logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Panda - Centralny zamek nie wszystkie drzwi dzialaja

nowosybirsk 06 Maj 2013 11:12 9114 6
REKLAMA
  • #1 12277218
    nowosybirsk
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    witam

mam nastepujacy problem ( sorry nie mam polskich znakow na klawiaturze )
    fiat panda ubogi BODY nie ruszam wiec go
    zakupilem 4 orginalane kasety z pandy do tego centralka na kluczyk firmy "scorpio carprotekt bowi "
    a na pilot centralke firmy "noxon 5-t new"

kaseta strona kierowcy posiada 5 kabli, ktore steruja otwieraniem/zamykaniem drzwi na kluczyk itp
    montaz z 8 gdzin trwal i jest w moim wypadku tak
    otwieraja sie tylko drzwi kierowcy gdzie jest 5 kabelkow + tyl przy kierowcy tu 2 kabelki tzn

te krotkie kable chodza patrzie fotka

po przeciwnej stronie >> pasazera + tyl strona pasazera slysze tylko jak kasety chca przelaczy ale sie nie da , nawet mozna palcem przy klamce pomoc i wtedy jakby sie przelanczaja , jakby za malo pradu dostawaly
    wymontowalem je wiec i mialem na kolanach i widac jak niebieski pstryczek w kasecie skacze o 1mm w prawidlowym kierunku czyli kabel niebieski + zielony sa poprawnie podlaczone ale przeskok nie do chodzi do skutku
    jesli ale wymontuje je calkiem z samochodu i podlacze pod 9V bateryjke to przelanczaja pstryczki w kasetach Dlatego mysle ze sa oki

pytanie

jak mam sprawdzic co jest nie tak
    na chlopski rozum bo nie jestem z branzy

dziekuje bardzo
    Załączniki:
    • Fiat Panda - Centralny zamek nie wszystkie drzwi dzialaja obrazek2.jpg (207.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fiat Panda - Centralny zamek nie wszystkie drzwi dzialaja scorpio 2.jpg (25.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fiat Panda - Centralny zamek nie wszystkie drzwi dzialaja noxon1.jpg (128.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • scorpio.pdf (151.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12277945
    demsy
    Poziom 22  
    Ocena: 178
    Najprawdopodobniej źle zamotowałes lub w złym miejscu siłowniki że nie maja siły uciągu i nie chcą sie zamknąć lub otworzyc

Moderowany przez norbert.s.:

Ostrzeżenie. Regulamin punkty:
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu...
    3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji...

• REKLAMA
  • #3 12277948
    nowosybirsk
    Poziom 9  
    witam bardzo dziekuje za odpowiedz ( silowniki mam orginalne z fiata panda i nawet na kolanach jak mam nie przeskakuje nic po prawej stronie)
    zeby wykluczyc kable, dzis zamienie polaryzacje jeszcze raz w kasetach po prawej ! ( zielony z niebieskim )
    zamedluje sie pozniej
  • REKLAMA
  • #4 12277956
    sandal7
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    sprawdź wszystkie połączenia przewodów niebieskiego i zielonego , gdzies musi być słabe przejście i robi się spadek napięcia i siłowniki nie maja mocy.
  • #5 12278395
    wiesiekj
    Poziom 28  
    Ocena: 338
    demsy napisał:
    Najprawdopodobniej źle zamotowałes lub w złym miejscu siłowniki że nie maja siły uciągu i nie chcą sie zamknąć lub otworzyc

Wiesz o czym piszesz? W Pandzie wkłada się same "motorki" do zamka.
  • REKLAMA
  • #6 12278797
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 12280269
    nowosybirsk
    Poziom 9  
    witam
    ech to bylo wczoraj

1 znow wyciagnalem "bebechy" z dzwi -- najpierw zamieniliem kabelki w kasetach zielony i niebieski . sprawdzilem kontakty w kasetach - no i jak myslalem nic z tego

2 teraz odlaczylem " scorpio" podlaczylem tylko" noxon" na pilot ... ta sama sytuacja -- czyli prawdopodobnie to nie sterownik

3 dowalilem sie do kabli -- zarowka jakas 9V .. sprawdzilem prad i wszedzie przeplywal zarowka sie zaswiecala zawsze

4 postanowilem na zlaczkach zerknac -- " YES " dwie czerne gumowe zlaczki byly bardzo zle przylutowane
    poprawielm wiec wszystkie i od razu dziala !!!!!!!!!!!!!!!!!

bardzo wszystkim dziekuje za zlokalizowanie usterki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z centralnym zamkiem w Fiacie Pandzie, gdzie tylko drzwi kierowcy działają poprawnie. Po wymianie oryginalnych kaset i podłączeniu centralek "Scorpio Carprotect" oraz "Noxon 5-T New", okazało się, że niektóre drzwi nie reagują. Użytkownik sprawdził połączenia kabli, polaryzację oraz zasilanie, ale problem nie ustępował. Ostatecznie zidentyfikowano, że źródłem usterki były źle przylutowane złącza, co po naprawie przywróciło pełną funkcjonalność centralnego zamka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA