jann111 napisał: ....Bilans mocy dla tej tablicy kotłowni to 3 kW.To ja pytam ,po co taki przewód,czy mogę zmienić przekrój przewodu ,czy mogę zmienić sposób prowadzenia przewodu? Dlaczego to wykonawca zawsze musi prowadzić boje,prostować projekty ,tracić czas na ustalania.
Dlatego, że projektant nie ma żadnej wiedzy na temat kotłowni, jego "praca" - odpowiednim słowem jest fuszera - sprowadza się do kopiowania regułek z innych projektów, zabezpiecza swoje 4-litery na wypadek, jakby miało być coś za mało, dodatkowo przepływ informacji między nim a projektantem schematu technologicznego kotłowni w większości przypadków nie istnieje - jednej i drugiej stronie nie chce się tego ustalać.
Obecnie mam kilka kotłowni, gdzie całkowita moc urządzeń jednofazowych nie przekracza 2kW - a wewnątrz zaprojektowano
YKY 5*6mm a przez następne 30 lat nie będzie pieniędzy na tych inwestycjach, żeby choćby założyć gniazdo 3-fazowe (obecny projekt tego nie przewiduje). Do detekcji gazu zaprojektował YDY 3*2,5mm - brak słów.
Kolego skontaktuj się projektantem - przeważnie jeden mail wystarczy na wyjaśnienie sytuacji.
Pzdr