logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Presostat do sprężarki. - Presostat nie wyłącza silnika.

mateusz1230 21 Kwi 2013 18:16 12249 5
REKLAMA
  • #1 12224392
    mateusz1230
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.
    A więc tak, spaliła mi się sprężarka (silnik) no i wyrzuciłem silnik z kompresorem bo nie dało się tego odłączyć no i skonstruowałem samoróbkę. Kupiłem nowy zawór ciśnieniowy który ma wyłączać silnik gdy ciśnienie wyniesie 8 barów (butla 24 litry) a zakres pracy tego wyłącznika jest od 6-8 bar. No i dzisiaj właśnie wziąłem się za montaż butla fajnie się nabija ale niestety silnik nie wyłącza się. I z tąd moje pytanie czy jest jakaś możliwość regulacji kiedy on ma się wyłączyć??? Wiem że jest to pokrętło od regulacji ciśnienia roboczego, ustawiłem na minimalne i na małym manometrze jest 2 bary ale na dużym manometrze dalej pompuje ponad 8 nie wiem w czym problem jeżeli ktoś wie o co kaman to proszę o jakieś porady.
  • REKLAMA
  • #2 12224787
    merolPL
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    To może zacznijmy od napisania jaki to presostat jest i jak to podłączyłeś.
  • REKLAMA
  • #3 12226270
    mateusz1230
    Poziom 10  
    Kupiłem z allegro Presostat do sprężarki. - Presostat nie wyłącza silnika.

Podłączyłem normalnie z jednej strony kable z sieci a z drugiej kable do silnika elektrycznego i wkręciłem go do butli w miejscu gdzie był stary wyłącznik.
  • REKLAMA
  • #4 12227174
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    Jak zdejmiesz ten czarny kapturek pod nim jest regulacja ciśnienia wraz ze stykami do wyłączania może w ogóle ich nie podłączyłeś ,sprawdź czy prąd tego wyłącznika odpowiada temu w silniku jak nie to potrzeby jest stycznik .
  • REKLAMA
  • #5 12228614
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    Witam.
    Cytat:
    No i dzisiaj właśnie wziąłem się za montaż butla fajnie się nabija ale niestety silnik nie wyłącza się. I z tąd moje pytanie czy jest jakaś możliwość regulacji kiedy on ma się wyłączyć??? Wiem że jest to pokrętło od regulacji ciśnienia roboczego, ustawiłem na minimalne i na małym manometrze jest 2 bary ale na dużym manometrze dalej pompuje ponad 8 nie wiem w czym problem jeżeli ktoś wie o co kaman to proszę o jakieś porady.

1) Zdejmij czarną obudowę od wyłącznika ciśnieniowego.
    2) Wewnątrz jest śruba na klucz 10 (lub 13), obok tej śruby są strzałki oznaczone (+) oraz (-).
    3) Jak przekręcisz wymienioną śrubę o jeden obrót w kierunku (-), to zmniejszysz ciśnienie o około 1 bar (w przybliżeniu).
    A masz założony zawór bezpieczeństwa?
  • #6 12233450
    mateusz1230
    Poziom 10  
    Zawór bezpieczeństwa jest w tym wyłączniku do 8,5 barów, zakres pracy wyłącznika jest niby 6-8bar, zrobię dzisiaj zdjęcie tego wyłącznika po zdjęciu tej pokrywki czarnej.Silnik jest dwu fazowy i silnik też dwu fazowy.
REKLAMA