logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool ADG 555 IX - Nie spuszcza wody, nieokreślony komunikat o błędzie

enevai 23 Maj 2013 19:04 4068 3
REKLAMA
  • #1 12337928
    enevai
    Poziom 2  
    Witam,

Mam pewien problem, którego nie mogę rozwiązać przeszukując to forum. Mianowicie zmywarka (Whirlpool ADG 555ix) w mieszkaniu, które wynajmuję, nagle przestała normalnie pracować, już tłumaczę co i jak.

Zmywarka została nastawiona, jak zawsze, na program ECO, wykonała praktycznie cały cykl po czym przy samym końcu przestała pracować, "zapiszczała" (niestety nie liczyłam ile razy). Dodatkowo ciągle miga kontrolka od "Namaczania".

Okazało się, że w środku pękła szklanka, udało mi się jednak zebrać całe szkło (na szczęście pękła w sumie na 3 części, przy czym tylko boki szklanki a nie dno). Dodatkowo zmywarka nie odpompowała wody, sprawdziłam filtry i były czyściutkie (szkła nie widać, rąk nie poharatałam, ale może coś tam wpadło, choć nie sądzę), wypompowałam z niej wodę ręcznie (w sumie to metodą rura-usta -_-`), nastawiłam pustą zmywarkę na program EKO, żeby sprawdzić czy działa.
    Na początku chodziła normalnie po czym znów (jakieś 10 minut?) pojawił się ten sam problem (piszczenie i kontrolka). Zmywarka dalej nie odpompowuje wody i dalej próbuje mi coś zasygnalizować kontrolką.
    Niestety nie doszukałam się przyczyny awarii w instrukcji, Whirlpool też nie odpisuje mi na maile, a chcę wiedzieć co może być przyczyną awarii żeby zapobiec temu na przyszłość, dlatego też zwracam się o pomoc na tym forum.

Zmywarka jest na gwarancji, dlatego nie możemy jej sobie od tak rozebrać (czy możemy? nie znam się) - aktualnie nie może też pójść do serwisu, bo właściciel mieszkania nie ma pojęcia gdzie ma kartę gwarancyjną -_-`

może da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam,
    Paulina
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12338791
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1265
    enevai napisał:
    Zmywarka dalej nie odpompowuje wody i dalej próbuje mi coś zasygnalizować kontrolką.
    Sama sobie odpowiadasz, zresztą prawidłowo.
    Szczątki szklanki zablokowały pompę spustową.
    Jeśli urządzenie jest na gwarancji to grzebanie w środku bez odpowiedniej wiedzy jest niewskazane.
    Skoro właściciel zgubił kartę to niech płaci ;) Zresztą nawet odpłatna naprawa (a właściwie czyszczenie) nie będzie za drogo kosztować.
  • REKLAMA
  • #3 12338987
    enevai
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź :)
  • #4 13861612
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA