logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór miernika cęgowego do auta: KEWTECH KT-203 czy UNI-T UT-204?

KarolGT 17 Mar 2013 15:51 11934 8
REKLAMA
  • #1 12073333
    KarolGT
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

Potrzebuję kupić miernik cęgowy do diagnozowania problemów z akumulatorem.
    Byłem ostatnio u elektryka samochodowego i udało się zdiagnozować problem dzięki
    KEWTECH KT-203 (koszt ok 260 zł)

Przeglądając forum znalazłem jeszcze model
    UNI-T UT-204 (koszt o 180 zł)

Zastosowanie: totalnie amatorskie, kupuje go po prostu po to żeby sprawdzić co rozładuje mi akumulator. (na razie wiem tylko na którym bezpieczniku jest problem), więc nie chcę wydawać kilkaset zł na coś czego będę bardzo mało używał, ale jeśli ten KT-203 ma być o wiele lepszy to go kupię.

OPIS UT-204
    Opis KT-203

UNI-T UT-204 wydaje się nawet lepszy jeśli chodzi o parametry. Co sądzicie?
  • REKLAMA
  • #2 12073420
    KStanek
    Poziom 22  
    Ocena: 75
    Ja używam tego Unita i powiem że wystarcza do samochodu. Do sprawdzenia bezpieczników i tego co pożera prąd wystarczy w zasadzie każdy dowolny miernik który ma możliwość zmierzyć przepływ prądu np. do 20A. Bo tak to cęgowy zapinasz na kabel i po kolei wyjmujesz bezpiecznik i już wiesz gdzie masz upływ. Standardowy miernik włączasz w gniazdo bezpiecznika i też masz podgląd. Służą do tego specjalne wtyczki do gniazd bezpieczników za ok 15zł.
  • REKLAMA
  • #3 12073434
    KarolGT
    Poziom 10  
    tak wiem, że można się wpiąć w bezpieczniki itp.
    Problem w tym że w instalacji jest dość mocno pozmieniane i pod ten bezpiecznik jest podpięte (teoretycznie) kilka elementów, a prawdopodobnie jeszcze ktoś dorzucił coś dodatkowego, dlatego wybór padł na cęgowy bo będzie wygodniejszy.

Czy ten Unit ma przycisk "zerowania" bo w tym KT-203 był taki przycisk i z tego co elektryk mówił to jest to bardzo przydatne.
    Możesz coś powiedzieć jak z dokładnością pomiarów?
  • REKLAMA
  • #4 12073461
    KStanek
    Poziom 22  
    Ocena: 75
    Między cęgowym a klasycznym różnica w pomiarach to jakieś 1% w prądzie ok. 0.5 w napięciu. Zerowania nie ma z tego co pamiętam. Ma za to pomiar częstotliwości i wypełnienie %. i możliwość wybrania zakresu manualnie, oraz HOLD.
  • #5 12075706
    KarolGT
    Poziom 10  
    Zastanawiam się jeszcze czy brać UT-204 czy UT-204A

204 jest minimalnie dokładniejszy i ma TrueRMS
    204A nie ma trueRMS ale ma pomiar temperatury

czy ten trueRMS przyda się do takich pomiarów i czy to będzie miało małe znaczenie dla mnie?
  • REKLAMA
  • #6 12098835
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1732
    TrueRMS nie ma żadnego znaczenia dla Ciebie jeżeli będziesz go używał do pomiarów w samochodzie.
    KarolGT napisał:
    więc nie chcę wydawać kilkaset zł na coś czego będę bardzo mało używał

I tego się trzymaj. Jeżeli chcesz go tylko do naprawy tego samochodu to wystarczy Ci zwykły multimetr za 30zł. Ma on pomiar prądu 10A DC, który jest całkowicie wystarczający. A kasę zaoszczędzoną na zakupie miernika możesz przeznaczyć na ewentualną naprawę auta.
  • #7 12193417
    KarolGT
    Poziom 10  
    Kupiłem miernik UT-204

mam pytanie odnośnie REL
    w instrukcji jest napisane:

Wciśnij REL aby odjąć przechowywaną wartość od aktualnej wartości, wynik wyświetli się na wyświetlaczu.

Jak to rozumieć?

Zapinam miernik na klemach i gdy auto jest zamknięte, "problematyczne" bezpieczniki wyciągnięte, aku nie rozładowywuje się nawet po 5-6 dniach a wtedy miernik pokazuje mi ok -1.2 A
    Jak daje REL to mi go zeruje i pokazuje 0,00-0,02

Ale w sumie tyle samo mi pokazuje jak nie jest do niczego podpięty tylko leży sobie włączony na stole.

Jak więc sprawdzić ile aktualnie prądu mi pobiera?
    Potrafię już ustawić wartość jaką oczekuje żeby było (czyli bez tych bezpieczników na których coś jest nie tak), wtedy wciskam REL - miernik pokazuje 0,00.
    Wtedy wkładam bezpieczniki - pokazuje 0,30 i szukam przyczyny.

Ale rozumiem że to 0,30 to nie jest aktualna wartość tak jak to 0,00 nie oznacza że żaden prąd nie płynie bo jakiś powinien pokazywać. Miernik ustawiony oczywiście na DC i zakrec 40A (do wyboru jest jeszcze 400A).

Co robię źle?
  • #8 12194110
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1732
    Włączasz miernik, wciskasz REL aby wyzerować, zakładasz cęgi na przewód (oczywiście z zachowaniem biegunowości) i odczytujesz prąd. Prawda, że proste?
    KarolGT napisał:
    tak jak to 0,00 nie oznacza że żaden prąd nie płynie
    0,00 właśnie oznacza, że prąd nie płynie.
  • #9 12654060
    multihunter
    Poziom 26  
    Ocena: 114
    Przydaje się Wam ten pomiar współczynnika wypełnienia ?
    REL na zakresie prąd jest chyba po to by wyeliminować wpływ zakłóceń i temperatury.
    Czy miernik w trybie piszczałka przerywa jakby procesor się przycinał, czy to jakaś usterka ?
    Czy jesteście pewni True RMS UT204 ? Bo w instrukcji pisze żeby do tego dodawać jakieś procenty.
    Mój 204A na zakresie 400V AC pokazuje dobrze, a poniżej jakieś głupoty.
    Dziwne, że "wyższe" modele nie mają prądu DC za wyjątkiem UT207 UT208
    Czy ktoś może podać wymiary w/w mierników ? Bo mam wrażenie jakby na zdjęciach w necie nie mieściły się w dłoni

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat wyboru miernika cęgowego do diagnozowania problemów z akumulatorem, porównując modele KEWTECH KT-203 i UNI-T UT-204. KEWTECH KT-203, kosztujący około 260 zł, był używany przez elektryka samochodowego do diagnozy, podczas gdy UNI-T UT-204, tańszy (około 180 zł), również wydaje się wystarczający do amatorskich zastosowań. Użytkownicy podkreślają, że do podstawowych pomiarów prądu wystarczy prostszy multimetr, a różnice w dokładności pomiędzy cęgowym a klasycznym miernikiem są minimalne. Pojawiły się pytania dotyczące funkcji "zerowania" w UT-204 oraz znaczenia pomiaru TrueRMS, które dla amatorskich zastosowań w samochodzie nie są istotne. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z użytkowaniem UT-204, w tym funkcją REL do zerowania wartości pomiaru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA