logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy"

TSpider 02 Lip 2013 02:20 7305 28
REKLAMA
  • #1 12477734
    TSpider
    Poziom 10  
    Wyjęty dysk z laptopa włożony do obudowy dysku USB wyświetla "dysk dynamiczny nieprawidłowy" ... :(
    Czytałem ale nadal nie bardzo wiem jak to "ugryźć" :(. Byłbym wdzięczny za pomoc.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12477749
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    [Usuń] te z ? LDM (42)
    [Wstaw] znalezione SYSTEM, WINDOWS, DANE (pierwszą ew. PPM -> Aktywuj)
    Zastosuj partycjonowanie.

Wtedy będziesz miał 3 woluminy z ~ połowy dysku, jak było coś więcej to napisz, trzeba głębiej poszukać.
  • REKLAMA
  • #3 12478641
    TSpider
    Poziom 10  
    Pojawiły się 3 woluminy. Jest dostęp do danych :) .
    Pozostałe dane są nieprzydzielone na których również mi zależy.
    Zastanawiam się jaką partycję utworzyć aby dane nie zniknęły ...

Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy" Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy"

Dodano po 3 [godziny] 23 [minuty]:

Czy jeśli z nieprzydzielonego miejsca na dysku stworzę kolejną partycje podstawową to dane tam zawarte nie zostaną utracone?
  • #4 12479834
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Miałeś napisać co tam było.
    Nic tam nie twórz, zaznacz Nieprzydzielone, [Zamknij] i z menu Narzędzia -> Szukaj szczególnego sektora -> Boot sektor
  • #5 12480035
    TSpider
    Poziom 10  
    W "nieprzydzielonym" były RAWy z Canon 7d. Nie tworzyłem nic.
    "Boot sektor" wygląda tak:

Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy"a

Zależy mi na plikach .cr2 ewentualnie .mov z Canona ... :(

Dodano po 1 [minuty]:

Dysk który tam był miał nazwę FOTO.
  • REKLAMA
  • #6 12481479
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Teraz wiadomo dlaczego DMDE na szybko nie znalazł partycji.
    Na tym oknie naciśnij [Enter] i wejdź w wolumin - czy to jest to co miałeś.
    FOTO - ~156,5 GB ?
    Zostaje jeszcze na końcu HDD ~6,7 GB

Jaki to model HDD (powinien być podany na dole okienka jak wybierasz urządzenie) i model laptopa?

Jeśli była tylko ta jedna FOTO to można wstawić ją jako podstawową - zamknij okno Zaznacz Physical Drive 2, [Zamknij], <Ctrl+E> i wpisz na czwartej pozycji:
    07 | 00 | 1023 254 63 | 1023 254 63 | 306298879 | 305682432
    i zastosuj zmiany.
  • #7 12481953
    TSpider
    Poziom 10  
    Pojawił się dysk G "zdrowy", ale nie ma do niego dostępu. Wygląda to tak jak na zrzutach:

Laptop to HP Probook 6360b z zamontowanym obecnie SSD Plextor 128GB,
    natomiast ten niedziałający dysk to 320GB Toshiba 7200 obr, (zrzut poniżej).

Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy" Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy" Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy" Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy"

Na systemie windows na dysku powodującym problemy mi nie zależy ponieważ jest wgrany "czysty" na obecny SSD.

Tak wyglądają partycje:

Dodano po 4 [minuty]:

Dysk nie będzie "wkładany" do laptopa, używany będzie jako zewnętrzny.
    Optymalnie byłoby gdyby na dysku były dwie partycje FOTO i VIDEO, z zawartością plików .cr2 .mov i chyba jeszcze były .mp4 ... :( które udało by się "uratować".
  • Pomocny post
    #8 12483569
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ok, czyli to nie to (nie ma MFT) no i numer sektora dziwny, usuń $Volume 03 i skanuj dalej. Jak coś znajdzie to otwieraj '[Enter]: Otwórz wolumin NTFS' dla sprawdzenia. Możesz później poszukać MFT Record

BTW: nie wiem czy celowo czy niechcący wpisałeś - masz ID 00h zamiast 07h dla pierwszej małej partycji dlatego Ci wyleciała.

Skoro były FOTO i VIDEO to być może miałeś dwa dyski log. w partycji rozszerzonej.
  • #9 12485015
    TSpider
    Poziom 10  
    Pierwsza mała partycja była formatowana przeze mnie.

W nieprzydzielonym obszarze są NTFS i FAT32 dziwne, zawsze jeśli robiłem jakieś zmiany wybierałem NTFS.

Tutaj filmiki co i jak robiłem.
    http://www.youtube.com/watch?v=cS777MA0soY&feature=em-upload_owner

Skanowanie MTF Record
    http://www.youtube.com/watch?v=nrhmACAf3E8

Hmmm nic nie mogę znaleźć... albo nie widzę...

Pamiętam zę dysk FOTO wyglądał w menedżerze dysków na na taki "rozdrobniony" składający się z kilku sektorów, w laptopie w eksploatorze windows wyświetlał się normalnie jako jeden cały dysk.
  • #10 12491961
    TSpider
    Poziom 10  
    Pytanie jak "dostać" się do danych w nieprzydzielonym obszarze bez formatowania tego obszaru?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 12499321
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Cytat:
    Pamiętam zę dysk FOTO wyglądał w menedżerze dysków na na taki "rozdrobniony" składający się z kilku sektorów

Każdy składa się z kilku a nawet kilku milionów sektorów. Zastanów się i napisz poprawnie.

Na filmiku robisz to źle.
    Nie poszukuj MFT tylko SCAN NTFS. To ogromna różnica.
  • #12 12499826
    TSpider
    Poziom 10  
    "Pamiętam że dysk FOTO wyglądał w menedżerze dysków na na taki "rozdrobniony" składający się z kilku woluminów?" :)

Zastosowałem się do odpowiedzi z poprzedniego postu: "Możesz później poszukać MFT Record" . Prawdopodobnie czegoś nie zrozumiałem.

Po przeskanowaniu uzyskałem wgląd do plików i katalogów w "nieprzydzielonym" obszarze :)

Jak utworzyć partycję aby nie stracić tych danych?

• Pomocny post
    #13 12499970
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Po otwarciu tego woluminu znalezionego FOTO pokaż ekran partycji.
    1) Najpierw SCAN NTFS
    2) Otwarcie własciwego woluminu (tego o którym wiesz że to te pliki
    3) Wybranie w menu Dysk - Partycje Pokazanie takiego okna partycji.

Powinna się pokazać partycja znaleziona i wtedy można sprawdzić co jej jest.
  • #14 12501813
    TSpider
    Poziom 10  
    Poprzez SZUKAJ NTFS skanowałem NIEPRZYDZIELONE miejsce na dysku.

Otrzymałem tak jak poniżej:

Pojawiła się partycja FOTO ze wskaźnikiem B x F.

O te zakreślone dane chodzi:
    WEB, Names Sugest, Pictures, FTP, Projects, Uploaded, Foto Ready, i Export
    na "FOTO".

Pozostałe dane Z DYSKU są dostępne.
  • Pomocny post
    #15 12502039
    WojtasJD
    Poziom 43  
    TSpider napisał:
    "Pamiętam że dysk FOTO wyglądał w menedżerze dysków na na taki "rozdrobniony" składający się z kilku woluminów?"

Jeśli tak było to IMO przed zamieszaniem miałeś dysk dynamiczny z woluminem prostym FOTO na kilku regionach/segmentach HDD (jak to nazwałeś rozdrobniony). Takie szczegóły trzeba pisać od razu.
    Potwierdzenie masz na obrazku - nie znaleziono (na szybko) kopii bootsektora a ostatni sektor z vol. FOTO wychodzi daleko poza ostatni sektor HDD...
  • #16 12502084
    TSpider
    Poziom 10  
    WojtasJD napisał:
    miałeś dysk dynamiczny z woluminem prostym FOTO na kilku regionach/segmentach HDD (jak to nazwałeś rozdrobniony). Takie szczegóły trzeba pisać od razu.
    Nie wiedziałem jak to opisać ...

Czy to znaczy że teraz w nieprzydzielonym obszarze mogę wstawić partycję FOTO i powinna się pojawić w eksploatorze windows?

Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy" Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy" Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy"

Hmm... niestety nie mogę ...

• #18 12502167
    TSpider
    Poziom 10  
    linuks napisał:
    Skopiuj interesujące Cię pliki.
    Kurcze niestety nie mam miejsca na skopiowanie bo nowy dysk SSD jest mnijeszy 128GB ...

Dodano po 30 [minuty]:

Po przeanalizowaniu tego co wcześniej pisał WojtasJD
    WojtasJD napisał:
    Jeśli była tylko ta jedna FOTO to można wstawić ją jako podstawową - zamknij okno Zaznacz Physical Drive 2, [Zamknij], <Ctrl+E> i wpisz na czwartej pozycji:
    07 | 00 | 1023 254 63 | 1023 254 63 | 306298879 | 305682432
    i zastosuj zmiany.

na podstawie tych danych:

Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy" Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy"

utworzyłem partycję:
    07 | 00 | 1023 254 63 | 1023 254 63 | 310769664 | 318834688 (nie wiem czemu dał +1 w tym miejscu, zrobiłem tak samo) |
    otrzymałem:

Pojawiła się partycja FOTO z DANYMI KTÓRE CHCIAŁEM ODCZYTAĆ i mam do nich DOSTĘP (niestety jest trochę bałagan z partycjami na tym dysku i jeszcze jakieś nieprzydzielone miejsca) :|

W programie DMDE wygląda to tak jakby sektory tej partycji były poza sektorami dysku? Nie rozumiem ... Nie wiem czy tak może zostać i nie będzie to szkodliwe dla dysku?

• Pomocny post
    #19 12502378
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    To nie jest prawidłowe ale może być do odzyskania danych.

Musisz skopiować dane i od nowa założyć już poprawnie partycje Foto.
    Możesz kopiować też na partycje F i G.

Najlepiej jednak było by skopiować wszystkie dane z tego dysku i wyzerować go i od nowa pozakładać partycje jak trzeba.
  • #20 12502423
    TSpider
    Poziom 10  
    migol21, WojtasJD --> dzięki za rady i wskazówki (i cierpliwość) w odzyskaniu danych z dysku w większości są to zdjęcia. Jeśli potrzebowali byście jakieś zdjęcia w dużej rozdzielczości do np jakiegoś projektu. Proszę piszcie. Jestem baardzo wdzięczny za pomoc.

http://www.shutterstock.com/cat.mhtml?gallery...scriptions=off&image_previews=on&safesearch=1
    lub
    http://pl.fotolia.com/p/200699512?limit=100&order=nb_downloads
  • #21 12508327
    TSpider
    Poziom 10  
    Niestety nie trwało to długo. Gdy zacząłem kopiować pliki wystąpił BŁĄD.
    Zrestartowałem komputer. Podłączyłem dysk okazało się że partycja FOTO już nie jest widoczna. Więc powtórzyłem od nowa wcześniejsze jej dodawanie.
    Proces tak jak na zrzutach. Najpierw Szukaj NTFS, znalezienie partycji z danymi i dalej ...

okazuje się że nie można jej utworzyć (tak jak poprzednio) więc tworzę ją poprzez wpisanie:
    07 | 00 | 1023 254 63 | 1023 254 63 | 310769664 | 318834688 (nie wiem czemu WojtasJD dał +1 w tym miejscu, robię tak samo, wcześniej zadziałało) | zatwierdzam

Podczas ponownego skanowania dysków wyskakuje informacja:

Partycja zostaje utworzona. Niestyety nie ma do niej dostępu. Poprzednio był.

Jest to ten wolumin zakreślony na żółto, i znajdujące się na nim dane, (po kliknięciu otwórz wolumin) na czerwono.

Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy"Dysk w obudowie USB wyświetla "dynamiczny nieprawidłowy"

Nadal nie wiem jak to naprawić i odzyskać dane :| HELP :|
  • #22 12510247
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Aby wstawić partycje trzeba to zrobić ręcznie.
    A co do naprawy tak jak pisałem wyżej nie ma co naprawiać.

Najpierw kopia. Albo w tę albo we w tę.
  • #23 12510272
    TSpider
    Poziom 10  
    Partycje FOTO o jakich parametrach?
    Wygląda to tak jak poniżej:

Dane na dysku na których mi zależy są widoczne, zakreślone na czerwono po lewej stronie.
  • #25 12524075
    TSpider
    Poziom 10  
    Jak to możliwe że na dysku powstała partycja w moim przypadku FOTO poza ostatnimi sektorami dysku?

Czyli tak naprawdę dysk posiada więcej niż 320GB wygląda na to że 322GB, tylko część jest ukryta?

DMBE Free odzyskuje po jednym pliku tylko :(
    Odzyskać poprzez "Utwórz obraz/Klonuj" czyli potrzebny drugi zewnętrzny dysk, na którym da się później "zamontować" taki obraz? (Jeśli dobrze rozumiem)?
  • #26 12524726
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Find and mount - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1589389.html
    Po drugie partycja jest nie większa a inaczej położona.

To tak jak dziecku trzeba.
    Jak masz taśmę 3 kolorową dł. 1 metra i kleisz ja na dł 1 metra deskę w kolejności 1,2,3 to wszystko jest ok ale jak masz tą samą taśmę i kleisz ja w kolejności 3 1,2 to jak chcesz zacząć od 1 to nie widzisz 3 bo wychodzi ci że powinna być poza deską a ona jest na początku. Tym gdzie jaki kolor leży zajmuje się windows. Jak zgubi tę informacje to ty widzisz tak jak widzisz partycje. I trzeba się modlić aby nie było danych na tym 3 pasku na których ci zależy.
    Można oczywiście składać te paski w pliku lub na innym dysku, ale trzeba wiedzieć dokładnie który pasek gdzie się zaczynał i kończył. Tego nie wiesz bo windows zgubił tę informacje. Możesz szukać detektywistycznie wiedząc na czym świat stoi po określonych wpisach i składać.
  • #27 12526157
    TSpider
    Poziom 10  
    Fajnie to wytłumaczyłeś :)

Po przeskanowaniu Partition Find And Mount otrzymałem :(

Nie znalazł tego czego szukałem czyli FOTO grrr...

• #29 12703360
    TSpider
    Poziom 10  
    Dzięki Panowie jeszcze raz. Podziałało :). Dane odzyskane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem twardym, który po przeniesieniu do obudowy USB wyświetla komunikat "dysk dynamiczny nieprawidłowy". Po kilku próbach i wskazówkach od innych uczestników forum, udało się uzyskać dostęp do trzech woluminów, jednak część danych pozostała nieprzydzielona. Użytkownik poszukiwał sposobu na utworzenie partycji, aby odzyskać dane z nieprzydzielonego obszaru, w tym pliki .cr2 i .mov z aparatu Canon. W trakcie dyskusji podano różne metody skanowania i odzyskiwania danych, w tym użycie programów DMDE oraz Partition Find And Mount. Ostatecznie użytkownik zdołał odzyskać dane, ale napotkał problemy z dostępem do partycji po ponownym uruchomieniu komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA