logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić spawarkę MMA 160A na migomat z regulacją prądu?

MIroslavv1 14 Kwi 2013 12:24 2532 5
REKLAMA
  • #1 12196805
    MIroslavv1
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Posiadam taką bazarową spawarke na obudowie pisze 160A wtórne nawinięte fi 4mm Al.ale mniejsza o to, chodzi o to że mam zamiar na bazie tego trafa zbudować migomat+ elektrode zotawić.
    Zastanawiam sie nad kilkoma warjantami przebudowy i regulacji pradu tego trafa w zwiazku z tym chciałem sie doradzić może bardziej doświadczonych w przeróbkach tego typu osób.Z tego co już zauwazyłem to regulacja odbywa się po stronie pierwotnej odczepami a tym samym na wtórnym mamy ;schody ;napieciowe. Ja natomiast zastanawiam sie czy nie zostawić pierwotnego a na wtórnym zrobić odczep na 30 i zostawić regulację prądu za pomocą oryginalnej szuflady lub warjant 2-gi wyciagąć całkiem szuflade na wtórnym odczep 30V i regulacja elektroniczna triakiem pierwotnego co będzie lepsze?
  • REKLAMA
  • #2 12196970
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6368
    Nic nie będzie lepsze. Zostaw tą spawarkę tak jak jest i daj sobie spokój z robieniem z niej czegokolwiek. Trafo się wcześniej czy później spali.
  • REKLAMA
  • #3 12197189
    MIroslavv1
    Poziom 12  
    Powiem tak, mam tą spawarke z 10 lat pospawałem nią mase stali co do prądu to szału nie ma ,ale elektrodami 2,5 3,2 spawa naprawde zadziwiająco ładnie .Kilka miesięcy temu znajomy przywiozł do naprawy taki migomat 180-tke i jak zobaczyłem to trafo co ma mieć 180A to ogarnął mnie śmiech wtórne nawinięte drutem fi 2,5 Al. i to skłoniło mnie do myślenia nad przerobienim mojego trafa.
  • REKLAMA
  • #4 12197836
    robokop
    Te trafo ma miękką charakterystykę, przeznaczoną do spawania elektrodą otuloną. Migomatu z niego nie będzie -chyba że na zasadzie byle protezy. Jest kilka wątków poświęconych i budowie migomatów i przerabianiu spawarek na nie, proponuję poczytać.
  • REKLAMA
  • #5 12198460
    MIroslavv1
    Poziom 12  
    tak dość dużo czytałem jest tam dużo informacji ale nie znalazłem nigdzie metody regulacji prądu z zachowaniem szuflady. Dlatego pytam tutaj bo z tego co wszyscy robią to przezwajają pierwotne ale to nie zapewni płynnej regulacji prądu a skoki napięć na wtórnym.Regulacja triakiem też wydaje mnie się takim oszukaństwem w związku z tym może mam błędne myślenie i pytam o wasze opinię.
  • Pomocny post
    #6 12198535
    robokop
    Widziałeś kiedyś migomat regulowany "szufladą"? Na pewno nie. Albo regulacja odczepami uzwojenia pierwotnego, albo "zbójecka" metoda z regulatorem fazowym opartym o triak. Można jeszcze próbować z regulacją prostownikiem sterowanym po stronie wtórnej.
REKLAMA