logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór przewodów i zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem prostownika

bearq 31 Maj 2013 13:37 8757 13
  • #1 12365817
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1609
    Witam,

w końcu znalazłem chwilę i zacząłem składać prostownik jednak napotkałem na dwa problemy. Pierwszy to dobór kabli wewnątrz prostownika. Jakie muszę zastosować przewody aby utrzymały około 10A ciągłej pracy, bo mam rozumieć że przewód o średnicy 1mm będzie za mały?
    Drugi problem to zabezpieczenie układu przed odwrotnym podłączeniem. Czy taki o to układ zda egzamin?

• #2 12365899
    KMal
    Poziom 34  
    Ocena: 1434
    Witam.
    Ten schemat jest błędny (nielogiczny). Przepatrz się na połączenie zaznaczone na czerwono.
    Przy takim połączeniu po co ten przekaźnik, chyba, że zrobisz przerwę w miejscu gdzie czerwony X.
    Po co druga kontrolka w odwrotnej polaryzacji, która nigdy się nie włączy, bo przekaźnik na to nie pozwoli (gdy schemat będzie logiczny).
    Kontrolka druga (dioda) nie będzie wskazywała podłączonego prostownika, bo będzie zawsze świecić z akumulatora, gdy tylko włączysz drugi wył., a prostownik nie musi być w sieci (no chyba, że zastosujesz blokadę diodą, lub przeniesiesz te kontrolki przed styki przekaźnika).
    Po co tam dwa wył. - przesada, która tylko będzie przeszkadzać.

• #3 12366281
    bearq
    Poziom 39  
    Masz rację tą jedną diodę muszę przenieść za przekaźnik. Ta druga ma sygnalizowac odwrotne podłączenie żabek do akumulatora. Przełącznik wywale a co z tą ścieżką która została zaznaczona na czerwono? Jak mam to rozwiązać aby napięcie zostało podane na akumulator w chwili podłączenia POPRAWNIE żabek do akumulatora?
  • #4 12366324
    KMal
    Poziom 34  
    Czytaj ze zrozumieniem - tam gdzie czerwony X ma być przerwa.
    Nie widzisz, że styki przekaźnika zamykają już zamknięty obwód.
  • #5 12366331
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    bearq napisał:
    Pierwszy to dobór kabli wewnątrz prostownika. Jakie muszę zastosować przewody aby utrzymały około 10A ciągłej pracy, bo mam rozumieć że przewód o średnicy 1mm będzie za mały?

Co najmniej przekrój 1,5mm2 - podobnie jak przewody łączące prostownik z akumulatorem.

bearq napisał:
    Czy taki o to układ zda egzamin?

Nie zda, bo jest tam jedno połączenie za dużo. Poprawiona wersja poniżej.

Wyłączniki widoczne na schemacie są raczej zbędne - starczy wyłącznik po stronie pierwotnej transformatora.

KMal napisał:
    tam gdzie czerwony X ma być przerwa.
    Nie widzisz, że styki przekaźnika zamykają już zamknięty obwód.

Oj nie - wtedy to nie będzie żadne zabezpieczenie - przekaźnik zasilany musi być przez diodę z akumulatora, w przeciwnym razie przekaźnik zasilony z prostownika załączy sie niezależnie od prawidłowości podłączania akumulatora.
  • #6 12366551
    KMal
    Poziom 34  
    Kol. <jdubowski>, źle myślisz, przeczytaj tytuł postu i poprzednie tematy Autora.
    Autor "boi się", że źle podłączy prostownik do tego urządzenia (jakie ono by nie było).
    A.to:
    jdubowski napisał:
    przekaźnik zasilony z prostownika załączy sie niezależnie od prawidłowości podłączania akumulatora
    to niestety totalnie złe rozumowanie - prostownik jak sama nazwa wskazuje ma plus i minus, a nie inaczej, wiec tylko przy prawidłowym podłączeniu przekaźnik zadziała.
    Przerwa ma być za cewką przekaźnika, bo jak wynika z tytułu, Autor chce zabezpieczyć się i układ przed błędnym podłączeniem prostownika (+ i -) z resztą układu.
  • #7 12371661
    bearq
    Poziom 39  
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi czy to te dobre czy złe. Zastosowałem przewody o średnicy około 2,4 mm. Układ który wstawił jdubowski mam rozumiec że jest poprawny?
  • #8 12372115
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    bearq napisał:
    Układ który wstawił jdubowski mam rozumiec że jest poprawny?

Jak widać są wątpliwości co do twojego celu - opisz dokładnie do czego ten prostownik i co przed czym chcesz zabezpieczyć.
  • #9 12373642
    bearq
    Poziom 39  
    To zwykły prostownik 12 V do akumulatorów kwasowych. Budowa banalna, transformator+mostek. Chce aby prostownik zaczął ładować po poprawnym podłączeniu żabek do akumulatora. Chce uniknąć przypadkowych "zwarć" między żabkami oraz odwrotnym podłączeniem.
    Zastosowałem tam 2 bezpieczniki, jeden to rurkowy szklany na stronie pierwotnej trafa a drugi to samochodowy na stronie wtórej przed mostkiem. Do tego doszła dioda sygnalizująca ładowanie oraz przełącznik dzięki którym będę mógł przełączać pomiędzy ładowaniem przez przekaźnik a bezpośrednim w razie gdyby był potrzebny zasilacz do sprawdzenia np. żarówki. Co do przekaźnika to jest to przekaźnik samochodowy 12v 30A
  • #11 12373846
    jaga134
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Zobacz ten schemat.Przekaźnik NIE pozwalający załączyć odwrotnie zacisków na akumulator jest podłączony poprzez diodę zasilaną z napięcia aku.Układ z tyrystorem wyłącza ładowanie po osiągnięciu napięcia 14 V na akumulatorze.[url=https://obrazki.elektroda.pl/1429398400_1370183520.jpg][img]http://
  • #12 12404575
    bearq
    Poziom 39  
    Wszystko chodzi jednak idziemy dalej, jako iż zabrałem się do zrobienia regulatora napięcia który ma być zastosowany w prostowniku musze zakupić kilka elementów do niego. Cały układ jest prosty i składa się z diody, diody zenera, tyrystora, potencjometru oraz rezystora. Mam z tym schematem kilka pytań bo w prostowniku prąd może dochodzic nawet do 20A, więc mam rozumieć że wszystkie elementy muszą być dobrane tak aby wytrzymały to 20A? Diody dużej mocy etc?
    Mam jeszcze pytanie, bo z tego co wyczytałem wraz ze zmniejszeniem napięcia maleje prąd (podczas ładowania). A jest możliwość aby ograniczyć sam prąd np. z 10A do 2A bez zmiany napięcia?
    Dołączam schemat który znalazłem na tym forum. Układ chodzi bo zasymulowałem go programem. Czy dobrze rozumiem że dioda D2 reguluję napięcie jakie możemy uzyskać na wyprowadzeniu przewodów? Czyli jeśli dioda będzie 6v to regulacja będzie w zakresie 0-6V mimo tego że układ będzie w stanie oddać 12V?
  • #13 12404594
    Alemucha
    Poziom 28  
    Ocena: 216
    bearq napisał:
    zabrałem się do zrobienia regulatora napięcia

To nie jest regulator napięcia 0-12V tylko tyrystorowy włącznik prądu ładowania. Napięcie zmienia się na akumulatorze wraz z jego stopniem naładowania. Poczytaj do jakiego napięcia możesz rozładować twój akumulator i poznasz zakres pracy. Duży prąd płynie tylko przez tyrystor (włącznik) dopóki będzie mógł płynąć prąd bramki. A po co ma płynąć pod górkę stworzoną rzeczywistym napięciem akumulatora i spadkami Ug,D1 skoro może spłynąć przez małą DZ ? Wybiera łatwiejszą drogę i coraz później włącza tyrystor. Tak to pracuje pod koniec ładowania
  • #14 12404612
    bearq
    Poziom 39  
    Dziękuję za sprostowanie. Czy miałem racje twierdząc że regulacja zależna jest od wartości diody D2 czyli jeśli dioda D2 bedzie miała napięcie przebicia 5V to regulacja będzie tylko w zakresie 0-5V? Mam rozumieć że prócz tyrystora dużej mocy reszta może ograniczać się do 1W i układ mogę zastosować do regulacji prostownika?
    Jeśli jest jakiś lepszy sposób to z chęcią go przeanalizuję aczkolwiek zależy mi na tym aby był prosty bo za wiele miejsca tam nie mam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono dwa główne problemy związane z budową prostownika: dobór przewodów oraz zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem. Użytkownik zapytał o odpowiedni przekrój przewodów do pracy przy 10A, na co zasugerowano użycie przewodów o średnicy co najmniej 1,5 mm², a ostatecznie zastosowano 2,4 mm. W kwestii zabezpieczenia przed odwrotnym podłączeniem, wskazano na błędy w schemacie, sugerując przeniesienie diody sygnalizującej oraz poprawne umiejscowienie przekaźnika. Użytkownik wyjaśnił, że prostownik ma być używany do ładowania akumulatorów kwasowych 12V, a także dodał, że zastosował dwa bezpieczniki oraz diodę sygnalizującą ładowanie. W dalszej części rozmowy omawiano również projekt regulatora napięcia, w tym dobór elementów do układu, który ma wytrzymać prąd do 20A.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA