logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonda lambda w Lanosie. Po odłączeniu nie ma różnicy. Czy sonda jest zepsuta?

maciej49 04 Cze 2007 11:06 8816 10
REKLAMA
  • #1 3951667
    maciej49
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nie jestem pewny czy działa prawidłowo. Odpaliłem silnik i rozłączyłem przewód. Nie było żadnych różnic czy to może wskazywać na walniętą sondę.Silnik był jeszcze nie nagrzany ale chyba działa zarówno na zimnym jak i na ciepłym.A może po drodze jest jeszcze jakiś bezpiecznik ale nic nie zauważyłem po drodze?
  • REKLAMA
  • #2 3951692
    robmaz
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Zimna sonda nie działa.
  • #3 3951958
    arek2g
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Zimna nie działa , jeśli jest jednoprzewodowa (w Lanosie chyba jest ;) ).
    Jeśli z sondy wychodzi więcej przewodów , to ma ona grzałkę i działa niezależnie od temp. silnika.
  • REKLAMA
  • #4 3952005
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2101
    Co by nie było aby ją sprawdzić podłącz woltomierz nie rozłączając sondy od instalacji, z resztą na temat sprawdzania sondy już tutaj dużo napisano więc odsyłam do "szukaja"
  • REKLAMA
  • #5 3952824
    maciej49
    Poziom 11  
    no rozumiem masa do masy a drugi gdzie jak jest metalowa osłonka sondy???????
  • #6 3952946
    waldzior
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Witam
    ECU lanosa pracuje w dwóch trybach w zależności od temperatury,gdy temperatura jest mniejsza niż 70 stopni ECU nie bierze pod uwagę sygnału z sondy lambda i układ podaje bogata mieszankę ,po przekroczeniu 70 stopni do układu dołączany jest sygnał lambdy,zajrzyj na forum Lanosa jak by co

Pozdrawiam
  • #7 3953258
    goldwinger
    maciej49 napisał:
    no rozumiem masa do masy a drugi gdzie jak jest metalowa osłonka sondy???????

drugi tam gdzie rozłączałeś wtyczkę
  • REKLAMA
  • #8 3953756
    maciej49
    Poziom 11  
    no to jak się zmierzy napięcie 350-550mV tak jest dla Lanosa jak rozłączę przewód do sondy???. Przepraszam za pytania ale z prądem jestem cienki poziom podstawówki.
  • #9 3955486
    goldwinger
    maciej49 napisał:
    no to jak się zmierzy napięcie 350-550mV tak jest dla Lanosa jak rozłączę przewód do sondy???.

nie rozumiem tego sformułowania
    maciej49 napisał:
    z prądem jestem cienki poziom podstawówki.

no jeżeli tak to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic566200.html
  • #10 3960960
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam.Połaczysz jeden przewód od miernika do masy a drugi do przewodu od sondy.Sonda działa w temeraturze powyżej 300 stopni C. więc przedtem nagrzej trochę silnik.Nie przejmuj sie to nic trudnego.Pozdrawiam.
  • #11 3961205
    maciej49
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Ponieważ miałem problem jak podłączyć go do przewodu podczas pracy silnika przekułem przewód agrafką i tak znalazłem przejście nie powodując rozłąnczania przewodu. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono działanie sondy lambda w samochodzie Daewoo Lanos. Sonda jednoprzewodowa w Lanosie nie działa na zimnym silniku, ponieważ ECU ignoruje sygnał sondy poniżej temperatury około 70°C, stosując bogatszą mieszankę paliwową. Sondy z grzałką (wieloprzewodowe) działają niezależnie od temperatury. Aby sprawdzić sondę, zaleca się pomiar napięcia na przewodzie sondy bez jej odłączania, używając woltomierza, z podłączeniem jednego przewodu do masy, a drugiego do przewodu sondy. Sonda lambda zaczyna generować napięcie około 350-550 mV po nagrzaniu do temperatury powyżej 300°C. Wskazano również, że rozłączanie przewodu sondy na zimnym silniku nie powoduje zauważalnych zmian w pracy silnika, co jest normalne. Dodatkowo, autor potwierdził metodę pomiaru napięcia przez przekłucie przewodu agrafką bez rozłączania instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA