logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Codegen 300 - Wysoka temperatura - przesunięcie elementu

Mr_Problem 23 Kwi 2013 14:54 1059 8
REKLAMA
  • #1 12230803
    Mr_Problem
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam. Niestety u mnie komputer działa praktycznie 24/7 . Wczoraj w momencie gry po prostu się wyłączył. Wypadało zatem sprawdzić co padło że nie chce się włączyć. Wyjąłem kartę graficzną , pamięć RAM . Nadal to samo - start na 1sek i wyłączenie.

Zatem wziąłem się za przegląd zasilacza. Ku mojemu zdziwieniu dioda prostownicza będąca obok radiatora była wysunięta. Logicznie rzecz biorąc doszedłem do wniosku że zasilacz w PC jest do góry nogami a więc dioda wysunęła się w dół.

Jest taka możliwość że radiator był na tyle gorący że spowodował zimny lut i przesunięcie ww elementu ?

Póki co lutownica poszła w łapę i dioda już jest na swoim miejscu.Zaleca się wymianę zasilacza czy mam to tak pozostawić jeśli element przylutowałem na swoje miejsce ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12230829
    Mr_Problem
    Poziom 15  
    Przeglądałem już ten temat. Ale nie mam super komputera zatem nie będę kupował zasilacza za 200zł do komputera wartego 500zł :)
  • #4 12230837
    Jetway
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Jakie 200zł? 50 zł wystarczy na np. Delte 300 wat.
  • REKLAMA
  • #5 12230847
    Mr_Problem
    Poziom 15  
    A więc mogę być pewien za zasilacz który kolega wymienił powyżej ?

Mam rozumieć że mogę nabyć dowolny oprócz tych wymienionych na czarnej liście ?
  • #6 12230854
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 128
    Tak a jak nie to Modecom MC-350 ATX 2.0 (bo to Forton w przebraniu). Można dostać do 50zł z przesyłką.
  • #7 12230864
    Mr_Problem
    Poziom 15  
    Biorąc pod uwagę zakup zasilacza mam kupić nowy czy z używanym nadal mogę mieć problemy nawet jeśli jest firmowy ?
  • REKLAMA
  • #8 12230870
    Jetway
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Codegen jest sławny w paleniu komputerów a nie ich zasilaniu. Wybór zależy od konfiguracji komputera, której nie raczyłeś podać. Delty czy Fortrony mają dobrą opinie, za nie wygórowaną cenę otrzymujemy porządny zasilacz.
  • #9 12230883
    Mr_Problem
    Poziom 15  
    Zatem Pentium 4 2,77 GHZ 2GB RAM i karta Ati 3650 HD i zwykły twardy 80GB. :)

Właśnie znalazłem w bardzo przystępnej cenie Fortron FSP245-50PNA - będzie dobry?

Dodano po 4 [minuty]:

Dobra, teraz już wiem, czego nie kupować, zatem dziękuję za pomoc. Miłego dnia. :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który wyłączał się podczas gry. Po sprawdzeniu komponentów, zauważył, że dioda prostownicza w zasilaczu była wysunięta, co mogło być spowodowane wysoką temperaturą radiatora. Po przylutowaniu diody, użytkownik zastanawiał się nad wymianą zasilacza. W dyskusji podano, że zasilacze Codegen są znane z awaryjności, a użytkownik rozważał zakup zasilacza Fortron FSP245-50PNA, który został uznany za odpowiedni wybór. Uczestnicy dyskusji sugerowali również inne modele, takie jak Delta i Modecom MC-350.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA