logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryczna pompa wody. Ile energii zużyje taka pompka?

pan_kotek 02 Mar 2005 11:41 13521 15
REKLAMA
  • #1 1279174
    pan_kotek
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    Witam
    Pomysł naszedl mi po ostatnich mrozach i zauważalnych wyciekach z pompy wodnej (Ford Consul 1975r).

Zamiast pompy napędzane paskiem od silnika,pompa wbudowana do wewnątrz .

Zalety: brak kilku ciekawych uszczelniaczy (drogie ,nienaprawialne),
    uniezależnienie się od obrotów silnika (np.jazda w korku z małą prędkością)

Ale pojawiło się pytanie ile enegii w watach taka pompka zużyje,szukałem ile może ciągnąć taka napędzana paskiem ale nic nie znalazłem.

Dałem podobny post na www.capri.pl ale tam nikt mi nic ciekawego nie podpowiedział

taka elektryczna pompa wody była by pomocna w zimie w przypadku posiadania elektrycznego podgrzewania bloku silnika

pozdrawiam Michał
  • REKLAMA
  • #2 1279368
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    Zależy od pompy, ale orientacyjnie 100-200 W, takie pompy pracują w obiegach wody ogrzewania dodatkowego autobusów i ciężarówek ( "WEBASTO" ), ale napięcie 24V, może są na 12V musisz poszukać.
  • #3 1279410
    greg095
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Cześć , wybierasz jeszcze bardziej awaryjne rozwiązanie , nie mówiąc o zwiększeniu poboru prądu o kilkadziesiąt ! amper /silniczek ok. 300 W /przyrozruchu silnika prąd parokrotnie większy.
    mechaniczne napędzanie ma wiele zalet , chosiażby przepływ płynu uzależniony od obrotów /"płynna" reg. temp./
    jeśli już to wymyśl jakieś sprzęgiełko wyłączające pompę przy niskich temp.
    Widziałem próby z taką pomką /elektr/ potrzebny byłby jeszcze większy silnik i regulator obrotów . a to dlatego że wszystkie elementy układu chłodzenia muszą !!! nagrzewać się powoli i równomiernie .
    W przypadku twojego rozwiązania /wyobraż sobie, poaz silnikiem w czasie jazdy/ układ chłodzenia -30 i nagłe udeżenie + 90 . wtedy wszystkie uszczelnienia ,węże ,chłodnica ,a nawet sam blok silnika /powrót płynu/ :ass: mimo wszystko miłej zabawy.
  • REKLAMA
  • #4 1280878
    pan_kotek
    Poziom 20  
    nie jest to chyba takie głupie rozwiązanie ,w Monster Garage ,chłopaki dokładali do jakiejś przeróbki chłodnicę z wbudowaną elektryczną pompą wody.
  • #5 1281879
    greg095
    Poziom 16  
    Powody podałem , nie są to wszystkie argumenty ,powiem tylko jedno - jaką masz pewność że elektryczna pompa wody będzie mniej awaryjna , bo moim zdaniem , sprawna [dobrze naprawiona ] pompa mech. wytrzyma o wiele wiele dłużej , ale jak chcesz mieć jeszcze jeden chałasujący [kilkaset watt] odbiornik prądu ? :cry:
  • #6 1283291
    guli101
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Coś podobnego było (może jest nadal) w VW t4 Ma jednak za zadanie "mielenie" wody w układzie kilka minut po wyłączeniu silnika żeby zapewnić równomierne odprowadzenie temperatury. Co do zastąpienia głównej pompy wody elektryczną to nie wydaje mi się, że by zapewniło to bezawaryjną i wydajniejszą pracę.
  • REKLAMA
  • #7 1283637
    pan_kotek
    Poziom 20  
    pompa Grundfosa Alpha + ma 25 W i podnosi wodę na 5,5m (ma tylko 1 minus jest na 230V)

Dodano po 3 [minuty]:

co w przypadku stosownia grzałki na 230V i podpięcia się pod instalację np w garażu ,nie stanowi chyba większego problemu.

W momencie jazdy można korzystać z przetwornicy 12>230 V
  • #8 1283905
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    pan_kotek napisał:
    nie jest to chyba takie głupie rozwiązanie ,w Monster Garage ,chłopaki dokładali do jakiejś przeróbki chłodnicę z wbudowaną elektryczną pompą wody.

Tylko zapomniałęś dodać, ze chłopaki w Monster Garage, wkładaja w swoje 'monstra' silniki np. 1000 PS i maja dostęp do nieograniczonej kasy, a co za tym idzie zamawiaja i montują co tylko im się zapragnie....... :sm16: :bye: :shii:

A po co Ci przetwornica 12/230 V, możesz przecież wozić do tej pompy co polecasz, w bagazniku taki mały agregat pradotwórczy na 230 V, są w sprzedaży teraz nawet po cenach promocyjnych.
    Będziesz miał wtedy zasilać wszystko, nawet ...............
  • #9 1283936
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Przetwornica do pompy to nielada wyzwanie. Pompa nie lubi wyższych harmonicznych i musiałbyś zbudować przetwornicę która daje sinus. Nie jest to takie łatwe i do tego kosztowne. A jak pompe zasilisz prostokątem to niestety zamiast pompować wodę zacznie się grzać :D

ponadto nie wyobrażam sobie wyeliminowanie pompy mechanicznej, próbujcie a zobaczycie ile będzie z tego kozyści a ile ZŁEGO !
  • REKLAMA
  • #10 1283974
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    I dlatego polecam agregat, miast przetwornicy, kiedy z nia będą takie problemy. :sm15: :sm15: :sm15:
  • #11 1284274
    222antek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    odpowiedż na posty .polecałbym elektryczną pompę która jest zamontowana fabrycznie w samochodzie VW GOLF 2 GTD do schładzania turbosprężarki gdy temp.płynu wzrosnie powyżej 100 stopni,pobiera niewiele mocy.
  • #12 1287116
    pan_kotek
    Poziom 20  
    Szukając w necie znalazłem wskazówki ,że takie pompy są w widlastych silnikach 2.5 Opla (Omega i Calibra).

W nagrzewnicach typu "Webasto" są małe pompki pobierające niewiele watów.
    Gdyby inżynierowie w dużych koncernach samochodowych nie wkładali wysiłku w nowinki techniczne to do dziś jeździlibyśmy Fordami T,więc nie bardzo rozumiem "docinki"

Dodano po 4 [minuty]:

Szukając w necie znalazłem wskazówki ,że takie pompy są w widlastych silnikach 2.5 Opla (Omega i Calibra).

Gdyby inżynierowie w dużych koncernach samochodowych nie wkładali wysiłku w nowinki techniczne to do dziś jeździlibyśmy Fordami T,więc nie bardzo rozumiem "docinki" od innych.
    Nie bardzo też rozumiem te setki watów pochłanianych przez napędzaną paskiem pompę,jeżeli sprawa sprowadza się do oporów "łozyska oporowego" to OK
  • #13 1291478
    greg095
    Poziom 16  
    Czuję że się nie dogadamy ,energia jaka by nie była nie powstaje z niczego.do "przemiany"energii zawsze trzeba doliczać straty.pracująca pompka "od momentu "rozruchu nie chłodzi silnika ale ma za zadanie równomiernie rozprowadzać temp.po bloku silnika /nie dopuszcza aby część bloku nagrzewała się szybciej/w ten sposób likwidując powstające naprężenia .itd.itp.
  • Pomocny post
    #14 1291903
    sp9svn
    Poziom 20  
    Ocena: 142

Pompki te stosuje się alternatywnie do zwykłej pompy wody, pobór prądu faktycznie jest niewielki.

Podejrzewam jednak że wydatek takiej pompy jest zbyt mały, aby zapewnić właściwe parametry chłodzenia silnika (jaki motor F.Consul - chyba duży litraż).
    Proponuje użyć pompy od ogrzewania D9W / 12V (lub większego)- choć argumentem przeciw jest dostępność do używki. Pompa od D9W pobiera około 40W.
  • Pomocny post
    #15 1295579
    skylark
    Poziom 25  
    Ocena: 239
    Postarajcie określić wydatek takiej pompy w l/h.
    W ogrzewaniach Webasto stosuje się różne o wydajnościach przy 12V od kilkuset do 1600l/h, a przy 24V nawet do 6000l/h.
  • #16 1296703
    pan_kotek
    Poziom 20  
    W samochodzie mam silnik 2.3 V6 ,nie jest to dużych rozmiarów jednostka(gabarytowo).
    Pompka musi rozprowadzić wodę w dwóch głowicach i w "małym obiegu"(nagrzewnica+parownik).
    Co do wydajności w litrach jaką ma oryginalna pompa to nic nie wiem ,takich danych nie ma w żadnym dostępnym mi katalogu czy kś. serwisowej.Musiałbym pomierzyć to doświadczalnie. W silniku pompa nie podnosi wody "wysoko" ,maksymalna wysokość podoszenia to ok 50 cm tj. wysokość od pompy do najwyższego punktu w silniku.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania elektrycznej pompy wody zamiast tradycyjnej mechanicznej napędzanej paskiem w samochodzie Ford Consul 1975. Elektryczne pompy wody mogą zużywać orientacyjnie od 25 W (np. Grundfos Alpha +) do około 100-300 W, w zależności od modelu i zastosowania. W pojazdach ciężarowych i autobusach stosuje się pompy 12V lub 24V, np. w systemach ogrzewania Webasto, o wydajnościach od kilkuset do kilku tysięcy litrów na godzinę. Pompy elektryczne są wykorzystywane także do chłodzenia turbosprężarek (np. VW Golf 2 GTD) lub w silnikach widlastych Opla (Omega, Calibra).

Zalety elektrycznych pomp to niezależność od obrotów silnika i eliminacja awaryjnych uszczelniaczy mechanicznych, co może poprawić pracę w niskich temperaturach i podczas postoju. Jednak pojawiają się obawy dotyczące zwiększonego poboru prądu, konieczności stosowania regulatorów obrotów, problemów z nagłym rozgrzewaniem układu chłodzenia oraz potencjalnej awaryjności i hałasu. Wymaga to także odpowiedniego zasilania, np. przetwornicy 12V/230V lub agregatu prądotwórczego, co komplikuje instalację.

Wydajność pompy powinna być dostosowana do obiegu chłodzenia, a w przypadku silnika 2.3 V6 z dwoma głowicami i małym obiegiem grzewczym konieczne jest zapewnienie odpowiedniego przepływu i podnoszenia cieczy (ok. 0,5 m). Mechaniczne pompy nadal są uważane za bardziej trwałe i efektywne w równomiernym rozprowadzaniu temperatury, co zapobiega naprężeniom termicznym w silniku. Pompy elektryczne stosowane są raczej jako uzupełnienie lub w specyficznych zastosowaniach niż jako całkowite zastępstwo pompy mechanicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA