logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karty SD 1GB MEDION - komputer zawiesza się po podłączeniu, jak sformatować?

andseg 12 Kwi 2013 13:06 1713 11
REKLAMA
  • #1 12189120
    andseg
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Witam.
    Mam kilka kart SD o nominalnej pojemności 1 G - które zachowują się w dziwny sposób - po podłączeniu do czytnika tak jakby przejmowały kontrolę nad komputerem. Komp przestaje reagować, nie można np rozwinąć menu napędu, ani uruchomić jakiegokolwiek programu np BOOTICE .
    Mam wrażenie że komputer cały czas czyta kartę - świeci dioda czytnika. System to XP.. Po odłączeniu czytnika wszystko wraca do normy.
    Na zawartości kart mi nie zależy - chciałbym je sformatować. Same karty tez nie przedstawiają wielkiej wartości (to MEDION) - ale ciekawi mnie czy da się z nimi coś zrobić.
    Niezbyt się na tym znam, ale wydaje mi się że jest to kwestia jakiegoś oprogramowania na tych kartach -
    Czy przechodzi kolegom jakieś rozwiązanie - poza śmietnikiem?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12190206
    andseg
    Poziom 20  
    Próbowałem !
    Inny czytnik niczego nie zmienia - zresztą ten działa poprawnie z innymi kartami...
  • #4 12191695
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Sprawdzić linuxem liveCD.
    Format/zerowanie i test.
  • REKLAMA
  • #5 12191737
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Może używasz uszkodzonego adaptera kart do czytnika.
  • REKLAMA
  • #6 12192283
    andseg
    Poziom 20  
    Linuksa nie mam - we wszystkich moich sprzętach są windowsy. Ale coś słyszałem że można uruchomić linuksa (UBUNTU ?) z płyty, nie naruszając zainstalowanego systemu. Czy mam szansę w ten sposób sformatować te karty?

Adapter nie ma tu zastosowania - te karty są standartowej wielkości.

Nie wiem nic o przeszłości tych kart, ale jest prawdopodobne że siedziały w jakiejś nawigacji .
  • #7 12193830
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    andseg napisał:
    Ale coś słyszałem że można uruchomić linuksa (UBUNTU ?) z płyty, nie naruszając zainstalowanego systemu. Czy mam szansę w ten sposób sformatować te karty?

Tak można i nie tylko z płyty bo i z pendrive także.
    http://ubuntu.pl/pobierz.php
    Ale może spróbuj Parted Magic to specjalna live mini dystrybucja linuxa do diagnostyk dysków, pamięci i jest lżejsza niż ubuntu:
    http://www.dobreprogramy.pl/Parted-Magic-28.02.13,System,Linux,18724.html
  • #8 12197947
    andseg
    Poziom 20  
    Dzięki. Spróbuję użyć Parted Magic - jeżeli uda mi się odpalić go z pendriva.
  • Pomocny post
    #9 12199506
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Plik iso z Parted Magic nagraj na pendrive programem usb uniwersal installer i wszystko się odpali - oczywiście trzeba ustawić w bios bootowanie z pendrive na 1miejscu.
  • #10 12202057
    andseg
    Poziom 20  
    Plik iso nagrałem - niestety, w biosie nie widać tego pendriva.
    Windows widzi go normalnie.
    Gdzieś wyczytałem że nie każdy pen nadaje sie do takich celów - spróbuję z innym. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
  • #11 12202117
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ja mam w domu 4 pendrive i tylko 1 z tych wszystkich na początku nadawał się na bootowalne systemy. Sformatowałam te 3 które nie chciały startować programem hp usb disk storage format tool i także daje się i z nich teraz bootować. Ale co jak co pendrive czy bootowalny czy nie to powinien być widoczny w biosie.
  • #12 12212932
    pietia86
    Poziom 26  
    Ocena: 91
    Jeśli chodzi o uruchomienie PartedMagic to najłatwiej nagrać ISO na CD i odpalić.

W zależności od tego na jakim komputerze chcesz bootować, pendrajwy niekoniecznie będą wykrywane przez bios.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z kartami SD o pojemności 1 GB marki MEDION, które powodują zawieszanie się komputera z systemem Windows XP po podłączeniu do czytnika. Po odłączeniu czytnika komputer wraca do normy. Użytkownik chce sformatować karty, ale nie ma doświadczenia w tej dziedzinie. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym użycie systemu Linux z LiveCD (np. Ubuntu lub Parted Magic) do formatowania kart. Użytkownik rozważa uruchomienie Linuksa z pendrive'a, ale napotyka problemy z jego wykrywalnością w BIOSie. Inni użytkownicy podkreślają, że nie każdy pendrive nadaje się do bootowania i sugerują użycie narzędzi do formatowania, takich jak HP USB Disk Storage Format Tool.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA