logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte 946-DS3 - Jakie RAM do 4-8GB wybrać i czy warto?

Louisi 17 Cze 2013 05:05 3348 20
REKLAMA
  • #1 12424366
    Louisi
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam

Wraz z wczorajszym dniem postanowilem zakupic troche wiecej pamieci ram. Niestety moj komputer posiada tylko 2gb co w dzisiejszej technologi wydaje mi sie bardzo malym, wiec postanowilem troche dokupic tak do 4-8gb. Jednak problem lezy w tym ze kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac. Chcialbym poprosic bardziej doswiadczonych ode mnie aby mi pomogli wybrac nowy ram.

Moj komputer:
    Plyta Głowna: Gigabyte 946-DS3
    Procesor: Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs), ~2.4GHz
    Pamiec: 2046MB RAM

O co mi chodzi najbardziej:
    1.Ile ram moge maksymalnie dokupic.
    2.Czy sie oplaca
    3.Jaka firma najlepsza i czy nie bedzie zle wspolgrala z tamtymi dwiema koscmi ramu firmy Samsung
    4.I szczerej pomocy z rak forumowiczow.
  • REKLAMA
  • #2 12424367
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Według strony producenta:
    4 złącza DIMM obsługujące do 4 GB pamięci DDR2
    Obsługa dwukanałowej pamięci DDRII 667 / 533

Więc masz dwa wolne złącza - możesz kupić albo 2 kości po 1GB (w sumie ja bym chyba tak zrobił, gdyż pamięci zwykle montuje się parami) lub ewentualnie jedną kość 2GB. Oczywiście pamięci typu DDR2, co ważne według strony producenta możesz zakupić jedynie pamięci 533Mhz oraz 667Mhz, nie bierz pamięci 800Mhz gdyż mogą nie działać. Podsumowując pasowały będą DDR2 PC2-5300, DDR2 PC2-6400
  • REKLAMA
  • #3 12424369
    Louisi
    Poziom 8  
    Wielkie dzieki. A co bys mi doradzal brac pamiec tego samego producenta? Czy moze inna. Zrobie tak jak mowiles czyli 2x1GB (czytalem gdzies ze to nawet lepiej). A korzystajac z sytuacji czy moglbys mi powiedziec takie cos. Niedawno kupilem Radeona HD6670 2gb. Pisze na nim ze minimalny zasilacz powinien miecz 400W moj posiada tylko 350W. Czy trzeba go zmienic bo moze prowadzic do uszkodzenia?
  • #4 12424372
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Louisi napisał:
    A co bys mi doradzal brac pamiec tego samego producenta? Czy moze inna

Jeśli masz możliwość to tak, wziąłbym takie same aby pracowały w trybie dual channel.

Louisi napisał:
    Niedawno kupilem Radeona HD6670 2gb. Pisze na nim ze minimalny zasilacz powinien miecz 400W moj posiada tylko 350W. Czy trzeba go zmienic bo moze prowadzic do uszkodzenia?

Tak, zasilacz może nie być w stanie zasilić karty, i dać jej tyle pradu ile tego ona wymaga. Należałoby go wymienić. Czy karta posiada dodatkowe złącze do podłączenia zasilania ?
  • #5 12424373
    Louisi
    Poziom 8  
    ŁukiSzczecin napisał:
    Louisi napisał:
    A co bys mi doradzal brac pamiec tego samego producenta? Czy moze inna

Jeśli masz możliwość to tak, wziąłbym takie same aby pracowały w trybie dual channel.

Louisi napisał:
    Niedawno kupilem Radeona HD6670 2gb. Pisze na nim ze minimalny zasilacz powinien miecz 400W moj posiada tylko 350W. Czy trzeba go zmienic bo moze prowadzic do uszkodzenia?

Tak, zasilacz może nie być w stanie zasilić karty, i dać jej tyle pradu ile tego ona wymaga. Należałoby go wymienić. Czy karta posiada dodatkowe złącze do podłączenia zasilania ?

