logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić sondę lambda w DAEWOO LANOS 1.5 16V 1999? Wysokie spalanie 13l/100km

kedzior1 23 Lut 2005 13:05 11564 8
REKLAMA
  • #1 1257709
    kedzior1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie . Mam mały problem ze spalaniem w DAEWOO LANOS 1.5 16V 1999R. A mianowicie zużycie paliwa dochodzi mi do 13 litrów na 100km podczas jazdy na trasie. Jeżeli mógłby mi ktoś poradzić co go boli i jak sprawdzić sondę lambda będę wdzięczny. Z góry dzięki za posty.
  • REKLAMA
  • #2 1257719
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    No to jest już nie taki mały problem, czy podłanczałeś go pod komputer?
    Jak tak to czy coś wykazał.
    A może poprostu masz za "ciężką" nogę?
  • #3 1260102
    kabulio
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Prawdopodobnie jest uszkodzona albo sonda lambda albo czujnik temeperatury cieczy chłodzącej do komputera . Niestety nie znam wartości tych czujników jeżeli ktoś miałby parametry to byłbym również zainteresowany.
  • REKLAMA
  • #4 1260141
    kedzior1
    Poziom 11  
    dzieki kabulio dzisiaj moze sie podepne pod komputer to moze cos bede wiedzial
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1262163
    kabulio
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Panie kedzior niestety widzę że koledzy z elektrody nie chca panu pomóc . Weż pan spinkę do włosów i przyjedz do mnie do warsztatu odczytamy kody błyskowe.
  • REKLAMA
  • #6 1272233
    zbyszek lublin
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    kiedy go regulowałes? sprawdz czujnik temp.i sonde,zobacz swiece
  • #7 1274040
    kedzior1
    Poziom 11  
    na komputerze nic nie pokazalo ale mam dziure w przewodzie od filtra powietrza czy to moze byc to ?
  • #8 1332322
    Era9999
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Tego samochodu się nie reguluje - tzn jest komputer i sam ustala parametry. Można ciut kombinować, ale generalnie nie ma potrzeby ingerencji elektronicznej.
  • #9 1332446
    sowczas
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    kedzior1 napisał:
    Witam serdecznie . Mam mały problem ze spalaniem w DAEWOO LANOS 1.5 16V 1999R. A mianowicie zużycie paliwa dochodzi mi do 13 litrów na 100km podczas jazdy na trasie. Jeżeli mógłby mi ktoś poradzić co go boli i jak sprawdzić sondę lambda będę wdzięczny. Z góry dzięki za posty.

Wygląda że masz za bogatą mieszanke jeśli test kompa nic nie pokaze to proponuje zrobić analize spalin , test sondy lambda i ewentualnie czujnik temp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wysokiego zużycia paliwa (13 l/100 km) w samochodzie Daewoo Lanos 1.5 16V z 1999 roku. Sugerowano, że przyczyną może być uszkodzona sonda lambda lub czujnik temperatury cieczy chłodzącej, które wpływają na mieszankę paliwowo-powietrzną. Zalecano podłączenie pojazdu do komputera diagnostycznego w celu odczytu kodów błędów, jednak w jednym przypadku komputer nie wykazał usterek. Wskazano również na możliwość nieszczelności w przewodzie od filtra powietrza, co może wpływać na parametry pracy silnika. Podkreślono, że w tym modelu samochodu parametry ustalane są automatycznie przez komputer, a regulacje mechaniczne są ograniczone. Rekomendowano wykonanie analizy spalin oraz testu sondy lambda i czujnika temperatury, aby zweryfikować przyczynę bogatej mieszanki paliwowej i wysokiego spalania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA