logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowy enkoder do LabView – gotowe rozwiązania do transmisji sygnału

beznadziejny_elektronik 06 Cze 2013 18:17 2538 13
REKLAMA
  • #1 12389608
    beznadziejny_elektronik
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,

Potrzebuję enkoder, który dodatkowo sam będzie się obracał, wobec czego, sygnał od niego, musi być przesyłany bezprzewodowo dalej do np. wzmacniacza, czy karty pomiarowej, a potem do kompa na LabView. Najlepiej gdyby był już jakiś gotowy taki układ.

Proszę o wszelką pomoc i porady w tej sprawie!
    Jeśli ten temat jest umieszczony w złym miejscu to przepraszam i proszę o poradę gdzie i jak powinienem go umieścić!
    Z góry dziękuje za pomoc! :-)
  • REKLAMA
  • #2 12389806
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    Czy ma być rozumiem jakiś projekt na dyblom inż ?
    Mógłbyś dać jakiś rysunek poglądowy ?
    Nigdy nie spotkałem się z bezprzewodowym enkoderem, ale może coś się wymysli.
  • REKLAMA
  • #3 12390552
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    beznadziejny_elektronik napisał:
    Potrzebuję enkoder, który dodatkowo sam będzie się obracał

Różne cuda widuję i robię, ale tu mnie zaskoczyłeś.
    Bez rozjaśnienia umysłu się nie obędzie. :|
  • REKLAMA
  • #4 12391153
    beznadziejny_elektronik
    Poziom 10  
    Po prostu enkoder jest umieszczony na maszynie, a komputer obok maszyny. Zadanie polega na tym, aby była tutaj komunikacja bezprzewodowa z enkodera do kompa. Pierwsze co mi wpadło do głowy, to zastosowanie jakiejś atmegi. Czyli na maszynie mam enkoder + bateria + atmega + układ nadawczy (bluetooth czy coś w tym stylu) i z drugiej strony maszyny mam kompa, który sobie zbiera te dane. Niestety brakuje mi trochu wiedzy na temat budowy takich układów elektronicznych (głównie chodzi o układ nadawczy i odbiorczy, bo z resztą miałem nieco do czynienia). Jeżeli ktoś robił coś podobnego bądź miałby jakieś rady to bardzo proszę o pomoc!

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie!
  • #5 12391342
    archanoid
    Poziom 26  
    Ocena: 250
    Witam . Podstawowe pytanie jaki to enkoder i jaka odległość maszyny od komputera ?. Jeśli chodzi o transmisję to czy ma być jednokierunkowa czy w obie strony . Modułów na pasmo ISM jest wiele a i koszty są śmieszne.
  • REKLAMA
  • #6 12391357
    Poziom 36  
    Ocena: 415
    archanoid napisał:
    Witam . Podstawowe pytanie jaki to enkoder i jaka odległość maszyny od komputera ?. Jeśli chodzi o transmisję to czy ma być jednokierunkowa czy w obie strony . Modułów na pasmo ISM jest wiele a i koszty są śmieszne.

Tak tylko aby miało to jako takie sensowne opoznienie - czyli niewielkie układ transmisji moim zdaniem musi byc raczej specjalistycznie przygotowany do tego typu zadan...
    A poza tym zasilanie samego nadajnika?
  • #7 12393943
    beznadziejny_elektronik
    Poziom 10  
    Panowie, enkoder można umieścić maksymalnie blisko odbiornika (np, około 1,5 m max), więc myślę, że z tym nie będzie problemu. A enkoder może być np. inkrementalny, prędkości bardzo małe do 30 obr/min. Układ powinien być jak najmniej skomplikowany.

Pozdrawiam!
  • #8 12394297
    wodzu04
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Zależy jak zaawansowanego potrzebujesz rozwiązania. Mi przychodzi do głowy od razu na maszynie dajesz enkoder, sterownik PLC z szybkimi wejściami i bezprzewodowego routera. Jezeli cała maszyna się kręci to zasilić taki układ musiałbyś przez szczotki. Na PC obok również stawiasz bezprzewodowego routera i jakiś OPC server. Możesz wtedy wyciągnąć ze sterownika informacje o liczbie impulsów itp, kwestia tylko jak szybko i jak często musisz takie informacje updatować.
  • #9 12397556
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 109
    Witam!
    Najprostszym rozwiązaniem jeżeli oczywiście pozwolą warunki mechaniczne byłoby zastosowanie złącza obrotowego.
    Np: http://www.mercotac.com/html/products.html - stosuję te z serii 430 - doprowadzone jest nimi zasilanie i RS485 sterujące czterema małymi serwami DC z enkoderami - pracują po ok. 10 lat bezawaryjnie.
    Oczywiście możesz podłączyć pod to złącze tylko enkoder bez dodatkowego osprzętu - dobrze gdyby był z wyjściami pusch-pull .
    Samo złącze nie jest najtańsze: ostatnio płaciłem ok 1200 PLN, ale możemy pominąć wiele układów i nie obawiamy się zakłóceń.
    Pozdrawiam Paweł.
  • #10 12397971
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 145
    beznadziejny_elektronik napisał:
    Zadanie polega na tym, aby była tutaj komunikacja bezprzewodowa z enkodera do kompa. Pierwsze co mi wpadło do głowy, to zastosowanie jakiejś atmegi. Czyli na maszynie mam enkoder + bateria + atmega + układ nadawczy (bluetooth czy coś w tym stylu) i z drugiej strony maszyny mam kompa, który sobie zbiera te dane.

Powtórzę pytanie kol. bestler: to ma być praca dyplomowa? Tzn. czy celem jest zbudowanie bezprzewodowego enkodera, czy ma on być tylko częścią innego projektu/urządzenia/systemu?

Jeśli to ma być zbudowane z gotowych komponentów przemysłowych, to poszukałbym modułu zdalnych we/wy z komunikacją np. po Modbus TCP, np. z serii ADAM 6000. Takie moduły miewają różne dodatkowe funkcje, np. ADAM 6050 może liczyć impulsy z wejść (ale enkodera chyba nie obsłuży). Jak nie znajdziesz nic z obsługą enkodera, zastosuj jakiś kompaktowy sterownik PLC z Ethernetem. Dalej przemysłowy switch z WiFi, po drugiej stronie kolejny i program na PC czytający zliczoną pozycję (nie impulsy!) z enkodera.

Jeszcze pytanie jak często potrzebna jest transmisja pozycji z enkodera - czy przesył przez sieć ma szanse zdążyć.

Koszt oczywiście wyjdzie drożej niż złącze obrotowe jakie proponuje kolega wyżej.
  • #11 12404451
    beznadziejny_elektronik
    Poziom 10  
    No dobrze panowie, a jeżeli te prędkości, które mają być mierzone przez ten enkoder są bardzo małe np. do 5 mm/s (na obwodzie rolki enkodera), to nie dałoby się np. pokombinować i wyczarować coś z "taniej bezprzewodowej myszki do PC"? Wiem że to może głupio brzmi itd. ale ja się nie znam na tym temacie ale strzelam takim pomysłem. Co o tym sądzicie? Jeśli pomysł bardzo nie trafiony proszę się ze mnie zbytnio nie naśmiewać :-)

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie odpowiedzi, które już otrzymałem i otrzymam!
  • #12 12404461
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    Hehe, do głowy mi nie przyszło :)
    Myszka to faktycznie bezprzewodowy enkoder inkrementalny :) Dokładność niewielka, ale jak na potrzeby uczelni to może być :)
  • #13 12404629
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 145
    Skąd wziąć dzisiaj bezprzewodową myszkę z kulką? :)
    Rolka do przewijania góra-dół ma trochę małą dokładność.
    Tylko autor wątku wie czy wystarczy.
  • #14 12765499
    beznadziejny_elektronik
    Poziom 10  
    Witam! Ponawiam temat. Pomysł jest taki, aby mierzyć prędkość, ale ruchu myszki (nie rolki tylko normalnego ruchu przesuwanej po stole myszki optycznej, bezprzewodowej). Pytanie do Was drogich forumowiczów brzmi:

"Czy się da i jeśli tak, to jak "wyłuskać" informację o prędkości ruchu myszki optycznej bezprzewodowej?

Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat bezprzewodowego enkodera, który miałby być umieszczony na maszynie i przesyłać dane do komputera. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, w tym zastosowanie mikrokontrolera (np. Atmega) z modułem komunikacyjnym (Bluetooth) oraz wykorzystanie złącza obrotowego do zasilania i transmisji danych. Wskazano na możliwość użycia enkodera inkrementalnego oraz systemów PLC z komunikacją bezprzewodową. Pojawił się również pomysł na wykorzystanie technologii z bezprzewodowej myszki optycznej do pomiaru prędkości, co spotkało się z mieszanymi reakcjami. Uczestnicy dyskusji podkreślali znaczenie odległości między enkoderem a odbiornikiem oraz wymagania dotyczące dokładności pomiarów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA