logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB Lincoln - słabe nadawanie, czy to końcówka mocy?

Cichy666 02 Mar 2005 18:56 7377 25
REKLAMA
  • #1 1280390
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witam!
    Jak w temacie CB Lincoln. Odbior super natomiast przy nadawaniu slychac mnie tylko na niewielkie odleglosci. Czy moze to byc spowodowane zla praca koncowki mocy?? Zasilacz jest OK samodzielka, ale przy 12A obciazenia dziala bez zarzutu. Modulacja OK.
    Dziekuje za sugestie I Pozdrawiam.
    (?) - ozdobnik?[h]
  • REKLAMA
  • #2 1280492
    Likon
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Witam

Radio zawsze "lepiej szłyszy" niż jest słyszalne ,a to
    jak Cię słysza w dłużej mierze zależy właśnie od anteny.Wydaje
    się że pierwsze co powinieneś spawdzić to antena ,w jakim jest
    stanie no oczywiście zmierzyć SWR, myśle ze to podstwa.Jak
    coś nie tak z anteną to końcówka mocy może się dopiero
    uszkodzić.

Pozdrawiam
  • #3 1280512
    Cichy666
    Poziom 20  
    Witam!
    Antena jest OK SWR 1,2 wiec moze byc. SWR mierzylem firmowym SWRkiem ALANA. Wiec chyba antena odpada. Dzieki z azainteresowanie i pozdrawiam...
  • #4 1280560
    airacobra
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Sprawdź moc wychodzącą z radyjka. Moim zdaniem uwalona jest końcówka, a to co wychodzi na antenę pochodzi wyłącznie z drivera. Sprawdź czy mrf477 tranzystor końcowy jest sprawny. Możliwe też, że walnięty jest driver SC 2166. Raczej mało prawdopodobne jest, że uszkodzone są oba te tranzystory.
    Pozdrawiam
  • #5 1280648
    Cichy666
    Poziom 20  
    moim skromnym zdaniem jezeli jakas moc wychodzi z tym ze mala wieksze jest prawdopodobienstwo uszkodzenia SC 2166 co Wy na to??
    Pozdrawiam
  • #6 1280944
    monteros
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Witam weź i sprawdź tranzystory w stopniu końcowym nadajnika i się przekonasz co jest przyczyną jeśli jest uszkodzony MRF 447 to będziesz miał problemy z zakupem tego tranzystora a jeśli go znajdziesz to cena nie będzie mała . Pozdrawiam 73!
  • REKLAMA
  • #7 1288717
    Dariusch
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Ja raczej skłaniałby się do tego, że masz oryginalną puszkę.
    Jest to jedyna rzecz w Lincolnie, która jest spartaczona,
    są egzemplarze, których nie można zrozumieć.
    Wręcz stworzonym do tego modelu jest mikrofon Pan DM-432MT
    Zmień a zobaczysz efekty.
    Oczywiście zakładam ze moc masz ustawioną na maxa,
    poza tym w tym radiu potencjometrem można śmiało podkręcić do kilkudziesięciu wat, a są tacy, którzy wyciskają i setkę.
    Końcówkę MRF raczej bym odrzucił, bo ona jest nie do uwalenia, tranzystory na końcówce mają przylepione termistory zabezpieczające i naprawdę ciężko ją uszkodzić, chociaż niczego nie można wykluczyć :)
  • REKLAMA
  • #8 1293421
    Domino
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!!!
    Zmierz moc nadajnika i sprawdz tranzystory.MRF jest - jak juz zauwazyl moj poprzednik - trudny do uwalenia, oczywiscie jesli ktos wczesniej nie pokrecil automatyki w radiu.Sam mialem juz dwa lolki i nadal mam jego odpowiednik produkowany przez Unidena i nieraz zdazylo mi sie nadawac bez anteny (w pospiechu tak nieraz bywa).Tranzystory zawsze zostaly ok wiec mysle ze albo masz radio poskrecane potencjometrami na plycie albo ktos w nim pogrzebal i "niechcacy" rozregulowal ci filtry lub co gorsza uszkodzil tranzystory.Jak pisalem zrob najpierw pomiary koncowki (a moze najpierw sprawdz czy masz oryginalna bo po uszkodzeniu sa zazwyczaj podmieniane na jakies sporo slabsze tranzystory -powinien byc MRF477)
  • #9 1326371
    Cichy666
    Poziom 20  
    Witam.
    Przepraszam, ze tak dlugo nie odpowiadalem, ale niestety nie moglem :(
    Zmierzylem moc wychodzaca z radia:
    AM, FM: 7W
    SSB:10W
    Przy RF Power od zera do polowy jest plynna regulacja dalej juz tylko tyle W co napisalem. Zauwazylem, ze jeden z MRF-ów byl podmieniony na zamiennk (jaki nie wiem bo to za duzo rozkrecania). I teraz mam pytanie. Moze Wiecie gdzie zdobyc te tranzystory (czy jest mozliwosc padniecia tylko 1?)Wiem, ze cena jest dosc wysoka...79$, ale qrcze szkoda sprzetu...
    Pozdrawiam Serdecznie i z gory Dziekuje za ewentualne sugestie.
  • #10 1326520
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    po pierwsze nalezalo napisac przy jakiej modulacji jest zle nadawanie
    jesli na kazdej to ewidentna wina toru wzmacniania mikrofonu. Jesli FM dziala normalnie, a AM szwankuje, to juz bardziej skomplikowany problem moze byc
    a troche mala moc radia nie musi byc wina wymienionej koncowki.
    moze celowo zostala ograniczona przez regulacje
  • #11 1326571
    Cichy666
    Poziom 20  
    Witam.
    Nie chodzi mi o zle nadawanie, a o nadawanie z mala moca...Modulacja w AM, FM, SSB jest OK tak jak pisalem wyzej.
    Pozdrawiam.
  • #12 1326664
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 641
    w takim razie jesli jest uzyty inny tranzystor niz ten co ma byc faktycznie moc nedzie mniejsza
    jednajk naprawde nie przejmowal bym sie tym
    bo 7 czy 14W to mala roznica praktycznie

jesli interesuje cie orginalny MRF to prosze na priv
    moze cos uradzimy
  • #13 1326846
    Cichy666
    Poziom 20  
    niby tak, ale 7W to ma to radio w AM i FM. W SSB 10W.
    Pozdrawiam.
  • #14 1327023
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    Jaką masz antenę - jaki typ i gdzie i na jakiej wysokości zawieszoną?
  • #15 1328216
    Cichy666
    Poziom 20  
    6/8 fali (fabryczna) na dachu 4 pietrowego bloku (mieszkam na 4 pietrze) na maszcie 2,5m, antena jest "wzmocniona" 4-ma odciagami bo dosc wysoko stoi wiec jest narazona na wiatr...
    Pozdrawiam.
  • #16 1328256
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    6/8 λ - ?- jakaś dziwna...
    Ja bym rozebrał tą antenę i dokładnie jej się przyjrzał...
    Już widziałem taka antenę "zestrojoną" na 1,1 , a osiągi żadne . Po rozebraniu całej instalacji antenowej okazało się że jest przerwana środkowa żyła kabla RG58 i - o dziwo - zestrojona! SWR = 1,1 ...
    A 7 watów to jest moc dobra , zwiększenie do 10 czy 12W nic praktycznie nie da , co najwyżej może pogorszyć modulację .
  • #17 1328506
    airacobra
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    jozefg napisał:
    6/8 λ - ?- jakaś dziwna...

Nie wiem co w niej dziwnego, inna nazwa 3/4λ.
    Przykładem takiej anteny jest Lemm Super 16, zysk 9db wysokośc około 8 metrów.
    Na załączonym obrazku widok z katalogu Lemm'a
    Inny rodzaj takiej anteny to antena typu J.
    Pzdr
    Załączniki:
    • lemm.jpg (67.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 1532707
    Dulan
    Poziom 26  
    Ocena: 246
    No, to jest SUPER antena!

Nie wiem czy w Lincoln`ie jest tak jak w HR2510 podkówka do skrótu dla AM/FM. Jeżeli tak, to przekręć PR (podpisany ALC) do oporu w prawo, a osiągniesz max mocy w SSB bez konieczności strojenia radia.
    To samo dla AM/FM PR VR107.
    Powino być teraz AM/FM 10-11Watt i 21 SSB.
    73 dla Ciebie i kolegów.
  • REKLAMA
  • #19 1662587
    Dulan
    Poziom 26  
    Ocena: 246
    Poprawka. W Lincolnie nie ma podkówki VR 107, zastąpiona jest diodą.. Występuje ona w HR-2510.
    Przekręć do oporu VR 103 i moc powinna skoczyć do około 20 kilku Watt w AM/FM, ale przy mocach powyżej 15 Watt te radia tracą modulację.
    Reszta to ALC na max jak napisałem wyżej, czyli powinno być 21 Watt w SSB.

Nie wiem jakim cudem kolega Dariusch osiągnie kilkadziesiąt Watt (nie wspominając o "setce")w tym radiu zachowując modulację w AM i FM nie wymieniając drivera i stopnia końcowego oraz strojenia?.
    Załączniki:
    • Widok PCB.jpg (39.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 1664422
    bocian_s
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja dodam tylko jako przestrogę że też kiedyś kręciłem tymi PR-kami w swoim lincolnie. Efekt był taki że pewnego pięknego dnia MRF dokonał swego żywota i tak to piękne radio pożegnało sięze śwwiatem. Poszło za pół ceny w ręce krótkofalowca, który potrzbował dodatkowego odbiornika. Do dziś żaluję tego Lincolnika bo radio pierwsza klasa.
  • #21 1667910
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Cichy666 napisał:
    Zauwazylem, ze jeden z MRF-ów byl podmieniony na zamiennik...

Takie małe sprostowanie... przecież Lincoln ma tylko jednego MRF-a. Poza tym jeżeli masz tylko 7W na wyjściu to sprawdź kondensatory za predriverem, może któryś z nich "wyparował" (jeżeli to radio kiedys chodziło sprawnie). A jeżeli nie to pokręć pr-kiem o nazwie AM PWR
  • #22 2327796
    pawlos cb
    Poziom 2  
    Kiedys kupilem radio z nie orginalna koncowka mocy.Moc byla duzo mniejsza zaden z zamiennikow nie pracowal jak orginal.Tanszym rozwiazanie niz kupno nowej orginalnej koncowki byl zakup uzywanej dopalki boosrer 747 .Aby dobze pracowala trzeba dobze wysterowac moc wychodzaca nie moze byc zbyt duza zeby modulacja byla czysta.Sam jednak jestem zwolennikiem pracy na mniejszych mocach a rekopensoeac to lepszym wystrojeniem anteny 73.Lecz gdy sie kupi takie slawetne radio twoje oczekiwania odnosnie mocy sa zrozumiale.
  • #23 2330772
    tatronic
    Poziom 24  
    Ocena: 37
    Po pierwsze chcialbym sprostowac kilka rzeczy a mianowicie:
    1 kolega Dariush to cos tam wie ale nie do konca - nieda sie wyciagnac 100 watow z koncowki mrf477,pozatym nawet te mrf 477 da sie uszkodzic,nastepne to nie sa termistory zabezpieczajace tylko diode stabilizujace prace tranzystora mocy.
    2.Cich 666 od kiedy Lincoln ma dwa MRF ? W ardiu tym wystepuje jeen tranzystor koncowy mocy mrf477 i driver 2sc2166.
    To tyle sprostowania.Proponuje odlaczyc antena i na stucznym obciazeniu srawdzic moc radia.
  • #24 2331141
    Dariusch
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    tatronic dobrze, że fachowym okiem rozwiałeś nieco wątpliwości, w tej chwili przypominam sobie o kropkach polaryzacyjnych namalowanych na diodach, do złudzenia przypominających termistory, zresztą nie tylko ja tak sądziłem. A nawiasem mówiąc nie jestem serwisantem a byłem jednym z wielu pasjonatów tej zabawy jaka przetoczyła się piętnaście lat temu.
    Uzasadnieniem powszechnej wówczas "teorii termistora" był fakt, co sam zaobserwowałem, że przy np. uszkodzonej antenie radio bardzo szybko sie nagrzewało i zwyczajnie rozłączało, nie powodowało to nigdy uszkodzenia końcówki. I naprawdę trzeba by być magikiem aby ja uwalić,ja takiego osobiście nie znałem.
    W poprzednim poście napisałem
    Cytat:
    w tym radiu potencjometrem można śmiało podkręcić do kilkudziesięciu wat, a są tacy, którzy wyciskają i setkę.

Napisałem są tacy, choć mi osobiście udał sie uzyskać blisko 50 W, jednak normalnie miałem zawsze ustawione na 20 i to w zupełności wystarczyło.
    Jednak niektórzy zarzekali się, że idą setką po grubszych modyfikacjach. Sądząc po odległościach i s-metrze mozna było przypuszczać, że było to prawdą, jednak do końca nie wiem
  • #25 2338350
    tatronic
    Poziom 24  
    Witam.Mozna wyciagnac wieksza moc ale podmieniajac MRF477 na MRF455 i przebudowujac nieco koncowke.Duzo materialow jest w necie na ten temat.Apropo wypowiedzi dariuscha - niemialem na celu nikogo obrazic tylko sprostowac kilka rzeczy.A czlowiek rzeczywiscie nie jest alfa i omega.Pozdrawiam Arek
  • #26 2343446
    tatronic
    Poziom 24  
    A tu dorzucam zdjecie jak mozna uwalic mrfa477.Wczoraj wpadlmi w rece emperorz wlasnie tak uwalonym tranzytorem.Pozdrawiam Arek
    Załączniki:
    • mrf.jpg (101.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wa.jpg (132.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niskiej mocy nadawania w radiu CB Lincoln, mimo prawidłowego odbioru i poprawnej modulacji w trybach AM, FM i SSB. Antena fabryczna 6/8 fali na dachu bloku ma niski współczynnik SWR (1,2), co wyklucza jej uszkodzenie jako przyczynę problemu. Pomiar mocy wykazał 7W w AM/FM i 10W w SSB, co jest niższe od nominalnej mocy urządzenia. W radiu zastosowano tranzystor końcowy mocy MRF477, z którego jeden został wymieniony na zamiennik o nieznanym typie, co może wpływać na obniżoną moc wyjściową. Dyskusja wskazuje na konieczność sprawdzenia tranzystorów końcowych (MRF477) i drivera (2SC2166), kondensatorów za predriverem oraz regulacji potencjometrów mocy (PR, VR103) w radiu. Użytkownicy zwracają uwagę, że MRF477 jest trudny do uszkodzenia, ale możliwe jest jego uszkodzenie przy nieprawidłowej regulacji automatyki. Wskazano również, że oryginalny mikrofon Pan DM-432MT może poprawić efekty nadawania. Wymiana tranzystora na zamiennik często skutkuje obniżeniem mocy. Możliwe jest podniesienie mocy do około 20W w AM/FM i 21W w SSB przez odpowiednie ustawienie regulatorów, jednak przekręcanie ich bez wiedzy może uszkodzić końcówkę mocy. Alternatywnie, stosowanie wzmacniacza booster 747 jest tańszym rozwiązaniem niż zakup nowej oryginalnej końcówki mocy. Wskazano także, że lepsze efekty można osiągnąć przez optymalne dostrojenie anteny niż przez zwiększanie mocy nadajnika.
REKLAMA