logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ostrzeżenie CrystalDiskInfo: 5 niestabilnych sektorów na dysku HDD - co robić?

SuperGracz 10 Wrz 2024 11:24 1377 30
REKLAMA
  • #1 21221410
    SuperGracz
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam. Program crystaldiskinfo pokazał ostrzeżenie dysku HDD (na koniec dam zdjęcie) z 5 niestabilnymi sektorami. Nie jest to dysk systemowy tylko trzymam dane, zrobiłem już kopię ważnych plików. Chciałem spytać co zalecacie zrobić czy da się naprawić te bad sektory, czy wymienić dysk czy używać aż się całkiem rozsypie (ale nie chcę żeby inne podzespoły ucierpiały w przypadku awarii dysku). Dodaje obrazek
    Zrzut ekranu programu CrystalDiskInfo pokazujący stan dysku HDD z ostrzeżeniem o niestabilnych sektorach.
  • REKLAMA
  • #2 21221886
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Dysk nadaje się do kosza, z czasem będzie tylko gorzej.
  • #3 21221918
    SuperGracz
    Poziom 3  
    >>21221886 A jeśli zostałby w obudowie to jest ryzyko że inne podzespoły ucierpią czy jak to wygląda?
  • Pomocny post
    #4 21221929
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1844
    Dysk kiedyś może się zawiesić, podczas odczytu/zapisu i tyle, nic się nie uszkodzi, poza utratą danych kopiowanych na ten dysk.
  • REKLAMA
  • #5 21221935
    SuperGracz
    Poziom 3  
    A czy to normalne że dysk jest w takim stanie po 8 tysięcy godzin? i ciekawe co miało wpływ na to, bo wydaje mi się że mało tych godzin pochodził.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21221956
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Można wykonać procedurę naprawczą
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    i po wszystkim wykonać test powierzchni w MHDD lub Victoria. Po tym można dokładniej ocenić stan dysku.
    (C1) ma dość dużą wartość można sprawdzić czy po użyciu wdidle można ustawić inną wartość np 240s
    https://www.cdrinfo.pl/download/1252121519
  • #7 21222143
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3557
    SuperGracz napisał:
    A czy to normalne że dysk jest w takim stanie po 8 tysięcy godzin? i ciekawe co miało wpływ na to ...

Upadki, wstrząsy?
    Zrzut ekranu tabeli z danymi dotyczącymi częstotliwości występowania błędów. Zrzut ekranu z tabelą pokazującą liczbę błędów odczytu.
  • #8 21222223
    SuperGracz
    Poziom 3  
    >>21222143 nie wiem, jakieś lekkie stuknięcia w obudowę komputera się zdarzały ale żeby dysk padł? Ogólnie mam w nim drugi HDD który ma 2 razy tyle godzin i stan dobry.

Dodano po 5 [minuty]:

>>21221956 ok teraz wiem że można naprawić tylko zastanówmy się czy w moim przypadku taka naprawa ma sens bo dysk ten jest obecnie najmniej używany (głównie chciałem trzymać dane sporadycznie ich używać), nie chciałbym skrócić jego życia a jak podczas naprawy dane się usuną to raczej ponownie go zawalę czyli intensywne użytkowanie czy dłużej pociągnie po takiej naprawie czy lepiej dać spokój?

Dodano po 4 [minuty]:

Zapomniałem dodać że próbowałem naprawiać błędy dysku bo dzień przed utworzeniem posta było 7 bad sektorów (czyli 2 więcej) a po skanie programem HDD regenerator pokazało liczba uszkodzonych sektorów 0 co jest ciekawe, a skan trwał 4 godziny.
  • Pomocny post
    #9 21222261
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Dane skopiować w bezpieczne miejsce i rób WRITE ZEROS TO DRIVE narzędziem producenta. Po tym daj kolejny SMART.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3224900-30.html#15817384
  • #10 21222609
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2318
    SuperGracz napisał:
    ciekawe co miało wpływ na to,
    niestabilne zasilanie/temperatury pracy...
    SuperGracz napisał:
    jak podczas naprawy dane się usuną to raczej ponownie go zawalę
    - żadna różnica. Dla dysku 0x00, to też dane.
    SuperGracz napisał:
    czy dłużej pociągnie po takiej naprawie czy lepiej dać spokój?
    - jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Poza tym SMART, to za mało, żeby kategorycznie oceniać stan dysku...chyba, że faktycznie jest bardzo źle. Wykonaj pełny skan w Wiktorii i pokaż wykres, to będzie można powiedzieć coś więcej.

