logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola D160 - Ładowanie baterii po wieloletnim leżeniu.

Czasami 25 Mar 2013 12:19 2967 12
  • #1 12108852
    Czasami
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Pytanie może dziwne ale moim zdaniem istotne.
    Otóż posiadam stary model telefonu - Motorola D160, tzw. cegła. Z pewnych powodów chciałbym go używać. Niestety bateria wewnętrzna typu NiMh nie była ładowana od ponad 10 lat. Czy mogę podłączyć ją pod ładowarkę bez ryzyka, że nie wyleje lub co gorsza nie rozsadzi jej (mała eksplozja).
  • #2 12108866
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 12108879
    Czasami
    Poziom 17  
    cristal2242 napisał:
    Wybuchnąć to nie wybuchnie,ale też raczej już nie naładuje.

Dzięki za szybką odpowiedź. A czy można taką zleżałą baterię potraktować zamrażalnikiem. Podobno to przeważnie pomaga. Dostanie takiej baterii graniczy z cudem, a włożeniem tam akumulatorków R6 niestety powoduje brak kontroli temperatury oraz poziomu ładowania. Odpada.
  • #4 12109817
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 12109885
    jurek91
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Racja, rozbierz ten akumulator tam są 4 akumulatory AA, możesz kupic 4 takie akumulatorki, przelozyc ogniwa do tej obudowy, troszke zabawy lutownica i baterie masz jak nowa :)
  • #6 12113817
    Czasami
    Poziom 17  
    Shqippy napisał:
    Ta bateria zawiera cztery ogniwa grubości AAA, tylko nieco dłuższe

jurek91 napisał:
    Racja, rozbierz ten akumulator tam są 4 akumulatory AA

No i mam dylemat - kto ma rację? Poza tym podobno dodatkowo trzeba wlutować termistor, aby takiego zestawu nie przegrzać. Nie jest też jasne, czy automatyka ładowania zadziała.
  • #7 12113908
    jurek91
    Poziom 20  
    Kolega Shqippy pomylił chyba telefony. d160 miala grubsza baterie i tam byly AA ak dobrze pamietam, a motorola c520 miala w tej bateri 4 akumulatorki AAA. Najlepiej bedzie jak sam sprawdzisz co w tej bateri siedzi. Termistor tam jest. "Automatyka" w tym telefonie prawie ze nie istnieje, rownie dobrze mozesz tam wsadzic 4 zwykle paluszki, zachowujac polaryzacje ogniw i telefon bedzie działal. tylko ze nie bedzie ładował. Telefon wykrywa ze jest wsadzony akumulator tymi 2 stykami malymi ktore sa na dole baterii.
  • #8 12113991
    Czasami
    Poziom 17  
    Dzięki za wszystkie rady. Jeśli ta bateria nie będzie trzymać długo pewnie tak zrobię. Na razie jednak chciałbym spróbować ją naładować. Nie wiem tylko czy to nie jest niebezpieczne.
  • Pomocny post
    #9 12114043
    jurek91
    Poziom 20  
    jarebostare.pl/motorola-d160-vel-mg1-4c12/ Nie moge wkleic normalnie linku, jestem na telefonie, wiec prosze o nie kasowanie tego postu :)
  • #10 12117651
    Czasami
    Poziom 17  
    jurek91 napisał:
    Kolega Shqippy pomylił chyba telefony. d160 miala grubsza baterie i tam byly AA ak dobrze pamietam, a motorola c520 miala w tej bateri 4 akumulatorki AAA. Najlepiej bedzie jak sam sprawdzisz co w tej bateri siedzi. Termistor tam jest. "Automatyka" w tym telefonie prawie ze nie istnieje, rownie dobrze mozesz tam wsadzic 4 zwykle paluszki, zachowujac polaryzacje ogniw i telefon bedzie działal. tylko ze nie bedzie ładował. Telefon wykrywa ze jest wsadzony akumulator tymi 2 stykami malymi ktore sa na dole baterii.

jurek91 napisał:
    jarebostare.pl/motorola-d160-vel-mg1-4c12/ Nie moge wkleic normalnie linku, jestem na telefonie, wiec prosze o nie kasowanie tego postu

Dzięki za zangażowanie. Pewnie wykorzystam te informacje w mojej sytuacji.
  • #11 12121684
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 12579787
    gryphon
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam.

Motorola D160 miała oryginalnie akumulator o pojemności około 1000 mAh. Dzisiaj można w niej zastosować 4 akumulatorki 1.2V, z których każdy może mieć 2000 mAh. Czy to wyraźnie wydłuży czas pracy w porównaniu do oryginalnego akumulatora?

Nie wiem dlaczego chcecie lutować termistor itp. - do tego telefonu dodawana była taka wkładka służąca właśnie do instalacji akumulatorków AA.
  • #13 18402832
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3200
    W tej Motoroli można uzywać zwykłych baterii AA albo pakiet akumulatorów fabrycznych , w których sa 4 akumulatory NIMh. I w tym pakiecie jest właśnie termistor 10kom, pakiet ten ma inne dodatkowe 2 wyjścia. Ja do dziś używam tego telefonu jako ładowarka do akumulatorków AA.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada stary telefon Motorola D160, którego bateria NiMh nie była ładowana od ponad 10 lat. Zastanawia się, czy można bezpiecznie podłączyć ją do ładowarki. Odpowiedzi wskazują, że bateria prawdopodobnie nie wybuchnie, ale może nie naładować się. Użytkownicy sugerują, że można zregenerować baterię, wymieniając ogniwa na akumulatorki AA, jednak wymaga to lutowania i może być konieczne dodanie termistora dla bezpieczeństwa. Wskazano również, że telefon może działać z zwykłymi bateriami AA, ale nie będzie ich ładował. Wspomniano o pojemności oryginalnej baterii (około 1000 mAh) w porównaniu do nowoczesnych akumulatorków (2000 mAh), co może wydłużyć czas pracy telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA