logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner DVB-T SENCOR SDB 4001 M4 potrzebuje oprogramowania nie dziala pilot

tomcioch1979 24 Maj 2013 10:59 4620 5
REKLAMA
  • #1 12339795
    tomcioch1979
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Potrzebuje pomocy, a mianowicie zainstalowałem aktualizacje do Sencor sdb 4001m4 od Wiwa hd 50.Problem w tym, ze po aktualizacji nie działa pilot, nie reaguje ani jedna funkcja,kilka funkcji działa na pilocie od dvd AKIRA. Ktoś może wie co zrobić? Chodzi mi o oprogramowanie do tego tunera, takie zeby działał pilot, albo orginalne, lub jakiś zamiennik, może są jakieś klony tego tunera? Prosze o pomoc... :|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12339807
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Jeżeli zaktualizowałeś do wiwa 50 to szukaj pilota do tego tunera.
  • REKLAMA
  • #3 12339996
    tomcioch1979
    Poziom 9  
    Ok, dzięki, będę miał dzisiaj tego pilota, pożyczę od kolegi, a ten już nie będzie działał??? Tzn. ten od Sencora? A aktualizację dostanę gdzieś od tego tunera Sencor? Dzięki za pomoc. Pozdro.

Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

Zdobylem pilota od wiwy50, działaja wszystkie funkcje z dekoderem, lecz jest problem z wyszukaniem kanałów, nie znajduje nic, nie łapie w ogóle sygnału, jakby nie widział anteny, a antena działa na 100%, może problem w tym ze to oprogramowanie nie widzi gniazda od anteny w ogole w tym dekoderze Sencor, on ma 1 wejście na antenę a Wiwa ma wejście i wyjście antenowe. Proszę o pomoc co zrobić, może jakieś inne oprogramowanie wgrać od jakiegoś innego sprzętu żeby działało wsio, pilot itd.najlepiej skąd zdobyć oryginalne do Sencor-a? Dzięki z góry za pomocne podpowiedzi. :| :cry:

Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:

Jak mozna zresetować dekoder żeby wgrać nowy soft. Znalazłem podobne dekodery Comsat i Technisat, ściągnałem aktualizacje do nich, maja taką samą specyfikację jak Sencor, ale nie chce się wgrać soft z ani jednego, postepuję zgodnie z instrukcją, aktualizuję ten bin plik i tylko na chwilkę się wygasi dekoder i załącza sie ekran powitalny Wiwa i nic nie ma reakcji, proszę o pomoc. :|

Pisownię postów poprawiłem, proszę pamiętać o regulaminie forum p.3.1.13. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #4 12341493
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5481
    tomcioch1979 napisał:
    Jak mozna zresetować dekoder żeby wgrać nowy soft

Prawdopodobnie został Ci tylko JTAG, ale będziesz potrzebował pełen zapis pliku pamięci rom dump, a z tym może być krucho.
    tomcioch1979 napisał:
    może jakieś inne oprogramowanie wgrać od jakiegoś innego sprzętu żeby działało wsio, pilot itd.najlepiej skąd zdobyć oryginalne do Sencor-a?

Szukaj go na stronie producenta dekodera.
  • REKLAMA
  • #6 12341976
    tomcioch1979
    Poziom 9  
    Dzieki wszystkim za porady,oczywiście były przydatne,ale dałem rade w inny sposób,a mianowicie znalazłem w google, 2 podobne typy dekoderów,tj. TECHNISAT CE-T,i COMSAT TE1040 HD,ściągnąłem do nich najnowsze softy.Z formatowałem pendriva,nagrałem plik BIN na niego z softem do TECHNISAT CE-T.Włączylem dekoder,i jak w instrukcji,aktualizacja.Maszyna ruszyła,zrobiło się tło niebieskie i zaczeło wgrywać.Po skonczeniu wyskoczyło succesfull load complete czy podobnie,i dekoder SENCOR śmiga jak tralala.Więc jednak się dało zrobić z SENCOR-a ,TECHISAT-a.Śmiga szybciej,stabilniej,lepszy sygnał,płynnie całość działa.Bez porównania jak oprogramowanie SENCOR-a.Pozdrawiam.A zapomniałem,SENCOR SDB 4001 m4.
REKLAMA