logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips Senseo HD 7860 - Samoczynne grzanie, czy to uszkodzony triak BT139?

luks 28 Mar 2013 13:04 3255 2
REKLAMA
  • #1 12122124
    luks
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Mam Philips Senseo HD 7860, który zaczął się zachowywać dziwnie.
    Najpierw było zero reakcji na włączenie poza 1 sekundowym zapaleniem LED. Rozebrałem go i pomierzyłem bojler i wskazuje ok 35 om. Przedmuchałem rureczki i zapuściłem czyszczenie (obie filiżanki razem + włącznik) i teraz grzeje sam nawet bez naciśnięcia POWERa !
    Czy to objaw uszkodzonego triaka BT139 ?
  • REKLAMA
  • #2 12299440
    k313
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Odkopuje temat bo nam bardzo podobny przypadek.
    Załączenie grzałki następuje bezpośrednio po podłączeniu ekspresu do prądu, a sama grzałka jest stale załączona.
    Niestety, jest to po wymianie kondensatora przeciwzakłóceniowego 0,47uF oraz triaka z BT139 600E na BTA16 600B.
    Taki triak otrzymałem jako zamiennik. Niestety, nie udało mi się tego potwierdzić czy jest poprawny.

W pobliżu był jeszcze jeden triak BT131-600D, wymontowałem i wg miernika jest ok. Teraz tak myślę, że może on steruje pompką i może nie ma nic wspólnego z grzałką.
    Niestety, nie odnalazłem schematu ideowego by posprawdzać ścieżki czy nie ma przebicia. A sama płytka przy głównym triaku była okopcona.

Dodam że przed wymianą grzałka "działała prawidłowo" - problemem było podtrzymanie temperatury. Ekspres włączał grzałkę tylko raz, bezpośrednio po łączeniu przyciskiem. I grzałka była automatycznie wyłączana po osiągnięciu jakiejś temperatury. Teraz po wymianie triaka stale grzeje i doprowadza wodę do wrzenia.

Proszę o pomysły co sprawdzić, z góry dziękuje.
REKLAMA