logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie do instalacji Detektora Tlenku Węgla.

Lupiki 09 Cze 2013 10:44 5037 5
  • #1 12397913
    Lupiki
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam Serdecznie Wszystkich ! :)

Jestem początkującym instalatorem/serwisantem urządzeń grzewczych, do spraw związanych z prądem mam bardzo dużo pokory.
    Posiadam uprawnienia Sep Grupy 1 do 1kV, ale to o niczym konkretnym dotyczacym wiedzy praktycznej w moim przypadku nie świadczy...

Chcę zamontować czujnik tlenku węgla w łazience (czyli stopnie ochrony IP xx), o ile miejsce montażu, sposób działania, wentylacja i wszystko z tym związane rozumiem i nie jest mi obce to zasilenie tego czujnika prądem z instalacji rodzi sporo wątpliwości i pytań:

Detektor może być zasilany: - 230v (+10%/-14%) 50Hz i pobór mocy 3W
    Lub
    - 12V (+/- 15%) pobór mocy 1,5W.

Do zasilenia potrzebuje przewody L i N.

1. Czujnik musi być wpięty bezpośrednio do instalacji !
    - W puszcze podłączyc się do obwodu zasilania gniazd czy oświetlenia ?

- Jeśli nie ma puszek, to daje gniazdo natynkowe z odpowiednim IP i tam się podpina (przewody będę prowadził po scianach w korytkach prostokątnych albo rurkach elektroinstalacyjnych z pvc) czy dobrze kombinuje ?

2. Instalacje elektryczne są różne, w blokach z wielkiej płyty często spotykam jeszcze bezpieczniki ceramiczne i do tego stjuningowane jakimś drucikiem (watowanie ?), żeby zabezpieczyć mój czujnik od strony instalacji znalazłem takie urządzenia:

- Przekaźnik napięciowy jednofazowy CP-710 [ F&F Pabianice ] montowany w nadtynkowej skrzynce (z szyną jak w rozdzielnicy) z odpowiednim ip.

- do zasilenia wersji 12v zasilacze stabilizowane / j.w + buforowe (zasadność stosowania zasilania buforowego to już inna dyskusja) w obudowie metalowej, lub bryzgoszczelnej np. Pulsar PSBSH1012A ewentualnie bez obudowy i umieszczany w obudowie PULSAR IP65

Posiadaja one zabezpieczenia przepięciowe, przeciwzwarciowe.
    Jak inaczej mogę skutecznie zabezpieczyć czujnik przed przepięciami, zwarciami, ostatecznie burzą ale to już chyba jest nie do zrealizowania na moim poziomie ?

Proszę choć o małe wskazówki czy poprawki w moich pomysłach. Chciałbym zrobić to maksymalnie bezpiecznie i porządnie z racji, ze jest to urzadzenie bezpieczeństwa i jeżeli ma działac źle to moim zdaniem lepiej niech go w ogóle nie będzie.
  • Pomocny post
    #2 12397961
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    Najpierw zapoznaj się z normą PN HD 60364 7-701 i dopiero gdy skonfrontujesz swoje rozwiązania tu zamieszczone z jej zawartością zadawaj pytania.
  • #3 12398377
    Lupiki
    Poziom 2  
    Dziękuje Ci za odpowiedź, juz biore sie za wyszukanie i dokładne przeanalizowanie tej normy !
  • Pomocny post
    #4 12398599
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 427
    Lupiki napisał:
    o ile miejsce montażu, sposób działania, wentylacja i wszystko z tym związane rozumiem i nie jest mi obce to zasilenie tego czujnika prądem z instalacji rodzi sporo wątpliwości i pytań:

Detektor tlenku węgla i gazu zmiemnego montuje się w pomieszczeniu gdzie znajduje się gazowy podgrzewacz wody np. w łazience ( stare budownictwo ) na wysokości ok. 1,5 m. Aby ominąć podaną normę łazienkową proponuję zainstalować pokazany na rysunku czujnik CO + gazu ziemnego wykonany w II klasie a sam przewód zasilający 230V przeprowadzić przez otwór pod czujnikiem do innego pomieszczenia i wsadzić do gniazda. Najbardziej właściwe roziwązanie w modernizowanym starym budynku, gdzie dzisiejsze zaleceania podanej normy nie mogą być spełnione.
    Dodatkowo do czujnika można podłączyć syrenę i zamontować ją w sypialni.
    Podłączenie do instalacji Detektora Tlenku Węgla.
  • #5 12400633
    Lupiki
    Poziom 2  
    To jest sposób na ominięcie normy. Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem.

Ale ja nie tyle co chciałbym ominąć normę co bardziej mi zależy na ciągłym i bezpiecznym działaniu takiego układu:

- Czujniki półprzewodnikowe stosowane właśnie w tych gazex-ach co pokazałeś powinny być nie przerwanie zasilane bezposrednio z instalacji, czujnik taki nagrzewa sie do 300-400 stopni i wtedy odpowiednio reaguje z CO czy Gazem ziemnym/Pb. Zamontowałem taki czujnik dopiero JEDEN w rodzinie i po alarmie w nocy (mycie zebów-- Stary PGz-6 plus zima) zeby nie narazic sie sasiadom odłączyli go od zasilania bo był podłączony własnie do gniazdka przez wtyczkę i włączyli rano dopiero. Moze to wywołac albo fałszywy alarm albo brak alarmu przez czas wygrzewu.

W tym samym mieszkaniu własnie instalacja elektryczna jest stara, przygasa swiatło, spalony czajnik el. itd.

Ten Gazex co pokazałes ma własnie IP 42, także z jego założeniem w łazience, poza strefami 0,1,2 nie bedzie problemem, problem rozbija sie o jego prawidłowe zasilenie i prowadzenie przewodów, zabezpieczenie takie jak sa w tej normie którą własnie studiuje.

Ewentualnie przebijam sie przez scianę Tak jak Mi poradziłeś omijam "normę" ale dalej zostaje w ten starej instalacji na ceramicznych zwatowanych bezpiecznikach i jak sie od tego mądrze odciąć żeby w razie jakiegos zwarcia/przepięcia nie wymieniac calego czujnika tylko bezpiecznik wymienic albo włączyć go, czy jest to w ogole sensowne ?

Zdaje sobie sprawe, ze pisze dla Was elektrykow troche jak dziecko we mgle, ale nie mam kogo zapytac o konkretne praktyczne rozwiazania problemów.
    A tak już na luzie i na żarty, to Egzaminator na koniec egzaminu "SEP do 1 kV" powiedział: " chłopaki z prądem nie ma żartów, jak coś nie wiecie to pytajcie starszych kolegów" :).
  • #6 12401030
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 427
    Lupiki napisał:
    ...bardziej mi zależy na ciągłym i bezpiecznym działaniu takiego układu:

To należy wykonać oddzielny, dedykowany, tylko dla tego detektora obwód elektryczny i oddzielne zabezpieczenie w tablicy bezpiecznikowej typu S.
    Właściwie, urządzenia tego typu powinny być zasilane z oddzielnego obwodu elektrycznego.
    A jak montować przewód zasilający, to kolega aktualnie zapoznaje się z normą i jest tam wszytko opisane, łącznie z głębokością prowadzenia przewodu w ścianie. Ja jednak zalecam przewiercenie się na drugą stronę i poprowadzenie przewodu poza łazienką.
    Do sterownika pieca, też zaleca się dedykowany obwód elektryczny i ważna jest biegunowość podłączenia ( L i N ).
    Zarówno do pieca jak i do detektora musi być zachowana pewność zasilania, która gwarantuje prawidłowe działanie urządzeń w sytuacjach zarówno normalnych jak i awaryjnych.
    Proszę przestudiować też DTR do tego detektora, DK-1 czy DK-2 ( dwugazowy ), do której instalator też powinien się dostosować.
REKLAMA