logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpiecznik S typu A - czy zadziała przed B16 i gdzie kupić online?

ViktorMC 19 Lut 2005 13:06 10165 14
REKLAMA
  • #1 1244605
    ViktorMC
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Witam wszystkich.
    Mam pytanie odnośnie tematowego bezpiecznika. Po pierwsze czy w przypadku gdy znajdzie się na lini z b16 to wywali pierwszy, a po drugie to gdzie mogę go znaleźć bo w normalnych sklepach nie ma takiego iwęc moze ktoś wie gdzie jest w necie??
    Z góry dzieki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1244649
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 1248688
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    A jest do urządzeń o lekkim rozruchu (oświetleni). Wystrzeli jako pierwszy. NIe nada się do silników.
    pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1248828
    grzeg27
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Własnie sie zastanawiam ale nigdy jeszce nie widziałem Es typu A,wiec jestem ciekawy do czego on jest Ci tak bardzo potrzebny.Bo jezeli chcesz uzywać go do stopniowania zabezpieczeń bo jakiś B wyskakuje to nic z tego te literki oznaczają charakterystyke zadziałania.I aby otrzymać selektywność zabezpieczeń trzeba stosować odpowiednie tabele.
    pozdrawiam
  • #5 1250066
    ViktorMC
    Poziom 14  
    Muszę zabezpieczyć nim linię warsztatowa na której wcześniej jest zastosowany bezpiecznik b16 a przed nim c25.Jak idze prąd zwarciowy to mi wywalały oba.Teraz bym potzrebował coś kompletnie bezzwłocznego(słyszałem,ze "A" właśnie taki jest). Jest moze jakiś sposób na zabezpieczenie tej lini.Przedstawiam mniej więcej wygląd instalacji.

=========C25============B16============: : :
    bezpiecznik w rozdzielni ;bezpiecznik w domu; gniazdo do zabezpieczenia
  • #6 1250319
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1250477
    ViktorMC
    Poziom 14  
    hmmm...nie mam możliwości zmiany bezpiecznika na klatce,ale w domu chyba mógłbym go zmienić(nie wiem jak wygląda kwestia montażu). Jaki bezpiecznik musiałbym zamontować w domu w skrzynce,a jaki na lini odbioru?
  • #8 1250570
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1253149
    _Tomaszz
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Dokładnie. Jeżeli w "solidnej" pętli zwarcia popłynie prąd zwarciowy charakterystyki wszystkich tych esów "nałożą się" i pstrykną wszystkie. S typu A ma po prostu większą czułość przy mniejszych prądach. Działa już przy 2-3 krotności In (tak pokrótce).
  • REKLAMA
  • #10 1253421
    grzeg27
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Przy pradach zwarciowych charakterystyki sie pokryja wszytkich esów wiec żaby zachwć selektywność trzeba by dac na klatce wkładke z bezpiecznikiem zwłocznym typu gL/gG bo B16 selektywność zaczyna sie od 25A albo jak poprzedni kolega napisał monza dać esa selektywnego tylko żę cena od np. LSH-25E/1 250 zł.Mozna próbować sie też zabezpieczyć z drugiej strony le musi to być bardzo szybki bezpiecznik topikowy.
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 1253638
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Niestety obawiam sie ze nic z tym nie zrobisz rozwiazaniem moze byc rozbicie obwodow w warsztacie na mniejsze i oczywiscie odpowiednie bezpieczniki, a jesli chodzi o wylaczniki typu A to sa one stosowane do zabezpieczen urzadzen energoelektronicznych tam poszukaj moze cos znajdziesz.
  • #12 1256005
    ViktorMC
    Poziom 14  
    Podsumowując:
    w skrzynce na klatce zastosowano bezpiecznik "s" C25;
    w domu na całej dolnej lini jest bezpiecznik B16 "s191".

Przy zwraciu przewodów bezpośrednio ze sobą wywalają obok.Z Waszych postów wnioskuję,że nie da się zebezpieczyć mojego trójnika w warsztacie, żeby przy zwarciu bezpośrednio przewodów wywalał tylko bezpiecznik przy trójniku. Musiałbym zadzwonić do elektryków i poprosić o zmianę bezpiecznika na klatce na R301-25A lub ewentualnie S310-C25. Dobrze rozumiem.
  • #13 1256058
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 1256493
    ViktorMC
    Poziom 14  
    A jeżeli chcialiby koniecznie założyć esa c25 to jaki musiałby być?Zapewni mi on selektywność?
    Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi.
  • #15 1256915
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania bezpiecznika typu S o charakterystyce A w instalacji elektrycznej, gdzie na linii znajduje się bezpiecznik B16 oraz C25. Bezpiecznik typu A jest szybki i stosowany głównie do urządzeń o lekkim rozruchu, np. oświetlenia, ale nie do silników. W praktyce selektywność między bezpiecznikami S typu A i B16 jest trudna do osiągnięcia, ponieważ charakterystyki zadziałania mogą się pokrywać przy prądach zwarciowych, co powoduje wyzwalanie obu zabezpieczeń jednocześnie. Zalecane jest stosowanie bezpieczników selektywnych (ES) lub serii 300 i R300, które lepiej zapewniają selektywność. W przypadku instalacji z bezpiecznikiem C25 na klatce i B16 w domu, brak selektywności jest błędem projektowym. Możliwe rozwiązania to wymiana bezpiecznika głównego na R301-25A lub S310-C25, jednak wymaga to zgody zakładu energetycznego i właściciela budynku. Bezpieczniki typu A są trudne do znalezienia w standardowych sklepach, a ich zastosowanie jest specyficzne dla zabezpieczeń urządzeń energoelektronicznych. W praktyce lepszym rozwiązaniem jest rozbicie obwodów warsztatowych na mniejsze sekcje z odpowiednimi bezpiecznikami. Warto również uwzględnić parametry pętli zwarcia, które wpływają na skuteczność selektywności zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA