logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra F 1.4 i 16V 90KM - możliwość odwrotnej pracy

dyzio121193 05 Lip 2013 10:10 2277 9
REKLAMA
  • #1 12488813
    dyzio121193
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam mam pewne pytanie mam na oku kupno silnika jak wyżej 1.4 i 16V 90KM od Astry F Kombi od znajomego. Chciałem wykorzystać go do buggy-ego na podzespołach fiata. Tylko wstrzymuje mnie kilka pytań na które mniej więcej znam odpowiedź ale chciałem usłyszeć wasze opnie.
    Żeby dało się go wykorzystać w moim pojeździe bez wielkich przeróbek musiał bym go zamontować o 180 stopni niż jest w oryginale montowany w Astrze ale tu nasuwają się problemy czy ten silnik będzie działał po przestawieniu rozrządu o 180 stopni, odpowiednim ustawieniu czujników czy pompa wody będzie działać prawidłowo czy nie będzie pompować w drugą stronę, smarowanie silnika kierunek rozrządu napinacze itp i czy całość po kilku kilometrach mówiąc tu o silniku nie rozleci się nie mówię już o przebudowie rozrzusznika. Proszę Panów o wypowiedź bo pewnie są tu ludzie którzy takie rzeczy przerabiali.
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 12488842
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 928
    Co masz na myśli ? Chodzi ci, żeby wał korbowy obracał się w odwrotnym kierunku ?
  • REKLAMA
  • #3 12488877
    przem27
    Poziom 30  
    Ocena: 495
    Tak o to mu chodzi, zrobić da się wszystko ale to tak jakbyś zaczynał budowę silnika od nowe, chyba lepiej jakiegoś japończyka zaadoptować, tam jest właśnie odwrotnie, skrzynia z prawej strony.
    pozdr
  • #4 12488920
    dyzio121193
    Poziom 16  
    Tak o to mi chodzi, wiem że silniki 126p tak się robi ale to jest prosty silnik i np nie ma pompy wody która działając odwrotnie nie pompowała by wody do chłodnicy i dalej.
    Chodzi mi o to że do buggyego najlepiej nadają się silnika z aut przednio napędowych a bo są po prostu przeniesione bez obracania na tył buggy czyli żeby jechać prosto nie trzeba zmieniać kierunku pracy silnika. A mi chodzi o to że musiał bym zrobić duże przebudowy mojego buggy żeby silnik włożyć normalnie. Dlatego pytam czy można jakoś przerobić silnik żeby odwrócić jego pracę co za tym idzie mógłbym obrócić silnik i wmontować go do mojego buggy skrzynią do przodu.
  • #5 12488946
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 12488963
    dyzio121193
    Poziom 16  
    No właśnie się domyślam, jest ktoś na forum kto odwracał pracę skrzyni w 126p bo może taki manewr dało by się zaadoptować do skrzyni z wyżej wymienionego silnika? Proszę o opinie.
  • REKLAMA
  • #7 12488976
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12489036
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    W astrze się tak nie da. Skrzynia tez nie do przerobienia w ten sposób - brak przekładni hipoidalnej.
  • #9 12489127
    dyzio121193
    Poziom 16  
    Czyli mam rozumieć że montaż tego silnika jedynie naturalnie skrzynią do tyłu ?
    A tak off topic silnik hondy nie mam konkretnego modelu ulegnie modernizacją skrzyni biegów. Nie znam się na budowie i na elementach skrzyni wiec pytam ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup silnika Opel Astra F 1.4 i 16V 90KM do buggy, planując zamontować go w odwrotnej orientacji (o 180 stopni). Pojawiają się pytania dotyczące funkcjonowania silnika po przestawieniu rozrządu, działania pompy wody oraz smarowania. Forumowicze wskazują na liczne problemy związane z taką modyfikacją, w tym konieczność przystosowania pompy oleju i faz rozrządu. Zasugerowano, że lepszym rozwiązaniem mogłoby być użycie silnika z innego pojazdu, np. japońskiego, który jest bardziej odpowiedni do takich przeróbek. Użytkownik pyta również o możliwość modyfikacji skrzyni biegów, co spotyka się z opinią, że skrzynia z Astry nie nadaje się do przeróbek w tym zakresie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA