logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Siena gaśnie przy przejściu na LPG w niskich temperaturach - co sprawdzić?

rabbit2 28 Lut 2005 21:08 8015 14
REKLAMA
  • #1 1274987
    rabbit2
    Poziom 20  
    Ocena: 356
    Witam . Sprawa jest taka: Jakieś -10 c na dworze. Odpalam samochód , wiadomo na benzynie (wielopunkt wtrysk),. Samochód rozgrzany jest na tyle że w środku jest już ciepło . Wciskam pedał gazu, puszczam go i w tym momęcie słychać jak elektro zawór w zbiorniku gazu załacz się , i w tym momecie samochód gaśnie. Kilka prób na postoju nic nie dało. Po przejechaniu kilku kilometrów , znowu próba, niestety znów samochód zaraz po przejsciu na gaz , gaśnie.Żadnej reakcji ,zadnego dławienia itp. , poprostu gaśnie jak bym wyłaczył zapłon. Samochód odstawiam . Po ok 15 min. znowu próba , tym razem po przejsciu na gaz , samochód NIE gaśnie. Instalacja gazowa ma ok 1 mieś , przejechane ok 1tyś km. Co może być przyczyną. Czy może mieć cos wspólnego zanieczyszczona 'odma' czyli przewód od podciśnienia wychodzący z pokrywy zaworów? Był on prawie zatkany , dziś to przeczyściłem , a jutro rano bede wiedział czy pomogło. Czy ktoś ma jakieś inne pomysły???
  • REKLAMA
  • #2 1275115
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Najwyrazniej nie podaje gazu.jezeli instalacja ma 1miesiac to masz gwarancje i podjedz tam gdzie montowali. wedlug mnie jest problem z centralka.mozesz to sprawdzic jezeli przelaczysz na gaz silnik zgasnie ale czy na centralce swieci sie dioda podczas swiecenia ktorej auto pracuje na LPG.jezeli dioda swieci sie to sprawdz czy na przewodzie pradowym przy zaworze doprowadzajacym gaz jest prad
  • REKLAMA
  • #3 1275272
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 159
    Posprawdzaj styki na zaworach. Miałem kiedyś identyczny przypadek okazało się że jeden konektor niełączył co było powodem gaśnięcia samochodu.
  • REKLAMA
  • #4 1276690
    zbyszek lublin
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    sprawdz ile masz odkrecony gaz,i moze zle sonde podaczyli,iwal do serwisu masz gwarancja
  • #5 1278734
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Zobacz jeszcze czy masz gaz w butli
  • #6 1279480
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Jak masz gaz na gwarancji to sam nie kombinuj bo stracisz gwarancje. Jedz do zakladu i niech ci sprawdza co sie stalo. Moze wadliwa jest centralka.
  • REKLAMA
  • #7 1279990
    rabbit2
    Poziom 20  
    ... więc tak : Wszystko jest ok na oko. Po przejsciu na gaz (wszystko to dzieje sie rano przy ok -8C) , na centralce zaswieca sie zielona dioda , tak jak powinno być , słychać jak elektrozawór stuknie w butli , tak jak stuka gdy wszystko jest ok , ale samochód po ok 1s. gasnie , bez żadnego dławienia , duszenia itp. Ciach i koniec . Powtarzam że dzieje sie tak z rana jak jest dość zimno ok -8 . Choć samochód jest tak nagrzany że w środku jest już gorąco , to nadal gaśnie po przejsciu na gaz. Dopiero jak rozgrzany samochód postoi (wyłączony ) jakieś 15-20min. , samochód chodzi na gazie ok.
    --- Gaz jest w butli , a zawór (ten przy butli) jest odkręcony. Jeszcze raz powtarzam , że elektrozawór przy butli , załącza się przy przejsciu na gaz. A jeszcze jedno , przy reduktorze (nie wiem czy dobrze to nazwalem , ale chodzi mi o urządzenie do którego doprowadzany jest gaz i w nim zostaje ogrzany przez płyn chłodzący silnik) , jest takze elektrozawór , kiedy on sie załącza i do czego on jest , a także do czego jest i kiedy się załącza (chyba elektrozawór) montowany na gumowym wężu idącym od 'reduktora' , w miejsce gdzie łączy sie z rurą od filtra powietrza (chyba wiadomo o co chodzi). ----- A co do gwarancji to ja wiem że ja mam , ale z czym pojade , z jaką awarią?? jak dojade do nich i samochód bedzie już działa. Przecież nie będe tam stał całą noc żeby im zademonstrować problem. Troche głupia sprawa. A jeszcze jedno mi sie przypomnialo , wieczorem , przeddzien kiedy to zaczelo sie dziać , zatankowałem gaz na innej stacji , jak myslicie , moze to jest powód???
  • #8 1280603
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    jedz do tych gości którzy zakładali Ci junkersa
    wydałeś kasę? wydałeś.... więc niech poprawią to co zepsuli
  • #9 1280844
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    sprawdż poziom płynu chłodniczego. Czy rano jak rozgrzejesz samochód tak jak piszesz i próbujesz przełączyc na gaz reduktor jest oszroniony?
  • #10 1388779
    ultragraf
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Prawdopodobnie parownik został źle wpięty w układ chłodzenia auta.
    Po przełączeniu na gaz zobacz czy obudowa parownika jest ciepła.
    W zasadzie po tak długim czasie powinna być już gorąca.
  • #11 1393352
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    na pewno jest wszystko ok z wpieciem parownika w uklad chlodzenia bo autor postu "rabbit"czy jak mu tam jezdzil na LPG wczesniej a wszystko porobilo sie z chwila jak mowi zatankowania gazu na innej stacji i na tym to gazie dojechal do domu gdzie zostawil auto.na drugi dzien juz klops.nie dziala.
    powodem tego wszystkiego wedlug mnie jest zamkniety zawor na parowniku.problem w szczegolnosci polega na tym ze w srodku parownika ten zawor zakonczony jest grzybkiem wykonanym z materialu gumopodobnego i w momencie zgaszenia auta zawor ten zamyka sie,grzybek dociska do obudowy wewnetrznej parownika zamykajac kanal doplywu gazu do silnika.teraz zawor nie otwiera sie bo "przykleil"sie do obudowy parownika.powodem wszystkiego jest syf w parowniku.trzeba wymontowac i wyczyscic parownik oraz wymienic grzybek zaworu -jest nakladany na koncowke zaworu i bedzie po problemie.
  • #12 1393615
    tresch
    Poziom 11  
    Mowisz ze dzieje sie to przy niskich temperaturach....
    Jak gaz sie rozpreza to bardzo sie schladza, dlatego mozna przlaczac tylko na cieplym silniku. jezeli silnik jest zimny przy przelaczeniu na gaz nastepuje zamarzniecie parownika jak i przewodow paliwowych.

Zapalasz samochod na nowo i tu klops, dlatego dopiero po 15 min mozesz go odpalic -> jak przewody odmarzna.

To byla teoria a teraz prawdopodobna przyczyna: za malo plynu w chlodnicy. Przy malej ilosci szybko sie nagrzewa i czujniki pokazuja wysoka temperatura a tu.... gucio:) plynu jest za malo i nie nastopi podgrzanie parownika.
    Przynajmniej tak bylo u mnie....

PS do innej wypowiedzi reduktor mozna przczyscic|przedmuchac: odkrec zaworek (srubke) od spodu i zapal silnik, caly syf wyleci....
  • #13 1393797
    baraka
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    witam
    moim zdaniem masz za mało płynu chłodzącego albo zapowietrzony układ chłodzenia , ewentualnie źle wpięty parownik i wtedy zamarza
    miałem kiedyś instalację w samochodzie na gaźniku i odpalałem na gazie nawet przy - 20° i ani razu nie zamarzł mi parownik
    jest jeszcze jedna możliwość , że gazownicy dali d......, coś ci zamarza , a gdy postoi kilka minut to puszcza
    pozdrawiam
  • #14 1548772
    rabbit2
    Poziom 20  
    Jak by to kogoś jeszcze interesowało to już znam przyczyne. : Zacinał się silnik krokowy od LPG . Po wymianie krokowca i modułu elektronicznego (na gwarancji), od LPG , wszystko chodzi OK.
  • #15 6649102
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    A moim zdaniem wina jest po stronie syfu jaki zatankował i uszkodził sobie parownik.Tylko serwis,rachunek za usługę 9Bo na pewno się wyznają że uszkodzenie spowodowane złą jakością gazu) i powiesić właściciela stacji LPG za Jaja.

Podsumowanie tematu

✨ Fiat Siena gaśnie przy przejściu na LPG w niskich temperaturach (około -8 do -10°C) mimo prawidłowego działania elektrozaworu przy butli i świecącej zielonej diody na centralce LPG. Problem pojawia się zaraz po przełączeniu na gaz, samochód gaśnie bez dławienia, a po kilkunastu minutach postoju na zimno działa poprawnie. Przyczyny wskazywane w dyskusji to: niewłaściwe podłączenie lub zanieczyszczenie parownika (reduktora), zamarzanie parownika i przewodów paliwowych z powodu niedostatecznej ilości płynu chłodniczego lub zapowietrzenia układu chłodzenia, uszkodzony lub zacinający się silnik krokowy LPG, wadliwa centralka LPG, problemy z elektrycznymi stykami elektrozaworów oraz zanieczyszczona odpowietrzająca przewód podciśnienia (odma). Zalecane jest sprawdzenie poziomu i stanu płynu chłodniczego, poprawności montażu i drożności parownika, stanu elektrycznych połączeń elektrozaworów, a także diagnostyka i ewentualna wymiana silnika krokowego i modułu elektronicznego LPG. W przypadku nowej instalacji LPG (ok. 1 miesiąca) wskazane jest skorzystanie z gwarancji i serwisu montażowego. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenia parownika spowodowane zanieczyszczonym gazem z niepewnej stacji LPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA