logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena zwykła, działało tak sobie, i przestało.

gro600 06 Cze 2013 09:04 1758 15
REKLAMA
  • #1 12387828
    gro600
    Poziom 9  
    Witam.
    Całkiem niedawno bo ok. 6 miesięcy temu zakupiłem nową antenę siatkową i nowy kabel, a że mieszkam na parterze, a antenę montowałem na dachu, to sporo kabla nawet :) , działało to nawet jakoś całkiem nie źle, jak była zła pogoda to pojawiały się kwadraty, ale to co jakieś 15 min może, a teraz znikną sygnał w ogóle i zmieniłem już zasilacz od wzmacniacza, ale na nic moje męki. Ale ok. godziny 19 sygnał wraca z powrotem i do ok 4-5 działa znośnie. Dodam, że mam dekoder z Cyfrowego polsatu.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12387843
    TyPeczek
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Skanowałeś ponownie pasmo? Ostatnio jak wyłączają analogową to sporo zmian w kanałach wprowadzają.
  • #3 12387845
    gro600
    Poziom 9  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem :) Tak skanowałem o rożnych porach dnia raz znajduje 7 kanałów nie kodowanych tylko, a czasem znajdzie 17 nie kodowanych plus 8 kodowanych.
  • REKLAMA
  • #4 12387863
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1240
    Proponuje zamienić wyrób antenopodobny na prawdziwa antenę...
  • #5 12387880
    gro600
    Poziom 9  
    Teraz dokładnie sobie nie przypomnę nazwy anteny... Ale pamiętam, ze była kupowana w normalnym sklepie i sprzedawca wiedział ze ma do dyspozycji 150zł i powiedział ze w mojej lokalizacji nie jest potrzebna kierunkowa tylko wystarczy siatkowa i dał najlepsza jaką miał ze wzmacniaczem przeznaczoną do dvb-t i skasował 80zł więc chyba wiedział co mówił. Więc nie wiem czy naprawdę chodzi o antenę?

edit:
    A teraz jak włączam telewizje to wyświetla się brak sygnału z anteny i 0 kanałów wyszukuję...
  • REKLAMA
  • #6 12387936
    irekr
    Jak się będziesz słuchał sprzedawcy, to wyciągnie on od Ciebie ostatnie grosze, bo on jest od sprzedawania, nie zawsze tego co Ci jest potrzebne..
    A antena ze wzmacniaczem najczęściej jest totalna pomyłką... Szczególnie w polskim wykonaniu...

Wydawanie na antenę więcej jak 50 zł to rozrzutność.
    Nie znamy natomiast podstawowej informacji: jaka jest Twoja lokalizacja....
  • Pomocny post
    #7 12387946
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 12387948
    gro600
    Poziom 9  
    Moja lokalizacja to Wrocław, Jedności Narodowej. W takim razie jak mógł byś mi polecić antenę która da radę to ogarnąć to będę wdzięczny. Dodam jeszcze ze mieszkam w oficynie, więc jestem otoczony blokami. :)
  • Pomocny post
    #9 12388001
    irekr
    Mało precyzyjne określenie Jedności Narodowej. Ulica dość długa.

Sygnały są po byku. Ja bym zaczął od najprostszej anteny, dobrze spisującej się w warunkach ścisłej zabudowy:
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_3-21-69_dvb-t_A0315.htm
    Oczywiście bez wzmacniacza.

Piszesz że masz dekoder polszitu. Jeżeli to jest ten do odbioru naziemnej kodowanej, to będzie trzeba pokombinować z antena do odbioru polaryzacji pionowej. Jesteś w zasięgu trzech nadajników MUX4.
    Do prawidłowego odbioru MUX1/2/3/4 trzeba mieć w zasadzie dwie anteny. Jaki masz dekoder..?

Kosztuje majątek.
  • #10 12388017
    gro600
    Poziom 9  
    Jedności Narodowej 173a. Dokładniej to jest podwórko miedzy Daszyńskiego, Żeromskiego a Jedności. Jak kupowałem ten zasilacz do wzmacniacza to w sklepie proponowali mi żebym zamiast tego zasilacza kupił sobie symetryzator bo podobno w tej okolicy lepiej to się sprawuję a że ja się na tym kompletnie nie znam wybrałem ten zasilacz.

Dokładnie ten co napisałem do odbioru cyfrowej telewizji naziemnej z polszitu :)
  • Pomocny post
    #11 12388023
    TyPeczek
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    No to może zacznij od wymiany tego wzmacniacza na symetryzator i zobaczysz co to da.
  • REKLAMA
  • #12 12388026
    gro600
    Poziom 9  
    ok w takim razie zobaczę, ale to po pracy i napisze jaki efekt. Dziękuję za pomoc :)
  • Pomocny post
    #13 12388027
    irekr
    Dobrze doradzili.
    Mania wzmacniaczy w Narodzie Polskim jest powalająca.
    Te wzmacniacze jakie są w sklepach zupełnie nie nadają się do odbioru modulacji ortogonalnych.

Antena bez wzmacniacza w mieście to podstawa sukcesu...

Nie będę dodawał że zasilacz w antenie pasywnej jest niepotrzebny a nawet szkodliwy.
  • #14 12388031
    gro600
    Poziom 9  
    Hehe dzięki za pomoc. Jak ktoś się na czymś nie zna to tak się to kończy :) Doradzili to kupiłem a mój błąd, że wcześniej nie poczytałem :)

Tylko jeszcze jedno pytanie? Jak już podłącze do anteny tą płytkę z symetryzatorem to w domu odłączam wtyczkę z zasilaczem i demontuję ten zasilacz? Dobrze zrozumiałem?
  • Pomocny post
    #15 12388054
    irekr
    Bardzo dobrze...\

Konstrukcja parasola....

Dodano po 6 [minuty]:

Najpierw ustaw poprawnie odbiór MUX1 na kanale 64 - najwyższy kanał. Będzie zresztą zmieniany na kanał 55 i to niebawem.
    Jak ruszy poprawnie to trzeba będzie powalczyć z odbiorem MUX4. Obecnie kanał 44, docelowo kanał 42.
  • #16 12393953
    gro600
    Poziom 9  
    Dziękuję wam za pomoc :) Pomogła zmiana na symetryzator :) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z anteną siatkową, która po 6 miesiącach użytkowania przestała odbierać sygnał telewizyjny. Po wymianie zasilacza wzmacniacza, sygnał wracał na krótko wieczorem, ale w ciągu dnia był słaby. Użytkownik skanował kanały, ale wyniki były zmienne. Uczestnicy dyskusji zasugerowali, że problem może wynikać z niewłaściwego wzmacniacza, a także z lokalizacji użytkownika w Wrocławiu, gdzie sygnał może być osłabiony przez zabudowę. Rekomendowano wymianę wzmacniacza na symetryzator oraz użycie anteny bez wzmacniacza, co ostatecznie przyniosło pozytywne rezultaty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA