logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet Minimax Plus - ciśnienie spada do 0,4, piec się nie uruchamia

murillei 26 Paź 2018 14:41 2562 7
  • #1 17519333
    murillei
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam wielką prośbę bo już mało brakuje a oszaleję z tym piecem Termet Minimax Plus.
    Otóż ciśnienie za każdym razem spada do 0,4 i piec już się sam nie załancza.
    Dobijam ciśnienie, piec się uruchamia , nagrzewa pomieszczenia do ustawionej temperatury ( typu 22 stopnie w domu) wyłancza się, potem ciśnienie spada do 0,4 i piec już się sam nie załancza.
    Więc znowu dobijam i tak w koło.
    Kaloryfery są odpowietrzone, nigdzie pod nimi nie cieknie, nigdzie nie jest wilgotno. Wszystko obejrzałam sto razy.
    Może ktoś z własnego doświadczenia mi poradzi i powie co się dzieje?
    Czy to naczynie przeponowe jak piszą tu niektórzy ?
    Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
  • Pomocny post
    #2 17519365
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2822
    Sprawdż naczynie przeponowe. Czyli zamknij zawory za kotłem. Powinny być conajmniej dwa - zasilanie i powrót.
    Spuść wodęz samego kotła i dopiero wtedy manometrm samochodowym zmierz ciśnienie w naczyniu przeponowym.
    Wartość ciśnienia powinna być w dokumentacji kotła. Z reguły jest to ok 1 Bar.
    Jak nie ma zaworów oscinających, to trzeba spuścić całą wodę z układu. No chyba, że producent zamontował specjalny zawór 3D przy naczyniu.
    Potem powolne (!) napełnianie od strony powrotu i odoowietrzanie grzejników.
  • #3 17519379
    murillei
    Poziom 7  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Nie wiem czy sama jestem w stanie to zrobić, ale spróbuję :-)
    Mam nadzieję, że nic nie popsuję.
    Ale czy wystarczy po sprawdzeniu tam dobić ciśnienia czy coś trzeba będzie wymienić?
  • Pomocny post
    #4 17519725
    jack63
    Poziom 43  
    murillei napisał:
    czy wystarczy po sprawdzeniu tam dobić ciśnienia czy coś trzeba będzie wymienić?

Naczynie przeponowe w kotle trzeba dopompować kompresorem, jeżeli ciśnienie zmierzone będzie niższe niż nominalne lub upuścić gdy wyższe. Jak w kole roweru samochodu.
    Napełnianie wodą instalacji powinno się odbyć z sieci wodnej. Powinien być zawór do tego przeznaczony i doprowadzona woda rurą. Napełniamy do ciśnienia zgodnie z instrukcją. Najczęściej 1.2 - 1.7 Bar. Manometr powinien być w kotle.
    Potem obserwacja manometru gdy kocioł zagrzeje wodę CO.
    Trzeba też, ale gdy kocioł jest bez wody, uruchomić ręcznie (obrócić "gałkę" aż przeskoczy i "strzeli") zawór bezpieczeństwa.
    Z zaworu bezoieczeństwa nie może kapać woda!
    Instalacja CO musi być tak zrobiona aby był zawsze choć minimalny obieg wody. Tzn jeden z grzejnikòw nie może mieć zaworu z głowicą termostatyczną (najczęściej łazienka lub pomieszczenie z regulatorem pomieszczeniowym) lub kocioł powinien mieć tzw bypass ( obejście).
    Mam wątpliwości czy sobie poradzisz.
    Jak coś to pytaj lub wezwij kogoś, ale kontroluj go, bo fohofcóf nie brakuje...
    Najgorzej by było jakby był wyciek lub np zawór bezpieczeństwa lub naczynie przeponowe byłyby uszkodzone. Wtedy serwis.
  • #5 17519876
    murillei
    Poziom 7  
    Cisnienie sprawdzane w naczyniu przeponowym kiedy na zimnym piecu pokazuje 0,4 było dobre. Tata sprawdzał .
    Problem nastepuje jak piecyk zaczyna grzać, nagrzewa do temperatury w mieszkaniu, gaśnie i potem ciśnienie spada :-( i już się nie załancza .
    No kosmos z tym piecem. Ma 5 lat a dopiero teraz dzieją się te cuda .
  • Pomocny post
    #6 17519908
    jack63
    Poziom 43  
    murillei napisał:
    Cisnienie sprawdzane w naczyniu przeponowym kiedy na zimnym piecu pokazuje 0,4 było dobre.

To nie tak. Naczynie od strony wodnej ma mieć powietrze na czas pomiaru!!! Czyli trzeba opróżnić kocioł z wody.
    Wasz pomiar jest nic nie wart.
    Ciśnienie podczas grzania może rosnąć o pojedyncze dziesiątki Bara.
    Przeczytaj dokładnie co napisałem i zastosuj rady.
  • #7 17519960
    murillei
    Poziom 7  
    Dziękuję bardzo
    Zapytam tatę jak to zrobili, bo z hydraulikiem to robił.
    Dziękuję jeszcze raz.
  • #8 21766489
    sm140973
    Poziom 1  
    Dzień dobry. Mam dokładnie tę samą sytuację ze spadkami ciśnienia. Jak Pani rozwiązała ten problem? Proszę o pomoc. Też jestem kobietą i mam problemy z obsługą pieca. Pani informacje będą dla mnie cenne. Jaka jest diagnoza i czy piec jest do naprawy czy do wymiany? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam. Anna

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy kotła gazowego Termet Minimax Plus, w którym ciśnienie w instalacji CO spada do około 0,4 bara po nagrzaniu i piec przestaje się uruchamiać automatycznie. Po dopełnieniu ciśnienia piec działa poprawnie do momentu osiągnięcia zadanej temperatury, następnie wyłącza się, a ciśnienie ponownie spada. Kaloryfery są odpowietrzone, brak wycieków i wilgoci. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzone lub niewłaściwie wyregulowane naczynie przeponowe. Zalecane jest sprawdzenie ciśnienia powietrza w naczyniu przeponowym po opróżnieniu kotła z wody, co wymaga zamknięcia zaworów odcinających i użycia manometru samochodowego lub kompresora do dopompowania powietrza do wartości nominalnej (około 1 bara). Napełnianie instalacji wodą powinno odbywać się przez zawór napełniający z sieci wodnej do ciśnienia zgodnego z instrukcją (zwykle 1,2–1,7 bara). Konieczne jest także sprawdzenie działania zaworu bezpieczeństwa oraz zapewnienie minimalnego obiegu wody w instalacji, np. przez obecność bypassu lub brak całkowitego zamknięcia zaworów termostatycznych na grzejnikach. Pomiar ciśnienia w naczyniu przeponowym bez opróżnienia kotła z wody jest niewiarygodny. Problem pojawia się po kilku latach użytkowania kotła i wymaga dokładnej diagnostyki naczynia przeponowego oraz instalacji CO.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA