logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 14PT1563/58 L6.1 AA - Odstrajanie kanałów i brak dźwięku po 2 sekundach

Greg_4 26 Lut 2005 15:12 3899 12
REKLAMA
  • #1 1267732
    Greg_4
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam.
    Rodzinka mnie wrobiła w naprawę tego tv a ja sie dopiero staram tego nauczyć. Poprzednio z pomocą tego forum , a szczególnie kolegi DizMar-a :sm28: , udało sie uruchomić Sonego może i teraz sie uda :)
    TV ma taki objaw że po włączeniu zaprogramowanego kanału po jakis 2 s sie odstraja i ledwo co widać a głosu brak.Co szukać i gdzie?
  • REKLAMA
  • #2 1267749
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2337
    Do naprawy lub do wymiany filtr i nie zaszkodzi też wymienić tranzystor 7505-BC337-40 tak na przyszłość.
  • REKLAMA
  • #3 1268029
    Greg_4
    Poziom 13  
    Tranzystor znalazłem i na schemacie i w tv. Ale gdzie szukać filtra? jak jest oznaczony ?No i czy dostane w sklepie?
  • #4 1268129
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    he he nie musisz wymieniać tego filtra... masz trzy możliwości naprawy.
    po pierwsze to dostroić obwód referencyjny przy TDA..... - NIE ZALECANE bo pomaga na dwa , trzy miesiace....
    po drugie wymienić filtr na nowy.... i to jest prawidłowa naprawa....
    po trzecie to wyjmij ten filtr, wykrusz kondensator ceramiczny znajdujący sie pod jego uzwojeniem i ponownie go wlutuj... ale tym razem do jego uzwojenia dołacz kondensator ceramiczny na zewnatrz ( od strony druku...) o wartości 91pF.... i w razie potrzeby dostoj....
    te ostatnią metodę spraktykowałem na kilkunastu odbiornikach z taką usterką i jeszcze zaden nie wrócił....
    Usterka ta jest wynikiem odstrajania się tego obwodu na skutek zmiany tej właśnie pojemności....
  • #5 1268392
    Greg_4
    Poziom 13  
    O kurcze :( Nie zobaczyłem do końca co sie dzieje jak sie odstroi od stacji :( Po wymianie tego kondensatora okazało sie że owszem jest odstrojenie ale jak dłużej popatrzyłem to widać że tv znajduje następna i nie zatrzymuje sie na niej tylko leci dalej.
  • REKLAMA
  • #6 1268740
    Karol 1
    Poziom 25  
    Jasne że tak będzie.... Musisz po wymianie tego kondensatora delikatnie dostroić obwód... najlepiej to jest zrobic uruchamiajac szukanie stacji i delikatnie kręcąc rdzeniem dojść do zatrzymania sie na stacji TV i wtedy to już tylko delikatna korekcja ustawienia... ( około trzy-czwarte obrotu...)
  • REKLAMA
  • #7 1269050
    Greg_4
    Poziom 13  
    Albo coś jest jeszcze nawalone albo nie wiem jak to zrobić :)
    Ustawiłem w pilocie funkcjie automatycznego szukania stacji i jeżeli wkręce do końca to przeskakują dalej ale jakby wolniej.Jeżeli zaczne delikatnie wykręcać to przeskakuja szybciej.Nie chce sie zatrzymać.Zmieniłem kondensator na 120 pF i nie pomogło .Potem na 56pF i to samo.
  • #8 1270551
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    Metody wymiany kondensatorka w filtrze jeszcze nie robiłem. Wystarczało tylko podstrojemie. Z podstrojenia jak na razie jeden TV wrócił na to samo po ponad roku.
    Ale do rzeczy. Mleko sie wylało i posadzkę trzeba doprowadzić do połysku lepszego niż przed wylaniem.
    Otóż koniecznie ręcznie zaprogramuj dwie rózne stacje na dwóch programach. Dopiero wtedy weź się za kręcenie rdzeniem tego filtru a jeżeli będzie poza zakresem to zmianą tego kondensatora na inną większą lub mniejszą wartość. Tylko pokręć ok.½ obrotu i przełaczaj programy. Jeżeli będzie poprawiało się to dalej ¼-½ obrotu i P+; P-. Jeżeli gorzej to to samo w przeciwną stronę. Jeżeli na całym zakresie strojenia rdzeniem nie będzie pozytywnych efektów to zmiana kondensatorka na inną wartość i od początku aż do skutku. Będzie to trochę żmudne ale jeżeli nie zajmujesz się tym zawodowo, tylko amatorsko to będzie dla Ciebie szkoła cierpliwości. Szkoła ta jeszcze Ci się niejednokronie przyda w tym zawodzie..
  • #9 1273218
    Karol 1
    Poziom 25  
    Metota o której napisałem jest na sto procent sprawdzona....
    przy 91pF nie ma praktycznie żadnych problemów z dostrojeniem obwodu... wcześniej praktykowałem na 82pF ale tu były problemy...
    A może nie podłączyłeś tego kondensatora do uzwojenia?? tylko do innych końcówek?? - czasami nawet najlepszym się przytrafi....
  • #10 1273934
    Greg_4
    Poziom 13  
    Ech, nic nie wychodzi.No ale skoro mam być cierpliwym to jeszcze bedę kręcił.Napewno przylutowałem do cewki.Jedna sprawa mnie męczy...To wygląda jakby cos sie zablokowało i cały czas szuka stacji i nie może sie zatrzymać.Krecenie cewką powoduje tylko ,albo szybsze szukanie, albo wolniejsze.
  • #11 1274041
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    Oj niepotrzebne było te wykruszanie kondensatorka. Wystarczyło pokrecić pół obrotu rdzeniem i przynajmniej na rok byłby spokój. A teraz...?
  • #12 1274058
    Karol 1
    Poziom 25  
    Greg_4 -> Ustaw rdzeń mniej więcej na środku, nie wkładaj innych pojemności jak 91pF...( jest to za wysoka częstotliwość by w dużym zakresie zmieniać pojemności) i tak jak pisał DiZMar : przełączając z programu na program i przy tym delikatnie krecąc rdzeniem musisz doprowadzić“ do stanu by ARCZ nie odstrajało telewizora od kanału telewizyjnego.... ruchy tego rdzenia nie moga byc duże... tak pół obrotu ... do jednego obrotu... i dużo cierpliwości....
  • #13 1277585
    Greg_4
    Poziom 13  
    No i następny telewizor trafił na śmietnik i to dzięki kolegom z forum :sm20:
    Eeeee....żartowałem :sm8:
    Udało sie bez problemów , nawet zbytnio nie kręciłem.Tylko że kondensator wstawiłem 62pf. Na innych wartościach nic nie wychodziło.
    Dziękuje raz jeszcze za udzielona mi pomoc :sm28: i pewnie jeszcze o nią nie raz poprosze. Znalazłem sobie nowe hobby ... :wink:

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips 14PT1563/58 L6.1 AA pojawia się problem odstrajania kanałów i braku dźwięku po około 2 sekundach od włączenia. Przyczyną jest najczęściej uszkodzony filtr w obwodzie referencyjnym przy układzie TDA oraz związany z nim kondensator ceramiczny. Zalecane jest wymienienie filtra lub modyfikacja polegająca na wykruszeniu kondensatora ceramicznego pod uzwojeniem filtra i dołączeniu zewnętrznego kondensatora ceramicznego o wartości około 91 pF, co stabilizuje obwód i zapobiega odstrajaniu. Po wymianie lub modyfikacji konieczne jest precyzyjne dostrojenie rdzeniem filtra podczas automatycznego wyszukiwania kanałów, aby telewizor zatrzymywał się na stacjach. Wartość kondensatora może wymagać eksperymentów (np. 62 pF, 91 pF), a ruchy rdzeniem powinny być delikatne (około pół obrotu). Nieprawidłowe podłączenie kondensatora lub zbyt duże zmiany pojemności mogą powodować problemy z zatrzymaniem na kanale i ciągłym skanowaniem. Wymiana tranzystora BC337-40 (oznaczenie 7505) jest również zalecana profilaktycznie. Proces wymaga cierpliwości i dokładności, ale pozwala na skuteczną naprawę i stabilizację odbioru sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA