logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

i znowu "nieszczęsne" - "esy"...

kasprzyk 19 Gru 2005 18:39 5271 10
  • #1 2098368
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Człowiek zrobi sobie instalacje, wydzieli kilka obwodów na na osobnych bezpiecznikach - światło osobno.

Wszystko działa pięknie - żarówka zrobi zwarcie - wywali S10 i jest... było ok! bo "ktoś" wymienił stare bezpieczniki topikowe na korytarzu przy liczniku na (S) C25. - teraz niestety oprócz tego bezpiecznika "wywala" także główny C25.

Czy można wymusić na administratorze wymianę tych bezpieczników na inne???

W ciagu dwóch dni zwarcie zrobiły 2 żarówki!! Za każdym razem włączony komputer - a on nie lubi twardych resetów.
  • #2 2098512
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Na żarówki daj: B6.
  • #3 2098549
    krzyswil71
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam.Jeżeli masz nową instalację i wydzielone obwody to radzę tak jak kolega wyżej napisał ; na obwód oświetleniowy dałbym S 6A typu B,a na obwody gniazdowe S 10A , S 16A i też typu B. A tak przy okazji ,czy przy zwarciu w obwodzie gniazdowym też "wywala" Ci S 25A na głównym .:idea:
  • Pomocny post
    #4 2098560
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    marpiasek napisał:
    Na żarówki daj: B6.

To nic nie zmieni, Raczej zmuś administratora do zastosowania rozłącznika bezpiecznikowego z wkładką D02 25A - R301-25A Legrand, albo TYTAN. Albo wyłącznik nadmiarowoprądowy selektywny - ale jest to już większa kasa.

Problemem w tym przypadku są wyzwalacze elektromagnetyczne (mają takie same charakterystyki czasowo-prądowe - B,C,D prawie to samo) i powstanie prądu łukowego w wyniku przerwania włókna żarówki.
  • #5 2098745
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    krzyswil71 napisał:
    ......... przy okazji ,czy przy zwarciu w obwodzie gniazdowym też "wywala" Ci S 25A na głównym .:idea:

Nie robiłem takich prób - ale z doświadczeń u innych klientów, mogę się założyć, że stanie się to samo.

W nowo położonej instalacji na domku jednorodzinnym - podłączone 1 gniazdko na S 10 (absolutnie wszystko wyłączone - czyli nie ma sposobności, że bezpiecznik główny jest już sporo obciążony prądowo) do tego różnicówka z zabepieczeniem prądowym - robie zwarcie - wyrzuca S 10, różnicówka iiiii C25!! w skrzyni energetycznej - 40 metrów za mieszkaniem! Szlak trafia klienta, kiedy wieczorem czy w nocy wyrzuci mu własnie główny C25 - komfort jak cholera! ;)

Pzdr
  • #6 2107530
    POZIP
    Poziom 2  
    Chciałbym powiedzieć coś na temat,, esów".Jest to bardzo dobre zabezpieczenie przed skutkami zwarcia.Jedynie trzeba zachować zasadę jeden ,,es"na przewodzie fazowy (kierując się w stronę zasilania)dalej musi być już wkładka bezpiecznikowa lub BM.Twoje zasilanie jest zrobione niewłaściwie. A co do wyłączników różnicowo prądowych.Zabezpieczają one przed porażeniem i najważniejszy parametrem jest prąd wyzwalający który nie może być większy nisz 30mA i w odpowiednim czasie ,który zależy od środowiska (230V 0,4s 0,2s 400V 0,2s 0,1s).Prąd znamionowy powinien być wyższy o jedną wartość od prądu poboru uwzględniając współczynnik jednoczesności.
  • Pomocny post
    #7 2108306
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    kasprzyk napisał:
    gniazdko na S 10 (absolutnie wszystko wyłączone - czyli nie ma sposobności, że bezpiecznik główny jest już sporo obciążony prądowo) do tego różnicówka z zabepieczeniem prądowym - robie zwarcie - wyrzuca S 10, różnicówka iiiii C25!!

Sprawdzałem to na B6 i przedl. C25
    Tak samo wylatują oba.
    Esy są szybkie i nie są selektywne.

Pozostaje softstart do żarówek.. ;)

kasprzyk napisał:
    Czy można wymusić na administratorze wymianę tych bezpieczników na inne???

Z tym moze być problem...
    Zależy od administracji.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic383502.html
  • #8 2108486
    KAPAS
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam
    A może przedewszystkim sprawdź dlaczego wyrzuca ten S10, tzn dlaczego tak często palą Ci się żarówki.
    Skoro jest to świerza instalacja, być może (nie wiem kto ją robił) jest gdzieś przetarta izolacja, co może powodować zwarcie. Dla mnie osobiście bardzo dziwne jest tak częste przepalanie się żarówek.
  • #9 2110787
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Czemu wszyscy tak na upartego instalują te wyłączniki nadmiarowo-prądowe na maksa, gdy one powodują zbyt częste wyłączenia. Wśród projektantów istnieje totalna mania stawiania wył. na 10kA i zaraz po nim 6kA i twierdzą, że jest zachowana selektywność wyłączania. A na pytanie jak się ma to do całki Joul'a to morda w kubeł. Źle mi się robi jak tacy specjaliści się do projektów zabierają. Szkoda słów!

P.S. Ci co sprzedają to jeszcze większa ciemnota, ale sprzedawać nie znaczy że musi się na tym znać (projektować też, chyba? - trzeba tylko zabulić w izbie coroczny haracz). A klient kupi wszystko. :(

Przepraszam za Off-topic, ale już nie mogę tego wszytskiego znieść.

Życzę wszystkim wesołych świąt, tyle szcęścia i radości oraz aby s... aż do starości:). (to było dla chłopaków) :D
  • #10 2111369
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    KAPAS napisał:
    Witam
    A może przedewszystkim sprawdź dlaczego wyrzuca ten S10, tzn dlaczego tak często palą Ci się żarówki.
    Skoro jest to świerza instalacja, być może (nie wiem kto ją robił) jest gdzieś przetarta izolacja, co może powodować zwarcie. Dla mnie osobiście bardzo dziwne jest tak częste przepalanie się żarówek.

Witam - nie, z instalacją jest ok - ja ją robiłem. Po prostu przyszedł "czas" na żarówki - te które były równocześnie kilka lat temu wkręcone i teraz robią mi takie niespodzianki - oczywiście nie wiem, która "szczeli" następna - ale nie będe ich wymieniał w "ciemno" - bo może się okazać, że niektóre pochodzą jeszcze sporo czasu.

Wiecie jak to jest - zepsuje się w domu żelazko, za chwilkę pralka, lodówka itd :) - reakcja łańcuchowa ;)

Wesołych Świąt
  • #11 2140128
    modlinp
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    W przypadku dwóch wyłączników esów aby wszystko grało poprawnie można byłoby zastosować drugi wyłącznik selektywny (powinno). Najlepiej wziąć katalog w którym są podane rodzaje wyłaczników i kiedy zapewnina jest selektywność
    np w abb dla wyłaczników typu s190 lub s260 lub s270 o prądach znamionowych od 2 do 10 selektywnośc bedzie zapewniona przez wyłacznik s700 o prądzie znamionowym 20A (firma to gwarantuje tylko dla swoich wyrobów :))

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niewłaściwego działania zabezpieczeń instalacji elektrycznej po wymianie bezpieczników topikowych na automatyczne typu C25, co powoduje wyłączanie się głównego bezpiecznika przy zwarciu żarówki. Zalecane jest stosowanie bezpieczników typu B o niższych prądach znamionowych, np. B6 dla oświetlenia i S10 lub S16 dla obwodów gniazdowych, aby poprawić selektywność zabezpieczeń. Problemem są szybkie wyzwalacze elektromagnetyczne (charakterystyki B, C, D) oraz powstawanie prądu łukowego przy przerwaniu włókna żarówki, co powoduje jednoczesne wyłączanie bezpiecznika głównego i obwodowego. Proponowane rozwiązania to wymuszenie na administratorze zastosowania rozłącznika bezpiecznikowego z wkładką D02 25A (np. R301-25A Legrand lub TYTAN) lub selektywnego wyłącznika nadmiarowoprądowego, choć wiąże się to z wyższymi kosztami. Wskazano również na konieczność prawidłowego doboru i rozmieszczenia zabezpieczeń, zachowanie zasady jednego „esa” na przewodzie fazowym oraz ewentualne sprawdzenie przyczyn częstego przepalania się żarówek, które mogą wynikać z uszkodzeń instalacji. Wspomniano o selektywności wyłączników ABB typu s190, s260, s270 oraz s700 jako przykładzie zapewnienia selektywności między zabezpieczeniami o różnych prądach znamionowych. Dyskusja podkreśla znaczenie właściwego doboru charakterystyk i wartości prądów zabezpieczeń dla komfortu użytkowania i ochrony sprzętu elektronicznego, jak komputery, które nie tolerują częstych twardych resetów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA