logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy termostat moze byc przyczyna wiekszego zluzycia paliwa?

dj-norek 24 Lut 2005 22:35 27342 9
REKLAMA
  • #1 1262828
    dj-norek
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Witam
    Mam Mazde 323 Diesel 1,7 z 91r Spalanie ropy na trasie wyszło mi ok 6,5-7l/100km( co jest wynikiem mało satysfakcjonującym). Po mieście wyszło mi już 10l/100km co przyprawia mnie o ból głowy :(. Mam słabe grzanie - powietrze leci na ogol zimne albo letnie. Termostat wymontowałem - jest najprawdopodobniej uszkodzony - zalałem go wrzątkiem i nic się w nim nie ruszyło. Ja to widzę tak: jeśli termostat jest cały czas otwarty i płyn leci od razu na chłodnice to na krótkich odcinkach po mieście (bo takie robię ok 5km-tyle dojeżdżam do szkoły) silnik nie zdarzy się dobrze rozgrzać i dlatego bierze tyle ropy, bo jest od razu chłodzony przez chłodnice - bo termostat puszcza na duży obieg - tym samym zamyka mały i dlatego mi słabo grzeje w środku. Wskazówka od temperatury jest cały czas na środku – nie ma podanej tam temperatury – jest tylko C i H. Nie wiem dokładnie w jakim miejscu powinna się znaleźć wskazówka po nagrzaniu do optymalnej temperatury.
    Być może się gdzieś tu mylę - bo mechanikiem nie jestem - jeśli tak to proszę sprostować moje myślenie i ewentualnie podąć jakieś sugestie czemu mi tyle pali taki "mały" silnik Dodam jeszcze ze olej, filtr oleju powietrza i paliwa wymieniłem na nowe. Hamulce raczej tez są ok.
  • REKLAMA
  • #2 1262998
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Termostat 100%. To jest objaw otwartego tak zwanego dużego obiegu z chłodnicą i za mocno ci zchładza silnik. Jeździsz na niedogrzanym i mieszanka jest bogatsza. Przerabiałem to w Fordzie i w dwóch Audi

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1263030
    zenek1
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Niedogrzany silnik więcej pali. Rozumiem, że uszkodzony termostat jest cały czas otwarty. W takim wypadku wymiana na sprawny powinna pomóc. Tyle tylko, że na 5 km i tak silnik się dobrze nie zagrzeje - chociaż na pewno bardziej niż przy otwartym obiegu.
    Silnik masz chyba już trochę zużyty sądząc po wieku auta, to i spalanie może nie być 'satysfakcjonujące'. Zobacz czy kopci, może to być wina zużytych wtrysków. Może masz słabą kompresję itd.
  • REKLAMA
  • #4 1263488
    dj-norek
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Kopci tylko przy odpalaniu. Przy samej jezdzie nie kompci
  • #5 1263609
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Od zawsze wiadomo ze auto niedogrzane pali wiecej. Ale jest tez drugi problem, natomiast jezdzac z niedogrzanym silnikiem szybciej ulega on z uzyciu, wiec warto chyba wymienic bo koszt bedzie niewielki w stosunku do kosztow poniesionych z remontem silnika.
  • #6 1263667
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Pytałeś o wskażnik.
    W takim dieselku wskazówka termometru na wskaźniku deski powinna, stać w środku zakresu, tj ok 85' C.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 1264685
    Adrian Rozborski
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Odpowiedz na twoje pytanie jest tylko jedna- wymień termostat i na 99%
    skończą ci się z tym problemy. Maiałem identycznie w Audi, nie zwlekaj z wymianą, bo nic nie oszczędzisz. Termostat kosztuje niewiele a auto będzie ci spalać cały czas więcej ropy. Przeliczyć więc łatwo, a jazda w zimnym aucie też nie należy do najprzyjemniejszych.
    Pozdrawiam
  • #8 1264759
    Robal28
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    wymień termostat. będzie cieplej i mnej będzie palił. na czas zimy możesz założyc osłone chłodnicy są na giełdzie gotowce
  • #9 1277072
    zbyszek lublin
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    walniety termostat to duzy obieg bogatrza mieszanka i wyzsze spalanie,mozna by byo sprawdzic wtryski,moze leją i kopci bo paliwo nie jest spalane
  • #10 1277546
    gzresiek
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Wydaje mi się, że termostat masz w porządku, nie napisałeś, czy kiedy go sprawdzałeś to był otwarty i nie chciał się zamknąć, czy na odwrót. Jeżeli był zamknięty to prawdopodobnie i tak się nie otworzy po zalaniu wrzątkiem ponieważ wrzątek zdąży ostygnąć do temp. ok 88stC a przy takich temperaturach termostaty dopiero zaczynają się otwierać. Jeżili nie dmucha ciepło z nadmuchu to lepiej sprawdź czy nagrzewnica jest odpowietrzona, czy dobrze działająją klapy przy nagrzewnicy bądź zawór na wężu.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku Mazdy 323 Diesel 1,7 z 1991 roku, uszkodzony termostat, który pozostaje cały czas otwarty, powoduje ciągły duży obieg płynu chłodzącego przez chłodnicę, co skutkuje niedogrzaniem silnika. Niedogrzany silnik pracuje na bogatszej mieszance paliwowej, co zwiększa zużycie paliwa, zwłaszcza w warunkach miejskich na krótkich dystansach. Objawem jest słabe ogrzewanie wnętrza pojazdu oraz wskazówka temperatury silnika utrzymująca się na środku zakresu (około 85°C). Zaleca się wymianę termostatu na sprawny, co powinno poprawić temperaturę pracy silnika, zmniejszyć spalanie i zapobiec przyspieszonemu zużyciu jednostki napędowej. Dodatkowo warto sprawdzić stan wtrysków i kompresję silnika, gdyż zużycie tych elementów również może wpływać na podwyższone spalanie. W przypadku braku ciepłego powietrza z nawiewu należy zweryfikować odpowietrzenie układu chłodzenia, działanie klap nagrzewnicy oraz zaworu na wężu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA