logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVB-T Opticum 9w1 - Częste zaniki sygnału mimo dobrych parametrów odbioru

peepe07 10 Maj 2013 23:18 2100 4
REKLAMA
  • #1 12293612
    peepe07
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam. Mieszkam ok. 25 km w lini prostej od nadajnika o mocy 50 kW, po drodze nie ma żadnych większych przeszkód. Dekoder DVB-T Opticum 9w1 pokazuje moc sygnału ~80% a jakość ~99%, podłączony jest on do anteny siatkowej Link. Problem polega na tym że bardzo często zdarza się że dekoder wyświetla komunikat "Brak sygnału", a moc i jakość sygnału wynoszą 0%, dopiero po kilkukrotnym resetowaniu dekodera sytuacja na chwilę wraca do normy. Dodam że przy odbiorze tv analogowej problem nie występuje. Dzieje się tak od drugiego tygodnia użytkowania dekodera, wcześniej problem nie występował. Myślę że jest to być może wina dekodera, ale nie jestem tego pewien i nie chcę oddawać dekodera na gwarancję jeśli byłby sprawny. Czytałem też na forum o zbyt mocnym sygnale. ale nie wiem czy ta sytuacja mnie dotyczy, dlatego proszę o sugestię co może być przyczyną w tym przypadku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12293631
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Przy takiej odległości od nadajnika na dzień dobry musisz usunąć wzmacniacz który masz zamontowany przy antenie i oczywiście zasilacz też do usunięcia.
  • REKLAMA
  • #3 12293677
    peepe07
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    jeśli usunę wzmacniacz antenowy to do czego podłączyć kabel antenowy? jakiś symetryzator? a może zastosować tłumik sygnału?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12293687
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5388
    peepe07 napisał:
    jeśli usunę wzmacniacz antenowy to do czego podłączyć kabel antenowy? jakiś syntetyzator?

Symetryzator antenowy i nie zapomnij odłączyć zasilacz z prądu a najlepiej go usuń i zastąp zwykłą wtyczką antenową.
  • Pomocny post
    #5 12293693
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Zastosuj symetryzator antenowy mało stratny na pasmo IV/V.
REKLAMA