Wlasnie sprawdzalem i moze byc ciezko ;/ Smasunga prawie nie ma za to sa kingstony chyba dobre. A co do tego zasilania to myslisz ze 400-500W wystarczy?
    Karta nie posiada dodatkowego zlacza o ktore pytales.
  • #6 12424377
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Procesor z dość sporym apetytem na prąd - podkręcany? X czasu temu składaliśmy dla znajomego komputer z Q6600, i działa do dziś na MARKOWYM 450W, z GeForce GTX260.

P.S proszę któregoś z moderatorów o przeniesienie tematu - powinien się raczej znajdować w dziale "Co kupić?" ;)
  • REKLAMA
  • #7 12424380
    Louisi
    Poziom 8  
    No niewiem komputer kupowany w 2007 roku w media markt :)
  • #8 12424382
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Louisi napisał:
    No niewiem komputer kupowany w 2007 roku w media markt

W takim razie ściągnij bok obudowy i spisz / zrób fotkę z naklejki na zasilaczu. Na 90% będzie on do wymiany, ponieważ i Q6600 potrzebuje stabilnych napięć, i nowa karta graficzna również nie inaczej szkoda ryzykować.
  • REKLAMA
  • #9 12424468
    Louisi
    Poziom 8  
    A mialbym do ciebie prosbe moglbys na allegro znalezc dla mnie opcjonalnie w dobrej cenie dobry ram 1gb. A co do zasilacza zrobie zdj pozniej teraz moge ci powiedziec tylko ze to Feel-350W ATX
  • #11 12424808
    Louisi
    Poziom 8  
    Powiem wam ze od kad mam nowa karte zdasza mi sie zawiecha po ktorej musze zrestartowac komputer bo inaczej nie idzie rzadko sie zdaza aczkolwiek sie zdarza czy mniej mocy mogloby byc przyczyna?
  • #12 12424819
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Louisi napisał:
    czy mniej mocy mogloby byc przyczyna?

Tak, polecałbym nie korzystać z tej karty przy tym zasilaczu - teraz się tylko zwiesza, nie wiadomo kiedy coś spali przed zwieszeniem się. Na Twoim zasilaczu bałbym się podłączyć GeForca 2MX - znajduje się on na czarnej liście -> KLIKNIJ
  • #13 12437693
    Louisi
    Poziom 8  
    LukiSzczecin a czy moglbys mi powiedziec ile W w zasilaczu bedzie mi potrzebne i czy jakiego bym nie kupil bedzie pasowal?

Co do tej listy co mi wyslales znalazlem zasilacz firmy chieftec 500W. Mysle ze bedzie dobry i w rozsadnej cenie.

Nie jest to zbyt dobra jakosc ale to ten obrazek o ktory prosiles.
  • #14 12438013
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    Louisi napisał:

Co do tej listy co mi wyslales znalazlem zasilacz firmy chieftec 500W. Mysle ze bedzie dobry i w rozsadnej cenie.

To co na fotce oczywiście do wymiany, przy nowym uważać na serię GPA, jak chcesz coś na prawdę taniego to szukaj GPS Chieftec-a lub bezpośrednio Delta. Jeśli ktoś zna zasilacz o lepszym stosunku cena/jakość, to chętnie się dowiem.
  • #15 12438170
    Louisi
    Poziom 8  
    elektryku5 napisał:
    Louisi napisał:

To co na fotce oczywiście do wymiany, przy nowym uważać na serię GPA, jak chcesz coś na prawdę taniego to szukaj GPS Chieftec-a lub bezpośrednio Delta. Jeśli ktoś zna zasilacz o lepszym stosunku cena/jakość, to chętnie się dowiem.

To moze glupie ale kompletnie sie na tym nie znam moglbys cos polecic dobrego z allegro w rozsadnej cenie miedzy 100-200 zl?

No i chce sie dowiedziec czy nie bedzie zadnych problemow z dopasowaniem no i oczywiscie tez ile ma byc tych W.

Na internecie przeczytalem ze niewarto kupywac 4gb ramu bo na 32 bitowym systemie czyta tylko 3.25Gb czy to prawda?

Dodano po 4 [godziny] 53 [minuty]:

odswiezam

skan cpuz ramu

• #16 12440149
    Louisi
    Poziom 8  
    odswiezam
  • #17 12440398
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Louisi napisał:
    Na internecie przeczytalem ze niewarto kupywac 4gb ramu bo na 32 bitowym systemie czyta tylko 3.25Gb czy to prawda?

Tak, to prawda. Przy 4GB pamięci ram i więcej należy zaopatrzyć się w system 64 bitowy.
    A co do zasilacza - ja bym proponował markowe 400-450W, ktoś wyżej powiedział że spokojnie 300, aczkolwiek w przyszłości będziesz chciał dołożyć jakiś dysk, nagrywarkę, kilka wentylatorów i wtedy przyda się ten minimalny nadmiar - 300W zaczynałby się już męczyć.
  • #18 12441349
    Louisi
    Poziom 8  
    Z racji tej ze nie moglem sie doczekac odp. kupilem Mode com Feel 620W. Moze narazie bd dobrze aczkolwiek wiem ze jest na czarnej liscie. Co do ramu to myslisz luki ze wystarczy jak kupie 1gb ram 5300 i bd 3gb czy lepiej jednak kupic 2x 1gb 5300?
  • #19 12441380
    elektryku5
    Poziom 39  
    No i znowu kupiłeś taki sam noname, a w moim poście było napisane co kupić:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2590920.html#12438013
    We wcześniejszym miałeś napisane na co zwrócić uwagę:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2590920.html#12424482

No ale widać, że nie chciało się poszukać...
  • #20 12441488
    Louisi
    Poziom 8  
    no ale co z tego? mialem starego feela i byl wporzadku nic sie nie psulo ani nie byl glosny dlaczego zakladasz ze to noname nie kazdego stac na coolermastera wartego 400-500 zl...
  • #21 12441810
    elektryku5
    Poziom 39  
    Nie raczyłeś nawet sprawdzić tej serii którą podałem, przy odrobinie szczęścia można trafić na któryś GPS za 8 dych lub mniej, za cenę tego nowego co kupiłeś można dostać też nowy z podanej przeze mnie serii i jest to sprzęt sprawdzony, z w miarę rzetelnie opisanymi parametrami.

Ja celuję w to co napisałem i tak niektóre z tych jeszcze bardziej markowych zasilaczy mają w środku jakiegoś Fortrona, więc już wolę kupić taniej, bez kolorowej obudowy i szpanerskich kabelków.

Co do Feela, jak chcesz to rozbierz sobie tego starego i porównaj wielkość filtracji oraz jakość wykonania z prawdziwym 350W, może wyciągniesz wtedy jakieś wnioski...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat rozszerzenia pamięci RAM w komputerze z płytą główną Gigabyte 946-DS3, która obsługuje maksymalnie 4 GB pamięci DDR2. Zaleca się zakup dwóch kości po 1 GB lub jednej kości 2 GB, przy czym pamięci powinny mieć częstotliwość 533 MHz lub 667 MHz. Użytkownik pyta również o zgodność nowych pamięci z istniejącymi kośćmi Samsung oraz o konieczność wymiany zasilacza, ponieważ obecny (350W) może być niewystarczający dla nowej karty graficznej Radeon HD6670. Wskazano, że zasilacz powinien mieć co najmniej 400-450W, a użytkownik został ostrzeżony przed używaniem zasilacza noname. Dodatkowo, poruszono kwestię ograniczeń systemu 32-bitowego, który nie obsługuje więcej niż 3.25 GB RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA