Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BLAUPUNKT G5 - Rozładowywuje akumulator

26 Kwi 2013 22:59 1398 10
  • Poziom 10  
    Witam.

    Dzisiaj rano zamontowałem w moim Renault Clio I radio fabryczne - Balupunkt G5. Wpiąłem po prostu pod kostkę, która była w samochodzie i działa. Ale już trzy razy dzisiaj zdążył paść mi akumulator i nie mam pojęcia dlaczego tak jest - przypuszczam, że radio, bo wcześniej nie było tego problemu.

    Raz jest tak, że odpala i wszystko chodzi pięknie, a raz jest tak, że jak zgaszę silnik, to po 2 sekundach już go nie odpalę - nawet nie kręci.

    Dodam, że Radio można włączyć bez kluczyków w stacyjce.
    Dodam także, że jestem kompletnie zielony, jeżeli chodzi o elektronikę.

    Czy może ktoś mi pomóc, jak się z tym uporać?
  • Poziom 34  
    drevil napisał:
    Dodam także, że jestem kompletnie zielony, jeżeli chodzi o elektronikę.

    To jedź do kogoś kto się na tym zna.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 34  
    Olokris
    Co Ty za głupoty piszesz
    Olokris napisał:
    może ci się zawieszać elektromagnes

    jaki, gdzie on jest
  • Poziom 10  
    Nie, problemu nie ma, kiedy nie ma podpiętego radia.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 34  
    Olokris
    A umiesz czytać ze zrozumieniem
    drevil napisał

    [jestem kompletnie zielony, jeżeli chodzi o elektronikę
    a sądzę ze z mechaniki samochodowej też jest zielony

    a Ty piszesz głupoty.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Okej, dzięki. Przelądając internet i próbując to skonfrontować z sytuacją obecną dochodzę do wniosku, że mogę mieć zamienione kable od podtrzymania pamięci i zasilania przez stacyjkę. Jutro je przemienię ze sobą i zobaczę, jaki będzie efekt.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    drevil napisał:
    ... jak zgaszę silnik, to po 2 sekundach już go nie odpalę ...
    Nie ma fizycznej możliwości rozładowania akumulatora samochodowego w ciągu paru sekund.
    "Brak rozruchu" po paru sekundach wskazuje albo na uszkodzenie akumulatora, albo zaśniedziałe klemy na akumulatorze, albo na niesprawność rozrusznika (wyrobione tulejki), albo na wspomniany już elektromagnes.
    Jeśli pojemność akumulatora jest 50Ah, to prądem 100A (to więcej, niż bierze rozrusznik!) można go rozładować w ciągu ok. 15 minut (liczę się ze spadkiem pojemności przy dużych prądach).
    Radio nie może pobierać prądu 100A, bo razem z drutami by się rozgrzało do czerwoności (łatwo zauważyć nawet w jasny dzień - leci dym!).
    Możesz sprawdzić pobór prądu przez radio na jego bezpieczniku, tu masz rozpiskę bezpieczników: http://www.klubclio.pl/viewtopic.php?t=2292 , bezpiecznik do radia jest na 10A (F22).