logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dwa ostatnie grzejniki nie grzeją po wymianie zaworu - piec SAS uwt 23kW, instalacja otwarta, pompa

ORZEŁ 80 13 Lis 2022 11:50 4662 122
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego dwa ostatnie grzejniki nie grzeją po wymianie zaworu przy piecu i jak usunąć taką usterkę w otwartej instalacji CO?

Najprawdopodobniej blokuje je poduszka powietrzna powstała podczas ponownego napełniania instalacji, a nie sama pompka, bo w takim układzie pompka nie usuwa zalegającego powietrza [#20284156][#20292405] Pomogło odpowietrzanie nie ostatniego, lecz trzeciego grzejnika od końca: po odkręceniu śruby u góry przy zaworze i poluzowaniu dolnego korka/śruby wypłynęła woda i zostało wypuszczone zalegające powietrze, po czym grzejniki zaczęły grzać [#20304715] Wcześniej padła też sugestia, że przy takich objawach trzeba szukać przytkanego odpowietrznika albo kryzy/zaworu, ale w opisywanym przypadku sam odpowietrznik po wymianie nie rozwiązał problemu [#20284364][#20291962] Do skutecznego odpowietrzania przydałby się zawór na powrocie albo możliwość odcięcia odcinka i przepchnięcia powietrza wodą; przy takim układzie bez zaworu na powrocie jest to dużo trudniejsze [#20292506][#20292684]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20282014
    ORZEŁ 80
    Poziom 6  
    Ocena: 11
    Witam.
    Mój problem - jak w temacie. Po kolei:
    Mam piec SAS uwt 23kw z komputerem. Zamontowana również pompa obiegowa. Jednakże palę w piecu bez elektroniki i pompa też jest odłączona. ( Ktoś zapyta dlaczego? Piec długo się rozkręcał, a żądaną temperaturę uzyskiwał na 10-15 minut i spadała, stąd też postanowiłem palić bez komputera, co powoduje że bardzo szybko w domu jest ciepło. Instalacja starego typu OTWARTA, z naczyniem wybiórczym na poddaszu.
    Wszystko było jak należy, do momentu gdy uległ awarii zawór przy piecu (na zdjęciu oznaczony numer 1). Spuściłem wodę z instalacji, wymieniłem zawór, rozpalilem w piecu. Oczywiście instalacja kilkukrotnie odpowietrzana przy każdym grzejniku, dopuściłem ubytek wody do naczynia i pojawił się problem z ostatnimi grzejnikami - zimne całkowicie. Przy próbie odpowietrzania bardzo słabo leci woda z odpowietrznikow - zarówno na zimnych grzejnikach jak i przy pracy pieca. Co może być powodem zaistniałej sytuacji. Dodam że filtr siatkowy przy piecu czyszczony kilkukrotnie. Zawór nr 1 - ten wymieniany to ten na górze nad pompką.[url=https://obrazki.elektroda.pl/9949905300_1668336370.jpg][url=https://obrazki.elektroda.pl/8486978900_1668336369.jpg]
    Ciśnienie w instalacji być może jest za niskie stąd też nie dochodzi ciepła woda do ostatnich grzejników, ale nie mam kask tego sprawdzić bo nie mam przy piecu zegara mierzącego ciśnienie tym bardziej że instalacja typu otwartego
  • REKLAMA
  • #2 20282118
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Zrób obrazki tak, żeby je było widać.
    Z tego co piszesz to może oderwał się jakiś śmieć czy inna rdza i przyblokowała drogę na te ostatnie grzejniki lub ich zwory. Może spróbować zakręcić pozostałe grzejniki i zobaczyć czy coś się na tych 2 zmienia. Co do ciśnienia to wiele nie zrobisz, będzie głównie hydrostatyczne, chyba że na zgaszonym piecu zatkasz testowo odpowietrzenie (wyjście na naczynie wzbiorcze) i wtedy możesz rozszczelnić przy grzejniku i dopuszczać wody.
  • #3 20282282
    ORZEŁ 80
    Poziom 6  
    Dokładnie to samo podejrzewam...tzn że coś przytkało rurę....stąd też z odpowietrznika woda leci z bardzo małym ciśnieniem wręcz tylko kapie - a jak wspomniałem woda w instalacji i naczyniu jest. Pytanie czy da radę to jakoś przepchnąć...jak wspomniałem mam pompę przy piecu, która jest odłączona. Czy gdybym uruchomił pięć przy podłączonej pompie, dała by radę przepchnąć może ten lekki zator czy trzeba magika do przepychania rur albo szukania który zawór może jest przycięty.
  • #4 20282390
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4622
    Ta pompka przy piecu nic nie przepchnie. Jeśli są dwa zawory przy każdym grzejniku, zamknij jeden z nich i próba odpowietrzenia. Po spuszczeniu wody/powietrza zamknij zawór z drugiej strony, a otwórz ten co był zamknięty i znów próba odpowietrzenia.
  • REKLAMA
  • #5 20282403
    ORZEŁ 80
    Poziom 6  
    No właśnie problem bo przy grzejniku mam tylko jeden zawór - na górnym wejściu, na dolnym nie mam zaworów niestety.
  • #6 20282430
    marek602
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Wydaje mi się, że potrzebne będzie odkręcenie grzejnika. W sezonie grzewczym jest to kłopotliwe, ale może jakieś zręczne, szybkie założenie korków czy zaślepek nie spowodowałoby dużego ubytku wody w układzie.
    Ja tak wykręcałem zawór z głowicą. Na demontażu i założeniu zaślepki, uciekło ok 0,5l wody.
    Ewentualnie Opuścić wody tylko z jednego poziomu i założyć oba zawory na grzejnikach

Poprawione zdjęcia:
    zdjecie 1 Dwa ostatnie grzejniki nie grzeją po wymianie zaworu - piec SAS uwt 23kW, instalacja otwarta, pompa

zdjęcie 2 Dwa ostatnie grzejniki nie grzeją po wymianie zaworu - piec SAS uwt 23kW, instalacja otwarta, pompa
  • #7 20282472
    ORZEŁ 80
    Poziom 6  
    Dzięki za poprawione zdjęcia, nie umiem wstawić żeby nie było miniaturek 🙃.
    Rzeczywiście spuszczanie wody z całej instalacji trochę jest kłopotliwe. Spróbuję zrobić tak jak piszesz - instalacja jest stara i w sumie nie miałem na to wpływu ale gdyby na dolnych rurach też były zawory odcinające byłoby dużo łatwiej ściągnąć grzejnik.
  • #8 20282657
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Tylko, ze te zdjęcia nie pokazują grzejników, a może tam jest coś niewłaściwie podłączone. Wymiana tego zaworu, w żaden sposób nie powinna wpłynąć na to, że grzejniki nie grzeją. Podejrzewam niedokładne odpowietrzenie.
  • #9 20282687
    ORZEŁ 80
    Poziom 6  
    Podłączenie grzejników jest poprawne. Przed wymianą zaworu wszystkie grzejniki grzaly. Ale teraz przypomniałem sobie jeden fakt. Mianowicie - po wymianie zaworu przy piecu i napuszczeniu wody do instalacji grzejniki wszystkie na ostatniej kondygnacji grzały (łącznie z tymi dwoma co teraz nie grzeją) natomiast piętro niżej 2 były zapowietrzone i jeden na parterze. Gdy zacząłem odpowietrzać te 2 niegrzejące na 1m piętrze - one zaczęły grzać a przestaly grzać te dwa ostatnie. I teraz kilkukrotne dopuszczanie wody do naczynia odpowietrzanie nic nie daje, a efekt jest taki jakby było za niskie ciśnienie w grzejnikach mimo że woda była uzupełniona. Po odkręceniu odpowietrznika w przedostatnim i ostatnim grzejniku woda nie cieknie z ciśnieniem nawet przy pracy pieca. Więc mam w głowie dwa pomysły: albo mam gdzieś przypchane rury albo grzejnik albo spróbuję odpowietrzyć jeszcze pompkę przy piecu. Fakt piec pracuje bez pompy ale przecież woda nawet grawitacyjnie przez pompkę przepływa - przy wymianie zaworu i dopuszczaniu wody mogła się też zapowietrzyć - szczerze mam nadzieję że tu leży przyczyna udrażnianie rur czy płukanie grzejników średnio mi się widzi tym bardziej jak za pasem zima.
  • #10 20282711
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Gdyby nawet pompka była zapowietrzona, co w takim wykonaniu jest prawie niemożliwe, to jeśli nie pracuje, nie ma żadnego wpływu na niegrzejące gdzieś na końcowych odcinkach rur grzejniki. Co najwyżej przy próbie włączenia, może nie wymuszać przepływu wody. Ale dla swojego spokoju odpowietrz ją.
    ORZEŁ 80 napisał:
    Po odkręceniu odpowietrznika w przedostatnim i ostatnim grzejniku woda nie cieknie z ciśnieniem nawet przy pracy pieca.
    A co ma grzanie pieca do ciśnienia wody w układzie-OTWARTYM? nic. Jest takie samo jak przy piecu w którym się nie pali.
  • #11 20282754
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Chyba filtrów siatkowych o mniejszym przelocie - większym oporze przepływu już nie ma.
    Pompka ma króćce calowe, a filtr pół, nie mówiąc o tłumieniu przez sito.(4 x mniejszy przelot)
  • REKLAMA
  • #12 20282776
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    anchilos napisał:
    Chyba filtrów siatkowych o mniejszym przelocie - większym oporze przepływu już nie ma.
    Pompka ma króćce calowe, a filtr pół, nie mówiąc o tłumieniu przez sito.(4 x mniejszy przelot)
    Co to ma wspólnego z zapowietrzonymi grzejnikami, zwłaszcza przy nie włączonej pompce?
  • #13 20282830
    ORZEŁ 80
    Poziom 6  
    Panowie też tak myślę że w układzie otwartym, tym bardziej że grzejniki odpowietrzałem mało prawdopodobne aby pompka była zapowietrzona, niemniej gdzieś musi leżeć problem więc jeszcze mimo wszystko sprawdzę pompkę i jeszcze raz przeczyszczę filtr siatkowy. Jeśli to nie pomoże pozostaje mi tylko płukanie grzejników i szukanie przypchanej rurki. Tymczasem dziękuję za zainteresowanie tematem i rady. Odezwę się jak uporam się z problemem i napiszę co było przyczyną.
    Pozdrawiam

Dodano po 11 [godziny] 52 [minuty]:

Przy rozpalonym piecu poluzowalem nakrętkę przy pompie - robiłem to przy paleniu grawitacyjnym bez jej włączania - cały czas spod nakrętki wydobywa się woda z charakterystycznym sykiem. Razem z tym " sykiem" wypuściłem z wiaderko wody. Dopuściłem do instalacji ubytek. Niestety dwa ostatnie grzejniki zimne. Raczej instalacja do płukania.

Dodano po 6 [minuty]:

Dodam jeszcze, że to syczenie całkowicie nie ustało jeszcze czyli prawdopodobnie czynność muszę powtarzać aż do usunięcia całkowicie powietrza. Otpowietrzanie ropilem na 1-m biegu na pompie
  • #14 20283825
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    ORZEŁ 80 napisał:
    robiłem to przy paleniu grawitacyjnym bez jej włączania

ORZEŁ 80 napisał:
    Otpowietrzanie ropilem na 1-m biegu na pompie

to w końcu jak ;)
    @ORZEŁ 80 Koledzy Ci tu się starają przekazać że te pompki wytwarzają małe ciśnienie w takich układach, więc w ogóle możesz nią się teraz nie zajmować.
    A jak rurki idące do tych felernych kaloryferów, jak piony? Tak na rękę, dokąd ciepłe? Wrzuć no może zdjęcia tego o czym mówimy. Czy próbowałeś rozkręcić (zluzować) przy nich któryś ze śrubunków? Kaloryfery za zwyczaj mają kryzę przy zaworze i może zwyczajnie wpadł Ci tam kawałek rdzy.
  • REKLAMA
  • #15 20283855
    ORZEŁ 80
    Poziom 6  
    Ja tam się nie znam 🙃ale ktoś napisał żeby odpowietrzać pompę na 1 biegu. Pompa nie podłączona jest do prądu komputer jest wyłączony ale na pompie przestawiłem i tak na 1 biegu bo było na drugim - pewnie nie ma to żadnego znaczenia przy wyłączonej pompie no ale tak zrobiłem.
    Rurki przy grzejnikach zimne i na dole i na górze - czyli ciepła woda nie dochodzi do rurek do tych dwóch grzejników
  • #16 20283861
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    ORZEŁ 80 napisał:
    Pompa nie podłączona jest do prądu

To jak chcesz mieć obieg wody (ciepła)?
    ORZEŁ 80 napisał:
    na pompie przestawiłem i tak na 1 biegu bo było na drugim - pewnie nie ma to żadnego znaczenia przy wyłączonej pompie no ale tak zrobiłem.

Przy wyłączonej to nie ma absolutnie znaczenia na który bieg jest włączona.
  • #17 20283863
    ORZEŁ 80
    Poziom 6  
    Nie odkręciłem śrub przy zaworach. Wrócę z roboty spróbuję poluzować śruby i zobaczyć co się będzie działo - tymczasem dzięki za sugestie.
  • #18 20283877
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    ORZEŁ 80 napisał:
    Przy rozpalonym piecu poluzowalem nakrętkę przy pompie - robiłem to przy paleniu grawitacyjnym bez jej włączania - cały czas spod nakrętki wydobywa się woda z charakterystycznym sykiem. Razem z tym " sykiem" wypuściłem z wiaderko wody. Dopuściłem do instalacji ubytek. Niestety dwa ostatnie grzejniki zimne.
    Nie wiem dlaczego uparłeś się, że pompka jest przyczyną niegrzania grzejników, kedy powodem jest powietrze w rurach i na pewno w grzejnikach. Od jak dawna masz zrobiony ten układ z pompką? bo to jest tez bez sensu zrobione.
  • #19 20283888
    ORZEŁ 80
    Poziom 6  
    Piec który mam jest z komputerem. Mogę palić przy użyciu komputera i wtedy pompa pracuje - wyraźnie słychać stuknięcie, gdy się załącza. Jednakże palę w piecu bez użycia komputera pompa jest odłączona od prądu ale de facto woda przez pompę przecież przepływa. Wymieniałem zawór w związku z tym miałem podejrzenie że mogła się zapowietrzyć, choć ktoś tu pisałz że przy pracy pieca bez komputera i w takim ułożeniu jest to bardzo mało prawdopodobne aby się zapowietrzyla. Mimo wszystko wczoraj po rozpaleniu w piecu odkręciłem ta nakrętkę - odpowietrznik przy pompie i w raz z wodą słychać było syk. Na prawdę nie znam się czy miało to jakieś znaczenie czy nie skoro pompa pracowała nazwijmy to "w trybie biernym" czyli w zasadzie nie pracowała a jedynie przepływała przez nią woda. Do sedna przy piecu wygląda na to że wszystko ok. Natomiast do przedostatniego grzejnika nie dochodzi ciepła woda rurki, zarówno ta na dole jak i na górze zimne więc i grzejnik zimny. W związku z tym ostatni grzejnik wraz z rurkami również zimny. Spróbuję więc ten przedostatni grzejnik odpowietrzyć ale na śrubach przy zaworach odcinających - to jedynie przychodzi mi do głowy. Jeśli to nie pomoże tzn że mam gdzieś przypchane rury przed przedostatnim grzejnikiem. Czy dobrze rozumiem?

Dodano po 2 [minuty]:

Taki układ mam od kilkudziesięciu lat. Być może kiedyś ktoś tak zrobił ale rzeczywiście dosyć często pojawia się ten problem z zapowietrzony mi grzejnikami. Przy jakiejś awarii też zawsze jakiś " Meksyk" zanim instalacja zacznie grzać jak powinna.

Dodano po 3 [minuty]:

Czytałem gdzieś że jeśli układ jest otwarty to też może być powód zapowietrzenia grzejników, bo przez rurę odpowietrzania w naczyniu wzbiorczym jakieś powietrze może się dostać. Próbuje to sam jakoś rozwiązać również przy WASZEJ pomocy, ale widzę że chyba trza hydraulika wzywać..,
  • #20 20283898
    DiZMar
    Poziom 43  
    ORZEŁ 80 napisał:
    ale widzę że chyba trza hydraulika wzywać..,

Wystarczy pompkę włączyć.
  • #21 20283899
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    ORZEŁ 80 napisał:
    Taki układ mam od kilkudziesięciu lat.
    Nie napisałem dokładnie o co chodzi. Mnie nie chodzi o całość instalacji, tylko o dołożoną pompkę + zawór różnicowy, bo to jest nie całkiem zgodne ze sztuką wykonanie.
    ORZEŁ 80 napisał:
    ale rzeczywiście dosyć często pojawia się ten problem z zapowietrzony mi grzejnikami.
    Tak zgadza się, ten układ wpuszcza "na siłę" parę wodną(powietrze) w całą instalacje, zwłaszcza, gdy ostro palisz.

Dodano po 2 [minuty]:

DiZMar napisał:
    Wystarczy pompkę włączyć.
    Naczytałeś się za dużo , albo nasłuchałeś od "fachowców". Pompka TYLKO rozprowadza wodę po całej instalacji, ale nie usunie zalegającego w rurach, czy grzejnikach powietrza,
  • #22 20283933
    DiZMar
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    Pompka TYLKO rozprowadza wodę po całej instalacji, ale nie usunie zalegającego w rurach, czy grzejnikach powietrza,

Zgoda. Tylko, że układ był wielokrotnie odpowietrzany a on chce aby wszędzie grzało bez pompki. Gdy pompka jest wyłączona to znacznie hamuje ona przepływ wody. I tak dobrze, że ciepło dochodzi do części grzejników w sposób grawitacyjny.
  • #23 20283942
    ORZEŁ 80
    Poziom 6  
    Panowie reasumując co radzicie zrobić w mojej sytuacji. Wiem już że pompki nie ma co odpowietrzać - palę w piecu bez elektroniki, układ nie do końca jest wykonany zgodnie "ze sztuką"co rzeczywiście powoduje dosyć częste zapowietrzenie się grzejników, teraz chodzi o to żeby znaleźć przyczyn nie grzejących dwóch ostatnich grzejników. Wybaczcie ale żaden ze mnie fachowiec więc mogę czegoś nie zrozumieć. Trzeba mi to rozjaśnić "łopatologicznie". A takiej osobie jak ja nie tyle zależy na szukanie błędów w wykonaniu co na tym żeby zaczęły mi grzać te ostatnie grzejniki - co wcześniej miało miejsce tzn.one grzały a po wymianie zaworu i wpuszczeniu wody nie grzeją. Ciekawe zjawisko że z odpowietrznikow - tych przy grzejnikach jak odkrece - woda nie leci "ciurkiem" tylko poprostu lekko kapie. Takie zjawisko jakby coś zapchane było. A może odpowietrznik trzeba wymienić bo uległ awarii???

Dodano po 1 [minuty]:

No właśnie o to chodzi - chce grzać bez pompki i tak zawsze grzałem i wszystkie grzejniki były gorące
  • #24 20283957
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    Tylko, że układ był wielokrotnie odpowietrzany a on chce aby wszędzie grzało bez pompki
    Jak pisze autor
    ORZEŁ 80 napisał:
    Taki układ mam od kilkudziesięciu lat.
    Oczywiście bez pompki i działało na pewno, bo zanim zaczęto stosować pompki w domach jednorodzinnych (gdzieś w latach 80) , to instalacje CO istniały dość powszechnie już w latach 60-70. Nie chodzi mi tu o to czy wcześniej, czy później, ale o to, że dawniej nie było takich małych pompek, a CO istniało w wielu domach i działało( powiedzmy czasem lepiej, czasem gorzej ). W/g niektórych pompka to panaceum na wszystkie niedociągnięcia hydraulika, ale to nie tak, jak jest coś wybitnie sknocone, to pompka nie pomoże.
    DiZMar napisał:
    Gdy pompka jest wyłączona to znacznie hamuje ona przepływ wody.
    Nic nie hamuje, bo od przepływu bez włączonej pompki, jest główna rura z zaworem różnicowym (jednokierunkowym).
    DiZMar napisał:
    I tak dobrze, że ciepło dochodzi do części grzejników w sposób grawitacyjny.
    Bo dochodziło od czasu wykonania instalacji- bez pompki, i nadal ma działać, a pompka tylko dokładniej i trochę szybciej rozprowadza ciepłą wodę.
  • #25 20283964
    ORZEŁ 80
    Poziom 6  
    Dzisiaj rozpale w piecu przy pomocy komputera i tej pompy obiegowej - zobaczę co się będzie działo, skoro bez pompy słaby obieg wody jest i być może woda nie dochodzi to przy pracy pompy może się coś zmieni.
  • #26 20283969
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    ORZEŁ 80 napisał:
    Panowie reasumując co radzicie zrobić w mojej sytuacji.
    Najlepiej byłby oczywiście wziąć kogoś, kto ma pojęcie-wiedzę i umiejętności i oglądnąć całą instalacje, Gdzieś może trzeba dać odpowietrznik automatyczny, a może tylko ręczny, by od czasu do czasu odpowietrzyć "gałązki".
    ORZEŁ 80 napisał:
    Ciekawe zjawisko że z odpowietrznikow - tych przy grzejnikach jak odkrece - woda nie leci "ciurkiem" tylko poprostu lekko kapie.
    A gdzie te nieudane grzejniki są ? na dole , czy na górze? Może o tym był mowa, ale nie chce mi się czytać całości.
  • #27 20283978
    DiZMar
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    Nic nie hamuje, bo od przepływu bez włączonej pompki, jest główna rura z zaworem różnicowym (jednokierunkowym).
    ORZEŁ 80 napisał:
    de facto woda przez pompę przecież przepływa.

Po 1. Zawór różnicowy może nie otwierać się.
    Po 2. Rura główna (zaznaczyłem strzałką) jest stosunkowo cienka i do obiegu grawitacyjna ma zbyt mały przekrój (wg mnie). Zapewne zmieniona przy montażu pompki. Oryginalnie wg mnie była znacznie grubsza gdy instalacja pracowała prawidłowo w układzie grawitacyjnym.
    Po 3. Nie wiem dlaczego autor nie chce włączyć pompki która zapewne spowoduje grzanie tych ostatnich grzejników i rozwiąże problem. Gdy grzanie ruszy to możliwe, że pompkę będzie można wyłączyć do następnego ostygnięcia instalacji.
    Po 4. Ciekawe czy nie było jakiejś przeróbki przy tych dwóch ostatnich grzejnikach? Czy przypadkiem brak przy nich wzrostowego poziomu rurek doprowadzających wodę?
  • #28 20283979
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Dodam jeszcze, że nie bierz się za odkręcanie "śrub" przy grzejniku( śrubunki), bo nie mając doświadczenia, narobisz sobie jeszcze więcej kłopotów. Długi czas nie ruszane, po poruszaniu lubią cieknąć.
  • #30 20284002
    ORZEŁ 80
    Poziom 6  
    Doświadczenia nie mam ale jakieś pojęcie mam - wiem czym to grozi ale już luzowalem te śrubunki i wyciekała s nich woda więc dokrecilem spowrotem.

Dodano po 1 [minuty]:

Grzejniki dwa ostatnie na ostatniej kondygnacji

Dodano po 10 [minuty]:

Przeróbek przy tych ostatnich grzejnikach nie było. Co do pytania: " dlaczego nie chce grzać przy pomocy komputera" - to nie tak że nie chce, mogę grzać przy pomocy komputera ALE - gdy palę przy pomocy komputera ( opalnto sezonowane drewno) piec wolno osiąga żądaną temperaturę 65st. Gdy ja już osiągnie to na 15-20 minut i spada. Efekt jest taki że drzewo się spala a w domu z ciepłem tak sobie ...Drzewo jednak potrzebuje stałego dostępu powietrza aby się dobrze paliło. Gdy pompka nie pracuje poprostu się wszystko dusi stąd daje mniej ciepła. Zanim pompka spowrotem drzewo rozdmucha też to trochę trwa. Jak rozpale bez komputera pięć szybko się na grzewa grzejniki są szybko gorące a w efekcie mniej opału idzie. Palenie drewnem przy pomocy komputera jest średnim rozwiązaniem a już sprawdzałem palenie na komputerze i bez komputera i zdecydowanie bardziej efektywne i opłacalne w moim przypadku jest to drugie

Dodano po 3 [minuty]:

stanislaw1954 napisał:
    Dodam jeszcze, że nie bierz się za odkręcanie "śrub" przy grzejniku( śrubunki), bo nie mając doświadczenia, narobisz sobie jeszcze więcej kłopotów. Długi czas nie ruszane, po poruszaniu lubią cieknąć.

Spokojnie wiem co to Pakuła i pasta uszczelniająca 😉, miska u wiadro w domu też jest🙃

Dodano po 5 [minuty]:

Ale tak jak pisałem włączę dziś pompkę - być może to coś pomoże i ruszy te dwa ostatnie grzejniki. Oczywiście napisze czy pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dwoma ostatnimi grzejnikami, które przestały grzać po wymianie zaworu w piecu SAS uwt 23kW. Instalacja jest otwarta, a użytkownik pali w piecu bez elektroniki, co przyspiesza nagrzewanie. Po wymianie zaworu i odpowietrzaniu instalacji, grzejniki na ostatniej kondygnacji stały się zimne. Użytkownik podejrzewał zator w rurach lub poduszkę powietrzną. Po wielu sugestiach i próbach odpowietrzania, w tym poluzowania śrubunków, udało się usunąć powietrze z instalacji, co przywróciło działanie grzejników. Kluczowe okazało się odpowietrzenie przedostatniego grzejnika, co pozwoliło na poprawny przepływ wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA