logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

quad 110 - Brak iskry przy zapalaniu z rozrusznika elektrycznego.

elektron194 03 Cze 2013 16:07 9396 11
REKLAMA
  • #1 12377297
    elektron194
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich.
    Mam problem z quadem 110 a mianowicie nie ma iskry gdy kręci się rozrusznikiem natomiast gdy się go weźmie na pych to od razu pali i działa normalnie. Zmierzyłem opór impulsatora i było ok 152 Ω, zmierzyłem opór cewki podającej zasilanie do cdi i było ok 445 Ω, cewka od ładowania miała tylko 1,4~2 Ω (ładowanie wynosi ok 5 V). W czym szukać przyczyny? Niechęć palenia z rozrusznika była taka stopniowa i rozciągała się w czasie, myślałem że to aku ale nawet gdy paliłem go z samochodowego aku to nic nie dało, proszę Was o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12377302
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 12377350
    elektron194
    Poziom 10  
    Tylko że do rozrusznika idzie tylko jeden przewód +12, a kręcić to bardzo dobrze kręci wiec obstawiam że to raczej nie rozrusznik, moduł gdyby był uszkodzony to by w ogóle iskry nie było, czy tak ?. Dodam jeszcze, że gdzy się szybko przełącza kluczykiem w stacyjce z pozycji OFF na On i odwrotnie to czasem iskra się pojawia, ale gdy się go pcha to iskra jest cały czas i quad odpala a z rozrusznika nic.
  • REKLAMA
  • #4 12377400
    adamowicz
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    Witam.
    Obwody są powiązane, bo są zasilane z akumulatora. Prawdopodobnie w instalacji jest zbyt duży spadek napięcia, który powoduje niewłaściwe działanie układu zapłonowego. Jeżeli to możliwe spróbuj zasilić sam rozrusznik z innego akumulatora i bedziesz miał jasną sytuację.
    Sprawdź jakie napięcie idzie na układ zapłonowy w czasie rozruchu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12377492
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2793
    Cewka ładująca CDI do wymiany.

adamowicz napisał:

...
    Obwody są powiązane, bo są zasilane z akumulatora.
    ...

Nie masz racji. Obwody nie są powiązane. Aku nie ma nic do zapłonu. Można zapalić na kopkę bez aku. Ale lepiej tego nie robić ze względu na regulator napięcia. NIe wiemy jaki jest. Czasem wystarcza kondensator + włączone światła.
  • #7 12377662
    elektron194
    Poziom 10  
    Regulator jest na 4 piny, podłączyłem jeszcze raz aku od samochodu ale przewód do rozrusznika poprowadziłem na krótko i pojawiła się iskra ale słaba i po paru sekundach zniknęła, próbowałem jeszcze kilka razy tak zrobić i niestety iskry brak, a na pych to wystarczy tylko aby koła się zakręciły i pali. Czemu jack63 sądzisz że cewka jest padnięta ? gdyby padła to chyba i na pych by nie odpalił ?
  • #8 12377864
    jack63
    Poziom 43  
    Cewka nie daje zbyt małe napięcie. Zmierz napięcia. Rezystancje możesz sobie wsadzić....
    Na pych RPM są dużo większe i napięcia "starcza".
    Będzie gorzej....
  • #10 12380214
    jack63
    Poziom 43  
    Nie mierz napięć "na pych". Zrobisz sobie/komuś krzywdę.
    Może jest kopka?
    Uszkodzenia mogą być tez inne:
    1. Padający kondensator w module.
    2. Impulsator nie daje wystarczającego napięcia. Da się zmierzyć prostą sondą.
    3. Magneto ociera o cewki.
    4. Problemy z połączeniami kablowym - złączki , masa (bardzo ważna!)
  • REKLAMA
  • #12 12384685
    jack63
    Poziom 43  
    Masz, a w zasadzie quad :D, poważniejszy problem z prądnicą i resztą instalacji. Może sie okazać, że cewka ładująca oraz reszta układu zapłonowego jest OK a przyczyna tkwi gdzieś indziej.
    Trzeba szukać. Nie ma rady i nie możemy liczyć na szybkie rozwiązanie problemu.
    Bardzo przydałby sie schemat. A przynajmniej dobre zdjęcia:
    1. Prądnicy (obie strony) z widocznymi kablami.
    2. Modułu zapłonowego + kable
    3. Regulatora +kable
    Chodzi o to aby w przybliżeniu określić co masz w instalacji.
    Na razie proponuję:
    0. Jeszcze raz sprawdzić połączenia masy!!! Najczęściej zielony kabel/e. Sprawdzić dokładnie złączki wtyczki śruby oraz łączenia zielonych kabli ze sobą. Czasami chincyki źle zaciskają złączki i po czasie wchodzi korozja niszcząca styk elektryczny. Szczególnie ważne jest połączenie masy silnika i modułu zapłonowego! Ono decyduje o stabilnym wyzwalaniu iskry przez impulsator i ładowaniu kondensatora wewnętrznego modułu. Cewka zapłonowa też powinna mieć masę - zakładam cały czas zapłon CDI.
    1. Wypiąć tylko regulator napięcia pozostawiając podpięty tylko moduł zapłonowy.
    2. Podłączyć naładowane prostownikiem aku i sprawdzić iskrę "na długość". Poczytaj moje posty na temat sprawdzania iskry.
    3. Jak iskra będzie skakać na min 10mm spróbować zapalić silnik rozrusznikiem.
    Jakie kolory kabli dochodzą do regulatora?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z quadem 110, który nie generuje iskry przy rozruchu elektrycznym, ale odpala na pych. Sprawdzono opory impulsatora (152 Ω) oraz cewki zasilającej CDI (445 Ω), jednak cewka ładowania wykazała tylko 1,4~2 Ω przy napięciu 5 V. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w zbyt niskim napięciu na układzie zapłonowym, co może być spowodowane uszkodzeniem cewki ładującej lub innymi problemami w instalacji elektrycznej. Wskazano na możliwość uszkodzenia regulatora napięcia oraz konieczność sprawdzenia połączeń masy, które są kluczowe dla stabilności iskry. Użytkownik zauważył, że przy podłączeniu akumulatora samochodowego iskra pojawia się, ale jest słaba i szybko znika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA