jest za wolny. Co zamiast niego? Jakiś używany FLUKE? Może coś nowego do 1000zł?
    4. Zasilacz Zhaoxin 5A 30V, trochę zmęczony życiem już - chciałbym żeby nowy miał 2 kanały, był cichy. Wymagań nie mam większych.
    5. Czy przydaje się z praktyki miernik zniekształceń liniowych? Jeśli wykres pokazuje ładną amplitudę to chyba w wielu wypadkach porównując kanały we wzmacniaczu można się bez tego obejść?

Co do lutowania wybór padł na Quick zarówno na hot'a jak i zwykłą lutownicę. Dotychczas była ZD8917B, ale rozlutownica ciągle się zapycha, może tu jakiś pomysł?
    Proszę o chociaż krótkie podpowiedzi z praktyki, może ktoś doda coś jeszcze co mogłoby się przydać?
    Włodzimierz Wojtiuk
    Level 32  
    Ja skromnie,
    Ad.5
    Ja bym poszedł w tym kierunku:
    https://www.youtube.com/watch?v=y8y945gOBp0&t=309s

Już piszę dlaczego tak,
    napisałeś:
    delle5540 wrote:
    jak to na terenach wiejskich ludzie przynoszą dosłownie wszystko (tv, suszarki, odkurzacze ).

No to teraz pomyśl kiedy zwróciłby się (zamortyzował) drogi sprzęt, i kto zapłaci za sprawdzenie, że sprzęt którym hałasuje przy grilu trzyma parametry fabryczne.
    delle5540
    Level 3  
    @Włodzimierz Wojtiuk Dziękuję, to faktycznie ciekawy sposób :) Dużo prawdy, zwykle ma działać i tyle. Jeśli już kupić to dla własnego zadowolenia, że jest zrobione porządnie, ale mało kto zapłaci tyle za naprawę w 30 letnim wzmacniaczu czy wieży, gdzie trzeba 1/3 elementów starannie wymienić. Czyli nie kupuję ;)
    @jasiu2604 Przyjrzę się tym sprzętom. Chciałbym kupić coś na styku gdzie kończy się potrzeba, a zaczyna niepotrzebny stos bajerów typu podłączanie do komputera.

Rezygnując z 5 dodaję 6 czyli kamerę termowizyjną, czyli coś co się na pewno przyda. Chciałbym by była dosyć precyzyjna, jak musi to niech będzie do telefonu podłączana, ale wolałbym pod monitor na Windows podglądać. Przy drobnicy w obecnych laptopach musi być, psikanie IPA to już nie na moje oczy. Thermal Seek, czy Flir do 2500zł? Może być używka.
    delle5540
    Level 3  
    Złożyłem zapytanie do dystrybutora tej firmy.
    Po podaniu swojego NIP najtańsza opcja z serii q1 czyli takiej jakiej używa Daniel Rakowiecki to około 4000 zł brutto. Chciałbym zobaczyć różnicę między tym za 4k pod Windows a np za 2.5k pod iOS czy android. Myślałem żeby kablem na dużego tableta obraz kierować, może efekty byłyby podobne.
    Włodzimierz Wojtiuk
    Level 32  
    delle5540 wrote:
    takiej jakiej używa Daniel Rakowiecki to około 4000 zł brutto.

Tylko, że to ma szanse szybko się zamortyzować.
    delle5540
    Level 3  
    Termowizja na spokojnie do przemyślenia, może uda się gdzieś porównać, poszukać chociaż w internecie porównań.

Póki co kupiłem:
    Zasilacz programowalny NDN USB 3005P 30V 5A 150W - chińczyk jak i Zhaoxin, te same parametry, ale dla wygody 3 programowalne przyciski - na ten swój miałem z miejsca chętną osobę ,stąd czemu by nie. Do mojej elektroniki wystarczy (chyba podświadomie tnę koszty względem termowizji :) ) - tylko przewody by się lepsze przydały.
    RLC DT-9935 - będą testy względem SANWY, cieszy mnie mimo wszystko najbardziej ESR względnie porównywalne z droższymi mostkami.
    Quick 861DW - względem Yihua 858 to przepaść.
    SANWA PC7000 - UT-61C będzie jako drugi teraz, przynajmniej tam gdzie będę się obawiał o pierwszego.
    Nakupowałem też wkrętaków, torx'ów, imbusów - wszystko WERA, oraz kilka narzędzi KNIPEX.
    Stacjonarka poszła na sprzedaż, stąd pojawił się Dell Precision 7710 i Nikon P900.
    CDN, ale chętnie posłucham opinii co do termowizji z praktyki. Bez tego nie ma przyszłości napraw