logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eclipse: błąd avrdude przy programowaniu Arduino na COM8, jak naprawić?

pawelvod 09 Cze 2013 19:50 2337 3
REKLAMA
  • #1 12399813
    pawelvod
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Witam.
    Próbuję bezskutecznie od dwóch dni zaprogramować przy pomocy eclipse Arduino.
    Przy programowaniu poprzez program ze strony arduino wszystko śmiga bez problemów. Po skonfigurowaniu Eclipse wg arduino.cc i kilku innych instrukcji step by step doszedłem do momentu w którym kompiluje poprawnie kod dla arduino. Niestety podczas programowania wyskakuje mi komunikat:
    avrdude: Version 5.11, compiled on Sep  2 2011 at 19:38:36
             Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
             Copyright (c) 2007-2009 Joerg Wunsch

System wide configuration file is "C:\Programowanie\arduino-1.0.4\hardware\tools\avr\etc\avrdude.conf"

Using Port                    : //./COM8
             Using Programmer              : arduino
             Overriding Baud Rate          : 57600
    avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

avrdude done.  Thank you.

avrdude finished

i nic się nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #2 12401045
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 472
    Cześć

Jeśli szukasz zaawansowanego edytora dla arduino polecam Ci MariaMole

http://dalpix.com/mariamole

jest to bardzo odchudzone eclipse które ma parę ciekawych funkcjonalności w tym np możliwość bezpośredniego programowania programatorem za pomocą ikonki na pasku jak i również klasycznego programowania z za pomocą bootloadera.

Wystarczy ściągnąć arduino oraz wyżej wymieniony program i wskazać w ustawieniach arduino.exe

Jeśli masz np visual studio ultimate np wersję studencką lub komercyjną to polecam dodatek visual micro

http://www.visualmicro.com/

Integruje się z visual studio i edytor ma wszystkie funkcjonalności w tym podpowiedzi

Niestety nie działa z darmowymi wersjami express :cry:

Sam wybierzesz co Ci potrzeba

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 12404616
    pawelvod
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    To arduino mega. On ma programator na płytce i wgrany bootloader. Nie trzeba go ustawiac w żaden sposob poprawnie bo poza wetknięciem do gniszda usb żadnych opcji ustawiania nie posiada. To raczej eclipse trzeba skonfigurować żeby korzystał z tego bootloadera i programatora poprawnie. Edytor od mariamole zainstalowałem. Działa ok i programuje. Zawsze coś bo mogę już projekt na pliki dzielić. Tyle że w Eclipse programuje na inne platformy i na goły avr wiec jestem mocno przyzwyczajony. Tak jak pisałem wcześniej. Sterowniki są ok bo oba ww programy programyją poprawnie. W eclipse ustawialem programator albo na arduino albo na stk500 v1 wg jakichś wskazówek z netu. Żadna z konfiguracji nie komunikuje się z programatorem poprawnie...
REKLAMA