potrzebuje prostego schematu do sterowania 3 tyrystorów w 3-fazowym mostku półsterwanym. Sterowanie ma sie odbywać w zakresie α(0;Π)za pomocą potęcjometru.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamRSP napisał:Myślę że ten schemacik nie wymaga nadmiernego komentarza . Dodam tylko że R1 i R2 ustalają zakres regulacji P1. A stała czasowa R3 i C1 to około kilkunastu milisekund.
RSP napisał:W procesor bym się nie pchał. Wystarczy wyprostować napięcie sieciowe i po dzielniku napięcia wstawić go zamiast napięcia z potencjometru. W tym wypadku wzrost napięcia na potencjometrze opóźnia włączenie tyrystorów zmniejszając prąd płynący przez obciążenie. To bardzo prymitywne rozwiązanie ale może się okazać wystarczające. I dodatkowo musisz zewrzeć końce wzbudzenia diodą w kierunku zaporowym . Właśnie przyszło mi coś do głowy. Może wystarczy wyprostować i mierzyć napięcie z uzwojeń zasilających wzbudzenie.
RSP napisał:Co do współbieżności to można dobrać jeśli jest to ważne w jakimś układzie ( w większości przypadków rozbieżność 10 – 15% jest bez znaczenia) . A w jakim celu chcesz stosować te diody pytam z ciekawości .