logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Netia - Netia spot różne prędkości łącza. Czym to jest spowodowane?

korona73 28 Mar 2013 13:02 4218 23
REKLAMA
  • #1 12122116
    korona73
    Poziom 10  
    Witam.
    Jak w temacie. Mieszkam w domku jednorodzinnym i mamy internet podłączony do sieci telefonicznej. Gdy robię test łącza po włączeniu komputera to download <4 Mbps. W tym momencie wystarczy wyłączyć netia spot, a kabel telefoniczny przełożyć do drugiej dziurki i przy teście jest już download ok 4.80 Mbps. Jaki zabieg wykonać,aby szybkość tego łącza zawsze była wymaksowana. ? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12122133
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    Krótko odpowiadając - do drugiej dziurki jest dalej.

Zawsze powinno się podłączać modem do pierwszgo gniazdka. Poza tym, jeśli są bardzo stare to mogą posiadać kondenstaory - co zakłóca przesył danych. Ważne też jest używanie filtrów na wszystkich innych urządzeniach podłączanych do dowolnego gniazdka telefonicznego w domu...
  • #3 12123025
    korona73
    Poziom 10  
    Gniazdko wygląda jak na zdjęciu i nie ma znaczenia do której podłącze. Zawsze przy włączenie kompa wystarczy zamienić dziurkę i łącze zwiększa swoją prędkośc. Filtr też mam podłączony jak na foto. Jakieś pomysły? Może gniazdko do wymiany?

• REKLAMA
  • #4 12123051
    voitek1
    Poziom 39  
    Czy kabel od gniazdka idzie do krosownicy? Skąd jest pociągnięty?
    Bo wygląda tak, jakby był podciągnięty od innego gniazdka.
    Sprawdż czy w gniazdku nie ma kondenstorów
  • #5 12123126
    korona73
    Poziom 10  
    Hmyyy zaczęły się fachowe pytania :) Kabel od gniazdka idzie do słupa na zewnątrz. Z tymi kondensatorami to jest problem,bo jestem zielony w temacie.
  • #6 12123141
    voitek1
    Poziom 39  
    Nic fachowego - zdejmij pokrywkę i zobacz, czy są tam kondenstaory. Jeśli nie ma to pewnie inne tłumienie spowodowane jest np. luźniejszym podłaczeniem kabelków w gniazdku
  • Pomocny post
    #7 12123218
    halford232
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ten przewód "biały" na 100% nie idzie bezpośrednio do słupa tylko do puszki która jest gdzieś na budynku a z puszki kabel napowietrzny z linką nośną do słupa. Z jednego wyjścia do drugiego na 100%nie jest dalej a nawet jeśli to są to milimetry i nie ma to wpływu na tłumienie. Tu widać że jakość podłączenie kabla do gniazdka jest straszna i należy to chociażby z czysto estetycznych powodów poprawić. Tak jak kolega wcześniej mówił nie widzimy jak wygląda sytuacja w gniazdku.
  • REKLAMA
  • #8 12123293
    korona73
    Poziom 10  

Estetykę poprawię,ale to raczej nic nie zmieni. Daje foto i słucham uwag. pozdrawiam
  • #9 12123306
    voitek1
    Poziom 39  
    No jednak masz - więc może jedno gniazdko jest puszczone poza...
  • #10 12123416
    halford232
    Poziom 12  
    Podłącz sam router z pominięciem gniazdka i zobacz czy jest lepiej.
  • #11 12123430
    korona73
    Poziom 10  
    halford232 napisał:

hmyyy, ale w jaki sposób i do czego mam go podłączyć?
  • REKLAMA
  • #12 12123474
    voitek1
    Poziom 39  
    halford232 napisał:
    Czym? palcem :?: :?: :?:
  • #13 12124220
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    korona73 napisał:
    Jaki zabieg wykonać,aby szybkość tego łącza zawsze była wymaksowana. ?
    1.Poprawić instalację.
    2.Restart routera robić w czasie gdy jest najwyższy SNR (poszukaj głęboko w opcjach routera takich danych jak Margin aka margines SNR, tłumienie attenuation).

Niedługo to pomoże, bo jeśli masz BSA (czyli niemal Neostradę) to wkrótce zadziała DLM (i będziesz mieć mniej). Więc unikaj takich pomysłów jak robisz, bo "przekładanie do drugiej dziurki" rwie synchronizację i generuje dużo błędów, a DLM to sobie "notuje".
  • #14 12124446
    halford232
    Poziom 12  
    voitek1 jak to czym już wyobraźni brak? lutownica w łapę jeśli masz jakiś zbędny kabel telefoniczny RJ11 jeśli nie masz to nic straconego. Ja pozbyłem się gniazdka w prost sposób odlutowałem kabel z końcówką RJ11 ze splitter-a a wlutowałem bezpośrednio kabel który idzie od puszki zamontowanej na budynku tłumienie spadło o 1dB.
  • #15 12124800
    voitek1
    Poziom 39  
    halford232 napisał:
    voitek1 jak to czym już wyobraźni brak? lutownica w łapę...
    itd...

Jeśli autor wątku nie wie co to jest i jak wygląda kondensator, to wątpię czy ma lutownicę, ale...
    poczekajmy na autora.

Pozdrawiam :D
  • #16 12124854
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    korona73 napisał:

Estetykę poprawię,ale to raczej nic nie zmieni. Daje foto i słucham uwag. pozdrawiam

Wywal ten odgromnik - a jak nie wiesz jak to zainwestuj dychę w "normalne gniazdko. Ten odgromnik w tym miejscu pomoże jak umarłemu kadzidło :D, tam są za to dwa dławiki w szeregu które przy ADSL-u robią za tłumik :cry:
  • #17 12126332
    korona73
    Poziom 10  
    Ile rad...i co tu teraz robić :) Jakie to jest to normalne gniazdko w które mogę zainwestować?start routera też wykonam, gorzej z tymi opcjami, ale popróbuję może coś z tego wyjdzie.
  • #18 12126387
    DVDM14
    Poziom 35  
    Ocena: 553
    Idziesz do stosownego sklepu i po prostu pytasz się o gniazdko telefoniczne, potem montujesz je zamiast tego, co masz w tej chwili, w dobie wszędobylskiego ADSL-a prawie nie ma już gniazdek z takimi udziwnieniami. ;)
  • #19 12126395
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Gniazdko np. takie:

bez tych dodatków które ty masz w swoim w środku. Żyły podłączasz do czerwonego i zielonego, która do której - obojętne. Może z ceną przesadziłem bo można je dostać za 2PLN :D
  • #20 12127173
    korona73
    Poziom 10  
    Po świętach zmienię gniazdko i zresetuję router i zobaczymy, póki co dziękuję za pomoc i wrócę zdać relację :)
  • #21 12211873
    korona73
    Poziom 10  
    Jutro zmieniam gniazdko. Jest jeszcze taki problem, że jak włączam komputer to niby mam dostęp do internetu, tak pisze na pasku. Jednak coś blokuje ten internet, bo tak na prawdę go nie ma. Dopiero ponowne uruchomienie komputera lub routera może rozwiązać ten problem.
  • #22 12213400
    voitek1
    Poziom 39  
    korona73 napisał:
    ...jak włączam komputer to niby mam dostęp do internetu, tak pisze na pasku. Jednak coś blokuje ten internet, bo tak na prawdę go nie ma. Dopiero ponowne uruchomienie komputera lub routera może rozwiązać ten problem
    W kompie ustaw karte sieciową na auto-config
  • #23 12213621
    korona73
    Poziom 10  
    Oooo jakiś trop, ale poproszę więcej szczegółów, najlepiej jakąś ścieżkę. Mam windows 7.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z prędkością łącza internetowego, które wynosi poniżej 4 Mbps, a po przestawieniu kabla telefonicznego do innego gniazdka prędkość wzrasta do około 4.80 Mbps. W dyskusji poruszane są kwestie związane z podłączeniem modemu do odpowiedniego gniazdka, wpływem kondensatorów na jakość sygnału oraz koniecznością poprawy instalacji. Użytkownicy sugerują wymianę gniazdka telefonicznego na prostsze, bez dodatkowych elementów, oraz sprawdzenie jakości połączeń kablowych. Dodatkowo, zaleca się restart routera w czasie, gdy sygnał SNR jest najwyższy, aby uniknąć problemów z synchronizacją. Użytkownik planuje wymienić gniazdko i zresetować router, aby poprawić prędkość łącza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA