logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana przekroju przewodu i sposobu prowadzenie a projekt budowlany.

jann111 13 Kwi 2013 22:57 2802 7
REKLAMA
  • #1 12195589
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    Projekt budowlany przewiduje zasilanie tablicy kotłowni jako obwód dedykowany przewodem YDY 3x10 mm2 o długości 22 mb.Przewód ma być wg. projektu ułożony pod tynkiem w rurze PCV d=32 mm. Pp = 3,4 kW, Pmax = 3.0 kw, Io=14,2 A.Nie ma obliczeń na dobór przewodu ani na spadki napięć.Dwie watpliwości ,dlaczego aż taki przekrój, i jak go schować p/t gdzie ściany żelbetowe a gr.tynku max. 0,5 cm?
  • REKLAMA
  • #2 12195984
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4791
    Uprzedzam.

3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum.

Po co taki przewód do kotłowni? Co to za kotłownia? Jaki to obiekt? Co tam ma zasilać? Czy chcesz rzetelnych odpowiedzi, czy bawisz się w zgaduj - zgadulę?
  • REKLAMA
  • #3 12196065
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Bardzo często przewód taki projektuje się "na zapas". Wykonywałem stacje bazowe dla telefonii komórkowej i tam zawsze przewód był z grubym zapasem projektowany. Co do ułożenia powinieneś spotkać się z projektantem i zasugerować mu że wkucie rury w ścianę nośną żelbetonową związane będzie z wycięciem zbrojenia w w/wym ścianie co osłabi konstrukcję. Powinien zgodzić się na inny sposób ułożenia (np koryto plastikowe na wierzchu).
  • #4 12196190
    jann111
    Poziom 33  
    W budynku wielorodzinnym ma powstać nowa kotłownia (kocioł gazowy) na poziomie piwnic.Projekt przewiduje wykonanie zasilania z parteru, z tab.adm. do tego pomieszczenia przewodem i w sposób budzący moje wątpliwości o czy pisałem w poście 1. Trasa przewodu biegnie przez korytarz piwnic gdzie ściany są żelbetowe,"liźnięte" tynkiem,o gr. 1-5 mm a projektant życzy sobie by zrobić to przewodem YDY 3x10 mm2 w rurze PCV d=32 mm pod tynkiem.Nie zamierzam dotykać betonowej struktury ścian ,Rura z gazem wchodzi do budynku z przeciwnej strony budynku niż przewód .Bilans mocy dla tej tablicy kotłowni to 3 kW.To ja pytam ,po co taki przewód,czy mogę zmienić przekrój przewodu ,czy mogę zmienić sposób prowadzenia przewodu? Dlaczego to wykonawca zawsze musi prowadzić boje,prostować projekty ,tracić czas na ustalania.
  • #5 12196206
    qadam12
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    jann111 napisał:
    To ja pytam ,po co taki przewód,czy mogę zmienić przekrój przewodu ,czy mogę zmienić sposób prowadzenia przewodu?

Witam.Pytasz po co taki przewód ,powinieneś zapytać o to projektanta.Czy możesz zmienić przekrój przewodu- możesz jeśli projektant wyrazi na to zgodę.Co do mocowania przewodu -projektant na pewno wyrazi zgodę na mocowanie przewodu na tynku np.w rurkach hamburskich.
  • REKLAMA
  • #6 12196255
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    jann111 napisał:
    ....Bilans mocy dla tej tablicy kotłowni to 3 kW.To ja pytam ,po co taki przewód,czy mogę zmienić przekrój przewodu ,czy mogę zmienić sposób prowadzenia przewodu? Dlaczego to wykonawca zawsze musi prowadzić boje,prostować projekty ,tracić czas na ustalania.

Dlatego, że projektant nie ma żadnej wiedzy na temat kotłowni, jego "praca" - odpowiednim słowem jest fuszera - sprowadza się do kopiowania regułek z innych projektów, zabezpiecza swoje 4-litery na wypadek, jakby miało być coś za mało, dodatkowo przepływ informacji między nim a projektantem schematu technologicznego kotłowni w większości przypadków nie istnieje - jednej i drugiej stronie nie chce się tego ustalać.
    Obecnie mam kilka kotłowni, gdzie całkowita moc urządzeń jednofazowych nie przekracza 2kW - a wewnątrz zaprojektowano YKY 5*6mm a przez następne 30 lat nie będzie pieniędzy na tych inwestycjach, żeby choćby założyć gniazdo 3-fazowe (obecny projekt tego nie przewiduje). Do detekcji gazu zaprojektował YDY 3*2,5mm - brak słów.
    Kolego skontaktuj się projektantem - przeważnie jeden mail wystarczy na wyjaśnienie sytuacji.
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #7 12196303
    jann111
    Poziom 33  
    Dzwonię do projektanta, telefon zajęty albo nie odpowiada,wreszcie odebrał,przez telefon nic nie powie bo nie pamięta projektu a nie ma go w biurze.Zaprasza do biura na konkretny dzień,biuro 80 km w jedną stronę .Przyjeżdżam na ustaloną godzinę a tu zonk. Dzisiaj biuro nie czynne ,telefon nie odpowiada i tak w kółko.Robocizna warta parę stów.Wy też tak macie?
  • #8 12196352
    qadam12
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Mail -wystarczy .Opisz problem ,zaproponuj rozwiązanie-dostaniesz odpowiedź i jeszcze będziesz miał dokument na piśmie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące projektu budowlanego zasilania kotłowni przewodem YDY 3x10 mm2. Użytkownik wyraził wątpliwości co do doboru przekroju przewodu oraz sposobu jego prowadzenia w żelbetowych ścianach, gdzie grubość tynku wynosi maksymalnie 0,5 cm. Odpowiedzi sugerowały, że przewód może być projektowany "na zapas" oraz że zmiana przekroju przewodu jest możliwa za zgodą projektanta. Użytkownicy podkreślili również problemy z komunikacją z projektantem, co prowadzi do frustracji wykonawców. Wskazano na potrzebę kontaktu mailowego z projektantem w celu uzyskania pisemnej odpowiedzi na wątpliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA