Mam dwa dyski spięte w RAID. Dzisiaj otrzymałem informacje systemu RAID error occured (0)
Poniżej przedstawiam zrzuty z CristalDiskInfo. Na dyskach mam bardzo ważne dane, czy kupować nowy dysk?
Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze pytanie czy drugi dysk też niebawem będzie do wymiany? Z tego co widzę różnica w ilości realokowanych sektorów to tylko jeden...
Wartość w kolumnie RAW parametru 05 dla dysku z pierwszego obrazka wynosi zero - czyli brak realokowanych sektorów. Ogólnie z tym dyskiem jest wszystko w porządku.
W przeliczonych 1, w surowych 6. Porównywany dysk jest sprawny. Już jeden realokowany sektor świadczy o uszkodzeniu i zwykle kwalifikuje dysk do wymiany (wyjątkiem jest, kiedy cała pozostała powierzchnia jest sprawna a to się nie często zdarza - zwykle są już wtedy całe "placki" sektorów na granicy odczytu).
Dzięki za wyjaśnienie. Czyli robię backup i trzeba kupić nowy dysk.
Od razu spytam czy ten dysk WD Black 500GB WD5003AZEX 64MB cache SATA/600 jako zamiennik tego uszkodzonego będzie współpracował z moim starym dyskiem? RAID 0 docelowo.
@helmud7543 - czyli jak mam na dysku "serwerowym" 15 realokowanych sektorów i zapuszczę pełny test HD Tune Pro i nie będzie Bad Sektorów to się nie mam czym martwić?
Tak, bo te, które zostały już realokowane, nie są widoczne dla użytkownika, więc żaden program skanujący tych sektorów już nie pokaże (jest tylko informacja w SMART - właśnie po to by użytkownik mógł rozeznać się w stanie dysku).
Dziękuję za odpowiedzi.
Proszę o taką informację: Jeśli zapuściłbym test MHDD - i wkleił tutaj wyniki jego działania to można wysnuć jakieś wnioski o jego kondycji? o możliwości jego padnięcia?
Ps. Napisałem wiadomość do sprzedawcy - może On pomoże - zobaczymy.
✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskami w konfiguracji RAID, otrzymując komunikat o błędzie. Analiza wyników z programu CrystalDiskInfo wskazuje na 199 relokowanych sektorów na jednym z dysków, co sugeruje jego uszkodzenie i konieczność wymiany. Użytkownik pyta o stan drugiego dysku, który wykazuje minimalną różnicę w liczbie relokowanych sektorów. Odpowiedzi wskazują, że dysk z relokowanymi sektorami powinien być wymieniony, a drugi dysk jest w dobrym stanie. Użytkownik planuje zakup nowego dysku WD Black 500GB jako zamiennika i pyta o jego kompatybilność w RAID 0. W dyskusji poruszono również kwestie testów diagnostycznych, takich jak HD Tune Pro i MHDD, w celu oceny kondycji dysków. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.