logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wylutowanie elementu typu FFC 6pin raster na .5mm

Gniew_Amo 19 Mar 2013 20:01 2490 11
  • #1 12083969
    Gniew_Amo
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam
    Mam taka dziwna prośbę, potrzebuje to wy lutować z płyty i podmienić. Grzałem Hot-em, grotem żeby nagrzać pad-y i ni .......ja nie chce puścić. Dokładniej chodzi o te dwa po bokach montowane są na SMD, więc dojścia grotem nie mam. Po za tym te które mam są za duże :/ . Czy ma ktoś może patent na takowe ustrojstwo ??
  • #2 12087589
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Chodzi o złącze do taśmy FFC? Jeśli tak, to dwie opcje:
    - niszczysz złącze i odlutowujesz piny po kolei - zniszczone złącze ale PCB cała,
    - grzejesz HOTem od drugiej strony PCB aż złącze odejdzie - złącze całe, zniszczona PCB.
  • #3 12089128
    Gniew_Amo
    Poziom 17  
    Mhm 500 stopni od drugiej strony i D.... przez duże D :/ . I tak chodzi mi o FFC. Złącze jest już zamiast kremowe lekko brązowawe może bardziej bordowe, no ale jestem chłopem wiec mam z tym zawsze jakiś problem :D .
  • #4 12091284
    Gniew_Amo
    Poziom 17  
    no i puśćiło płyta od spodu zjarana na wegiel :D
  • #5 12091435
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1039
    A topnik był?
  • #6 12092450
    Gniew_Amo
    Poziom 17  
    A oczywiście że był. A oto efekt mojej żmudnej pracy
    wylutowanie elementu typu FFC 6pin raster na .5mm
    Akuratnie to dawca wiec nie jest żal moboska.
  • #7 12092496
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ja takie pierdółki kiedyś nakrywałem kawałkiem blachy (ekrany), folii aluminiowej (są też specjalne folie do tego) lub metalowe kubeczki i grzalem z góry z dużą ilością topnika - nagrzewane było miejsce wokół złącza (pady, nie plastik), a samo złącze miało niższą temperaturę. W praktyce takiego czegoś się nie wylutowuje do ponownego użycia - to są jednorazówki. Kolor zawsze będzie zmieniony od temperatury - ale złącza najczęściej działały.
  • #8 12092558
    Gniew_Amo
    Poziom 17  
    No właśnie nowe, tylko że w całej Łodzi włącznie z TME takich złącz nie dostaniesz. Ja wiem że tak byłoby najlepiej. Jutro podeśle zdjęcia po wlutowaniu w "działającą" w cudzysłowie płyte tam też jest kwiatek, po zwarciu na FFC popalił się jeden pad i drugi tak na 90%. Wiec zabawa będzie przednia szczególnie z rastrem .5 mm :/
  • #9 12092624
    Chris_W
    Poziom 39  
    Niektore laminaty już takie są - w ogóle nie nadają się do grzania - zwęglają się (fenolowo-papierowe?) lub rozwarstwiają się (z włókna szklanego). A ten na zdjęciu na taki właśnie wygląda (chyba że naprawdę solidnie go przegrzałeś). Inna metoda to ścinanie żyletkami - niektórzy tak robili na początkach (jak nie mieli wyczucia do hota).
    Topnik jest bardzo ważny - to on rozprowadza temperaturę i powoduje równomierny rozklad na lutach - inaczej jeden lut puszcza drugi jeszcze trzyma i w efekcie urywasz pole lutownicze. Z topnikiem "puszczają" jednocześnie wszystkie luty. Najlepiej element zsuwać na bok, unikać "wyciągania" w górę.
  • #10 12106029
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Można było najpierw odciągnąć cynę plecionką z topnikiem, a potem odciąć złącze jakimś skalpelem albo nożem od tapet - jest to sposób dość skuteczny. Poza tym widzę, że grzałeś punktowo zbyt wysoką temperaturą. Najlepiej jest grzać nieco dłużej niższą temperaturą i z obu stron płytki jednocześnie (preheater).
  • #11 12136127
    REVISOR
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    500 stopni no to żeś pojechał po całości, 320-380 i nagrzewać powoli hotem od spodu laminatu czyli po prostu zbliżaj dyszę hota coraz bliżej laminatu i czekaj cierpliwie, czasem zdarza się że takie złącza są przyklejane kropelką kleju i mimo że lut dawno puścił to złącze dalej się trzymai i na czuja trzeba szarpnąć.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wylutowania złącza FFC 6-pinowego o rasterze 0.5 mm z płyty PCB. Użytkownik miał trudności z odlutowaniem złącza, które było montowane w technologii SMD, co utrudniało dostęp do padów. Proponowane metody obejmowały użycie wysokiej temperatury z drugiej strony PCB oraz zastosowanie topnika, co miało na celu równomierne rozprowadzenie ciepła. Wskazano również na ryzyko uszkodzenia laminatu, który może się zwęglić lub rozwarstwić. Użytkownicy sugerowali alternatywne metody, takie jak użycie plecionki do odciągania cyny oraz delikatne podważanie złącza. Wspomniano także o produkcie "Chip-quik", który może ułatwić proces wylutowywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA