logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa ekran pojemnościowy i precyzyjny rysik HTC ST-D500?

buh 05 Maj 2013 02:28 9825 4
REKLAMA
  • #1 12273283
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Przeczytałem już sporo tekstów na temat zasady działania ekranów pojemnościowych, ale w żadnym z nich nie było dokładnych informacji jak taki ekran działa, tylko ogóły.
    Konkretnie interesuje mnie, dlaczego taki panel reaguje wręcz idealnie na dotyk palca, a na dotyk jakiegoś metalowego przedmiotu (którego połączenie z palcem ma zbliżoną do zera rezystancję oraz rezystancja samego przedmiotu jest również bliska zeru), którego powierzchnia kontaktu z ekranem jest o wiele mniejsza niż palca, nie reaguje wcale lub w bardzo minimalnym stopniu.

Chodzi tu o pojemność (wynikającą z pola powierzchni okładek, którymi w tym wypadku są palec i powierzchnia ekranu pod palcem)? Jeśli tak, to czy można spowodować, aby ta "powierzchnia palca" mogła być zawarta w małej powierzchni?

Interesuje mnie również jak działa taki rysik: http://htc-sklep.pl/265-st-d500-elektroniczny-rysik.html Jak widać, jego powierzchnia styku z ekranem jest bardzo mała.
  • REKLAMA
  • #2 12273366
    michcior
    Poziom 30  
    Ocena: 462
    Bo z reguły ekrany pojemnościowe maja bardzo kiepską rozdzielczość. Kiedyś miałem zrobić symulator dotyku nakładany na iPad-a. Po rozebraniu iPad-a stwierdziłem, że rozdzielczość (matryca) digitizer-a jest 5x5mm! Wszystko działa na zasadzie interpolacji, musi być paluch po to by pobudzić dość znacznie pole 5x5 mm no i jakieś sąsiednie, wtedy interpolacja jest dobra. Polecam ugnieść kostkę z folii aluminiowej, w kilku rozmiarach i nią jeździć palcem po wyświetlaczu, wtedy widać jak to reaguje.

Taki rysik pewnie generuje spory ładunek elektryczny no i rozdzielczość tego z czym współpracuje jest chyba lepsza jak 5x5mm
  • REKLAMA
  • #3 12274774
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    W swoim tablecie pod pewnym kątem i odpowiednim oświetleniem widać siatkę, wygląda na oko, że jest to 1x1 mm. W sumie dzięki za odpowiedź, rozjaśniło mi to problem, nawet bardzo.
  • REKLAMA
  • #4 12274966
    michcior
    Poziom 30  
    Ocena: 462
    iPad też daje wrażenie 1x1mm. Jednak okazuje się że pięć linii tworzy 1 sygnał. Sporo się gapiłem pod mikroskopem żeby do tego dojść. Pewnie tak jest lepiej. Więc siatka to niekoniecznie rzeczywista rozdzielczość.
  • #5 12288195
    biomedyczny
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Ech
    Rysik który podałeś to n-trig
    Działa na zasadzie kondensatora.
    W środku jest bateria.
    W zależności od wyładowania kondensatora odczytywany jest poziom. Kondensator jest ładowany przez baterię.
    Niestety pojemność jest dość trudno ustalić w porównaniu do rezystancji. Dlatego takie rysiki mają charakterystyczne szarpanie w porównaniu do wacomoskich rezystancjach. Jw trudne sterowanie.

Typ rezystancyjny np lenovo działa na zasadzie cewki w środku. A ekran jest naładowany. Cewka się ładuje już kilka cm przed ekranem. A nacisk = opór na płytce.

Jest jeszcze typ samsungowski oparty na rezonansie elektromagnetycznym. Działa to na zasadzie że ferryt w piorku jest pobudzany i odpowiada. Pobudzanie i odbiór działa przez folię na matrycy.

A tak jak ktoś ci napisał obecnie pojemnośc = max 1/2 rozdzielczości ekranu.
    Rozdzielczość ipada to jakieś 600 * 400 pix
    A 5 * 5mm to jedna linia zasilania :) a nie pixel jw pixel to właśnie ok 1mm * 1mm.

Rysiki które działają tak jak mówisz to te które sprowadzam do polski.
    Tj dotykają 2 punktów ekranu ( 2 kwadracików) I wówczas masz punkt pomiędzy nimi. Bo tak działają pojemnościówki. I jest to pierwsze na świecie takie piórko.
    N-trig ma budowę 2 modułowa folii. I jw szarpie itd. To dość drogi i wymarły system. Jw trudne sterowanie. Stworzono może z 10 modeli.
    Lenovo think pad tablet, lenovo think pad tablet 2, htc flyer, hp stet hp stete 2, 1 model fujistu. Obecnie udoskonalono technolgię niestety owianą patentem lenovo. I znów takie piórko jest wykorzystane w think pad helix. I udało się uzyskać w końcu jak na rezystancji kilkaset poziomów nacisku. Nie jak to tej pory 0/1. W helixie jest to 1024.

Zresztą przeczytaj ten wątek co odpuściłem znawcy... :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2556860.html

A tu masz piorka do ipadow.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2552014.html
    Rysik działa z każdym dotykowcem tak po 2003 roku.
    Wymagania to pixele co te 0,5cm. Oraz minimum 2 punkty dotyku.
    A działa tak jak ci opisałem czy jak się możesz domyślić. Po prostu dotyka 2 punktów.

A i jeszcze jedno nie prawda że pojemność nie reaguje na metal :)
    Jak najbardziej folia aluminiowa nadaje się idealnie.
    Kawałki metalu masz zarówno w rękawiczkach do pojemnościówek. Jak i w tych piórkach z gumką. Po prostu żelazo zbyt jest zbyt słabym kondensatorem. A aluminium już się nadaje :)
    Wytnij sobie kółko z foli aluminiowej na patyczek takie 0,5 cm minimum. I zobaczysz że to najtańszy rysik taki jak te po 3 pln.

Jak masz jakieś bardziej konkretne pytania to pisz. Ale chyba powinno ci wystarczyć :D

Z rysikami samsunga jest jak z immobilizerem będzie ci prościej.
    Z rezystancjami jak byś miał plus na ekranie i jednocześnie rezystory im głębiej tym większe. Tj im głębiej naciśniesz. A w piórku cewka i końcówka przewodząca.
    Z ntrig to po prostu to samo co byś kondensator przystawiał do ekranu.
    Kondensator ładuje bateria.
    A z ekranem pojemnościowym po prostu masz tak jakby piksele i jeśli na jednej linii jak tu ktoś podał 5*5mm wystąpi ładunek to jest wykrywany. Nie może być między 2 liniami czyli jakbyś miał tak małe palce że dotknął byś 2 linii po jednym pix w każdym.
    Ale nie może być zwarcie też na 1 linii Po prostu musi wystąpić jakaś pojemność. żelazo ma 0 a folia aluminiowa już ma pojemność w końcu z niej robi się kondensatory. Podobnie naładowana rurka plastikowa itd.
    A dzięki temu że jest właśnie wiele takich linii 5*5 mm można wyposażyć folię w procka i teraz mamy max śledzenie 10 lini czyli 10 punktów.

Bardziej łopatologicznie nie potrafie.
REKLAMA