logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpiecznik - na wtorne czy na pierwotne uzwojenie transf.

krzys-iek 02 Mar 2005 22:12 1460 3
REKLAMA
  • #1 1281070
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    witam

No wlasnie, raz robia na pierwotnym a raz na wtornym bezpiecznik. Robie projekt czujnika gazu i dumu i daje tam TS 2/14 lub 2/15, jakie uzwojenie zabezpieczyc, jak jest bardziej zgodnie ze sztuka? Narazie dalem na wtornym, juz zrobilem to nawet (tzn zlozylem czujnik) ale teraz dopiero pomyslalem, na plus ze wystajaca ramka bezpiecznika nie porazi mnie 230:D

dzieki
  • REKLAMA
  • #2 1281112
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Nie wiem jak jest zgodnie ze sztuką, ale chyba na pierwotnym zabezpieczasz trafo. Jeśli na wtórnym to bardziej będzie to zabezpieczenie reszty układu.
  • REKLAMA
  • #3 1281124
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Ocena: 82
    glownie chodzi mi o wywolanie pozaru...

np halogeny z ikea maja na wtornym a mialem przebicie na pierwotnym i poszly korki w domu, niby pierwotne jest zabezpieczone przez korki przy liczniku ale z uzwojenia polecial sok (czarna smola czy cos) i smrodu narobilo, nie wiem czy znaim nie padnie bezpiecnzik glowny przy liczniku to taki przyjemniaczek mi chalupy nie podpali :(

Nawet nie wiem czmemu przebilo uzwojenie pierwotne :( Nie bylo zwarcia na drodze do halogenow ani zarowki nie poszly!!
  • #4 1284200
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Filozofia instalowania bezpieczników w urządzeniach jest taka:
    -na pierwotnym zabezpieczamy sieć zasilającą przed skutkami zwarcia w urządzeniu
    -na wtórnym zabezpieczamy układ zasilający przed skutkami zwarcia w urządzeniu

Bardzo rzadko udaje się dobrać parametry trafo i bezpiecznika na pierwotnym żeby spełniał obie funkcje. Najlepszym rozwiązaniem są dwa bezpieczniki (na pierwotnym i na wtórnym), ale przy obecnej masówce i cięciu kosztów to rzadkość. Co do Twoich obaw o porażenie prądem to się nie martw bo przecież ten bezpiecznik masz po stronie wtórnej. Poza tym zobacz jaką wartość musiałby mieć bezpiecznik na pierwotnym dla takiego trafo. Z moich wyliczeń wychodzi 2mA ze wszystkimi zapasami (100%). Ja najmniejszy widziałem 63mA.
REKLAMA