SuperGracz napisał:
    o skanie programem HDD regenerator pokazało liczba uszkodzonych sektorów 0
    - z dużym dystansem i małym zaufaniem podchodź do tego programu.

pidar napisał:
    narzędziem producenta
    - czymkolwiek. Zapis, to zapis, narzędzie producenta w niczym nie jest tu lepsze od dowolnego istnienia.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 21222788
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    kaleron napisał:
    pidar napisał:
    narzędziem producenta
    - czymkolwiek. Zapis, to zapis, narzędzie producenta w niczym nie jest tu lepsze od dowolnego istnienia.

Ja wskazałem specyficzny sposób (pod DOS, z USB)Ostrzeżenie CrystalDiskInfo: 5 niestabilnych sektorów na dysku HDD - co robić? , bo nie u wszystkich np. MHDD jest możliwe do uruchomienia.
  • #12 21222823
    SuperGracz
    Poziom 3  
    przesyłam na razie SMART przed usunięciem danych. Ktoś mi podpowie czy są problemy na podstawie tego pliku?
    Załączniki:
    • vlog.txt (819 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21222826
    SuperGracz
    Poziom 3  
    >>21222823 najbardziej mnie zaciekawiło status unideal nie wiem o co chodzi

Dodano po 1 [minuty]:

I jeszcze znalałem coś takiego G-SENSOR Schock Counter RAM VALUE 70 a chyba powinno być 0

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

I jeszcze jedna ważna rzecz w programie hdd regenerator pokazuje że dwa dyski współdzielą ten sam kanał ATA ktoś mi powie o co chodzi, czy to wina moja czy komputera?
  • #14 21222870
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    SuperGracz napisał:
    jeszcze znalałem coś takiego G-SENSOR Schock Counter RAM VALUE 70 a chyba powinno być 0

Przecież nie było to "zero":
    Zrzut ekranu konwertera liczbowego z systemu dziesiętnego na szesnastkowy
  • #15 21222876
    SuperGracz
    Poziom 3  
    SuperGracz napisał:
    czy dłużej pociągnie po takiej naprawie czy lepiej dać spokój?
    - jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Poza tym SMART, to za mało, żeby kategorycznie oceniać stan dysku...chyba, że faktycznie jest bardzo źle. Wykonaj pełny skan w Wiktorii i pokaż wykres, to będzie można powiedzieć coś więcej.

robię ale trochę to potrwa
    Ekran programu Victoria HDD/SSD z trwającym skanem dysku twardego.
  • #16 21223015
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Victoria i skan w Windowsie, dla mnie bez celu, ja nie ocenię wyniku końcowego.

Od początku posiadania tego dysku, mogłeś pomyśleć o aktualizacji firmware, o ile było dostępne?
    https://community.wd.com/t/new-firmware-required-wd-blue-1tb-wd10jpvx/67634
  • #17 21223067
    SuperGracz
    Poziom 3  
    >>21223015 niestety nie pomyślałem szkoda że nie nagłaśniali tego tak jak te artykuły o aktualizacjach Windows czy google chrome. Czyli jakim programem najlepiej wykonać te S.M.A.R.T?

Dodano po 16 [minuty]:

>>21222609 jest ten skan zrobiony w całości dla odczytu ponad 3 godziny robiło
    Zrzut ekranu programu Victoria 5.37 z wynikami skanowania dysku twardego WDC.

Dodano po 23 [minuty]:

>>21223015 i nie zauważyłem takich problemów jak tutaj opisują nawet dzisiaj grałem na tym dysku tylko jak zobaczyłem ostrzeżenie dysku to warto już myśleć ile jeszcze mi pochodzi. Dysk ma już około 10 lat (może trochę mniej)
  • #18 21223316
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    SuperGracz napisał:
    i nie zauważyłem takich problemów jak tutaj opisują nawet dzisiaj grałem na tym dysku tylko jak zobaczyłem ostrzeżenie dysku to warto już myśleć ile jeszcze mi pochodzi. Dysk ma już około 10 lat (może trochę mniej)

Być może nie doświadczyłeś tego przez spowolnione działanie ("na pół gwizdka"), pod SATAII -> Zrzut ekranu przedstawiający wybór trybu transferu SATA 300 lub SATA 600. ?
  • #19 21223859
    SuperGracz
    Poziom 3  
    >>21223316 Tylko ciekawe z jakiego powodu działa na pół gwizdka pod SATAII czy to wina moja czy komputera, bo ten komputer fabrycznie posiadał jeden dysk obecnie posiada 3 w tym 1 SSD.

Dodano po 1 [minuty]:

I co ciekawe na dysku SSD jest tak samo SATA/300 | SATA/600 i zauważyłem że działa wolniej niż deklaruje producent ale myślałem że to wina dysku tańszej firmy POLION że one tak działają po prostu.

Dodano po 2 [minuty]:

I właśnie zerknąłem że na trzecim dysku to samo czyli SATA/300 | SATA/600

Dodano po 3 [godziny] 42 [minuty]:

Doczytałem w necie że moja płyta główna nie obsługuje SATA III jest to model Gigabyte 78LMT-USB3 R2, ale to chyba nie miało wpływu na uszkodzenie sektorów na dysku
  • #21 21224737
    SuperGracz
    Poziom 3  
    >>21224725 wszystkie sloty zajęte tylko wolne 2 od pamięci RAM a jeśli chodzi o dysk SSD M.2 u mnie nie ma wejścia

Dodano po 6 [minuty]:

ogólnie wychodzi tak że u mnie mogą iść tylko dyski HDD i SSD 2,5'' jedynie pod SATA II

Dodano po 1 [minuty]:

Mój komp był kupiony w 2018 roku na Allegro za 3000zł (około) całkiem możliwe że oszczędzali dobierając komponenty a budżet nie pozwalał nam kupić kompa za 4000zł

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

I zastanawiam się czy wpływ na skrócenie żywotności dysku mogło mieć też to że spalił się zasilacz w laptopie w 2019 roku oberwała płyta główna i w tym laptopie w tamtym czasie był właśnie ten dysk bo to jest dysk HDD 2,5'' z laptopa kupionego w 2015 roku.
  • REKLAMA
  • #22 21225066
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    SuperGracz napisał:
    I zastanawiam się czy wpływ na skrócenie żywotności dysku mogło mieć też to że spalił się zasilacz w laptopie w 2019 roku oberwała płyta główna i w tym laptopie w tamtym czasie był właśnie ten dysk bo to jest dysk HDD 2,5'' z laptopa kupionego w 2015 roku.

pidar napisał:
    SuperGracz napisał:
    A czy to normalne że dysk jest w takim stanie po 8 tysięcy godzin? i ciekawe co miało wpływ na to ...

Upadki, wstrząsy?

To już wtedy, po włożeniu do komputera stacjonarnego należało go od razu ''wyzerować"!
  • #23 21225275
    SuperGracz
    Poziom 3  
    >>21225066 a ja zrobiłem tylko format wtedy ale zrobimy tak że spróbuję zrobić ten remap w przyszłym tygodniu bo muszę jeszcze trochę po ogarniać te dyski i obczaję jakim programem dobrze to zrobić a może jak poszukam to znajdę płytę CD, bo dyskietki do MHDD to na pewno nie mam. ogólnie też znalazłem uszkodzony plik na tym dysku czyli prawdopodobnie bad sektor pojawił się w miejscu zapisu tego pliku (jak robiłem test powierzchni odczytu programem Victoria to nie wykryło żadnych uszkodzonych sektorów więc prawdopodobnie wszystkie 5 są w zapisie)
  • #24 21230674
    SuperGracz
    Poziom 3  
    >>21221956 u mnie jest niepowodzenie w stworzeniu bootowalnego pendrive. Czy są jakieś nowsze programy od mhdd i vivarda?
  • #25 21230745
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    SuperGracz napisał:
    u mnie jest niepowodzenie w stworzeniu bootowalnego pendrive. Czy są jakieś nowsze programy od mhdd i vivarda?

Ja już wskazałem sposób na "wyzerowanie":
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4074948.html#21222788
  • #26 21231064
    kaleron

SuperGracz napisał:
    G-SENSOR Schock Counter
    - znaczenie tego parametru jest mocno przeceniane. Często rejestrowane są drobne zdarzenia, ale zdarzenia naprawdę krytyczne, np, upadek ze stołu, zarejestrowane być nie mogą, bo uszkodzeniu ulegają głowice.

SuperGracz napisał:
    programie hdd regenerator pokazuje że dwa dyski współdzielą ten sam kanał ATA

SuperGracz napisał:
    czy to wina moja czy komputera?
    - programu. Ten program jest naprawdę źle napisany.
    SuperGracz napisał:
    ten skan zrobiony w całości dla odczytu ponad 3 godziny robiło
    - trochę długo, ale tragedii nie ma. Odznacz "grid" i pokaż wykres.

SuperGracz napisał:
    to chyba nie miało wpływu na uszkodzenie sektorów na dysku
    - skan takich sektorów nie wykazał.

Jaki masz zasilacz? Pomierz napięcia w czasie pracy pod obciążeniem.

SuperGracz napisał:
    całkiem możliwe że oszczędzali dobierając komponenty
    - to więcej, niż pewne.
    SuperGracz napisał:
    za 4000zł
    - też by oszczędzali.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #27 21231768
    SuperGracz
    Poziom 3  
    >>21231064 Zasilacz mam ATX power supply 650W 80 plus bronze ale raczej nie podejrzewałbym że coś w komputerze jest nie tak dlatego że w tym samym komputerze od nowości posiadam dysk HDD 3,5'' firmy toshiba ma on nabite prawie 2 razy tyle godzin i działa bezawaryjnie a ten dysk o którym rozmawiamy jest HDD 2,5'' który był w laptopie starszym i dopiero w zeszłym roku został włożony do tej obudowy bo windows 10 na tym dysku na tamtym laptopie uruchamiał się 10 minut więc stwierdziłem że właduję tam dysk SSD. A zmierzyć napięć to chyba nie mam czym ale myślę że jest ok po tym co wcześniej napisałem a test victorii bez grid dam za ponad 2 godziny jak się zrobi.

Dodano po 6 [minuty]:

>>21222261 nie wiem czemu ale nie mogę uruchomić strony http://support.wd.com/ pokazuje witryna jest nieosiągalna serwer potrzebuje zbyt dużo czasu na odpowiedź

Dodano po 7 [minuty]:

Zrzut ekranu z programu do testowania dysku twardego pokazujący ostrzeżenia o opóźnieniach dostępu. już zaczynają się ostrzeżenia a zrobiło dopiero 12% szkoda że od razu nie odznaczyłem grid
  • Pomocny post
    #28 21231848
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Dysk do kosza.
  • #29 21231956
    SuperGracz
    Poziom 3  
    >>21231848 też wydaje mi się że nie warto próbować napraw obecnie jest postęp 90% i znalazło 107 czerwonych sektorów

Dodano po 29 [minuty]:

>>21231064 Zrzut ekranu programu Victoria 5.37 pokazujący wyniki skanowania dysku twardego z 107 uszkodzonymi sektorami. już zrobione 107 sektorów czerwonych (ostrzeżeń), a w programie cristaldiskinfo nadal bez zmian czyli 5 bad sektorów.
  • Pomocny post
    #30 21233222
    kaleron

SuperGracz napisał:
    ATX power supply 650W 80 plus bronze

SuperGracz napisał:
    nie podejrzewałbym
    - nie masz podejrzewać, tylko zmierzyć napięcia. Diagnostyka nie polega na podejrzewaniu, tylko na sprawdzaniu. Wystarczający miernik kupisz za +/- 50 zł, a może Ci się przydać i w innych sytuacjach.
    SuperGracz napisał:
    5 bad sektorów.
    - nie "bad", ale niestabilnych, tym niemniej stan powierzchni sugeruje, że pora się z tym dyskiem powoli żegnać.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił ostrzeżenie z programu CrystalDiskInfo dotyczące 5 niestabilnych sektorów na dysku HDD, który nie jest dyskiem systemowym. Po wykonaniu kopii zapasowej danych, użytkownik zastanawia się nad dalszymi krokami: naprawą, wymianą dysku czy dalszym użytkowaniem. Odpowiedzi sugerują, że dysk jest w złym stanie i może wkrótce ulec awarii. Wskazano na możliwość wykonania procedury naprawczej oraz testów powierzchniowych za pomocą programów takich jak MHDD czy Victoria. Użytkownik zauważył, że po wcześniejszym skanowaniu liczba bad sektorów wzrosła, co budzi obawy o dalsze użytkowanie dysku. W końcu, po analizie stanu dysku, użytkownik postanowił nie podejmować prób naprawy, a jedynie zabezpieczyć dane do czasu całkowitej awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA