logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Malowanie blachy na dachu

whittard 24 Cze 2013 21:37 5175 9
REKLAMA
  • #1 12452408
    whittard
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, zamierzam niedługo pomalować dach, na którym niestety pojawiła się rdza. Nie za bardzo wiem czym to pomalować. Myślałem, żeby to wszystko jakoś oczyścić, dać podkład np Śnieżka udekor S... i co dalej? Proszę o pomoc, jeśli ktoś robił to u siebie, albo wie co i jak...

Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #3 12452467
    whittard
    Poziom 10  
    ok, szczotka druciana na wiertarkę, później papier ścierny, ale podkład też potrzebny? Z tego co wiem u sąsiadów był chlorokauczuk ale po 3 latach złuszcza się z blachy...
  • REKLAMA
  • #4 12452614
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1164
    A jaki to jest dach?
    Zwykła blacha "ocynk" czy blachodachówka?

Bo to już inne technologie. Jeżeli rdza przeżarła ci ocynk to niestety dużo nie zrobisz. Blacha jest do wymiany. Korozja, jeżeli stałą się widoczna, to jest już głęboka. Farba tylko na krótki czas zasłoni defekt.

Jeżeli są to ocynkowane "klepki", w starej technologi - takie "kafelki", to można kupić samą blachę i wymienić uszkodzone elementy.

Jak blachodachówka, to kontakt z producentem, może ma jeszcze w ofercie ten wzór i kolor i też wymienić arkusze.

Najordynarniejszy i najtańszy sposób naprawy to pokrycie całości papą i lepikiem. Dach będzie brzydki, trochę to zakosztuje, ale przynajmniej wytrzyma sensowny czas i będzie łatwe w naprawie. Odizoluje też blachę pod spodem od wilgoci i spowolni korozję.

Farba niestety nie wytrzyma długo na podłożu skorodowanym. Zacznie odpadać i nie zatrzyma korozji.

Są co prawda środki do konserwacji korozji, stosowane np. w samochodach, ale są bardzo drogie. po 15zł za małą buteleczkę. Np. "Brunox Epoksy".
  • REKLAMA
  • #5 12453274
    lamer89
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Najpierw inhibitor korozji np. Cortanin F (na blaczę oczyszczoną szczotką) potem Polrust i na to podkład i farba. w samochodzie na elementach zawieszenia i baku tak walczyłem z "rudą" i jak na razie już 3 lata trzyma i nie chce znowu wyjść (a wiadomo, że samochód pracuje w gorszych warunkach bo w zimę sól, piach z drogi itp.)
  • #6 12453327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 12455233
    whittard
    Poziom 10  
    jakby to powiedzieć, byłem i widziałem blachę z bliska, jest w niezbyt dobrym stanie. tak, jest to blacha ocynkowana, przynajmniej tak mim się wydaje, bo ma niejednolitą teksturę, coś w stylu moro, tylko metalowe... teraz chodzi głównie o to, żeby pomalować ją aby wytrzymała jak najdłużej. zawsze spowolni to dalszą korozję i da mi więcej czasu. Ile może wytrzymać taka powłoka z podkładu i jakiegoś chlorokauczuku?
  • REKLAMA
  • #10 12464580
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat malowania dachu blaszanym, na którym pojawiła się rdza. Użytkownicy zalecają dokładne usunięcie rdzy do gołej blachy, a następnie zastosowanie inhibitorów korozji, takich jak Cortanin F, oraz farb chlorokauczukowych. Wskazano, że w przypadku blachy ocynkowanej, jeśli korozja jest głęboka, może być konieczna wymiana blachy. Użytkownicy sugerują również użycie podkładów i farb, takich jak Śnieżka Dekor, ale podkreślają, że farba nie zatrzyma korozji na skorodowanej powierzchni. Alternatywą jest pokrycie dachu papą, co może być tańszym rozwiązaniem, ale mniej estetycznym. Wskazano na różne metody i materiały, które mogą przedłużyć żywotność dachu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA