logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa D - świeci kontrolka airbagu po wymianie poduszek i sterowników

silversurfer 17 Kwi 2013 22:45 2154 2
REKLAMA
  • #1 12211685
    silversurfer
    Poziom 2  
    Witam wszystkich serdecznie.
    Chcial bym prosic kogos madrego o mala pomoc.
    Kupilem corse D z wystrzelonym airbagiem w fotelu i kurtyna prawa strona.
    Dalem do servisu sensor aby mi wrzucili nowe sterowniki.Zrobili i powiedzieli ze musze zajechac na servis opla skasowac na diagnostyce.
    W oplu stwierdzili ze jest za duzy opor na airbagu kierowcy i fotel pasazera.
    Airbag pasazera byl wymianiony na nowy,ale kierowca wogole nie ruszany.
    Pytanie,czy to moze byc wina zlych sterownikow?
    Cala sytuacja stala sie w czechach,wiec czeski film:))))
    Ale nadal jestem w d.... bo swieci mi kontrolka airbagu i nikt nie wie oco GO???¨
    pleas!!!Ktos cos moze podpowiedziec?
  • REKLAMA
  • #2 12211865
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    O czym Ty piszesz jakie nowe sterowniki mieli Ci "wrzucić"?!? Po wystrzale poduszki to się wymienia sterownik SRS, ew. się go "uzdatnia", tj. wgrywa się "czysty" wsad, bez Crash-Data i powinno się też wymienić końcówki sterujące zapalnikami (drivery).

Jaki za duży jest ten opór, np. w Astrze G wiem, że sterownik musi widzieć 2-4 Ohm, wystarczy że któreś złącze ma słaby styk i jest 5 czy 6 Ohm to już jest błąd, tylko kwestia czy u Ciebie jest to błąd kilku omów czy przerwa w obwodzie... no i czy jest tam w ogóle poduszka, czy tylko zaślepka + rezystor.
  • #3 12212178
    silversurfer
    Poziom 2  
    opor z tego co mi podali w serwisie ma byc 0.9 a jest 2.0.Mowili mi ze to moga byc stykajace sie przewody,ale sprawdzalem i jest wszystko OK.Koncowki tez sa dobre.A z tymi sterownikami to masz racje ze to sie tak nazywa,nie znam fachowego okreslenia:)

3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany -> "b) przeprowadzanie amatorskich napraw układów SRS oraz hamulcowych. Zakaz ma na celu ograniczenie prawdopodobieństwa wystąpienia groźnych dla zdrowia i życia wypadków,spowodowanych niewłaściwą obsługą tych urządzeń, dbających o nasze bezpieczeństwo, a jednocześnie mogących wyrządzić krzywdę nie mającym pojęcia o ich działaniu "serwisantowi" lub osobie korzystającej z jego usług. " S.
REKLAMA