logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 2,5 tdi - jak skutecznie zabezpieczyć przed kradzieżą?

slawcio_100 05 Mar 2005 19:19 2274 7
REKLAMA
  • #1 1289373
    slawcio_100
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Zabezpieczam samochody przed kradzieżą i w tym aucie z 94 r po odcięciu przewodów paliwowych zasilania i nadmiaru silnik chodzi ok 9 min. a można nim przejechac prawie 4 km. Odcięcie elektro zaworu nic nie da bo akumulator jest łatwo dostępny i w odkegłości ok 0,5m. Poradżcie jak go zabezpieczyć nie koniecznie elektronicznie ale skutecznie
  • REKLAMA
  • #2 1289707
    musiej
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    witam mam kolegę który zakładał do diesli oprucz odcięcia zaworu siłownik z centrlnego zamka, zamiast linki do otwierania pokrywy silnika siedzi siłownik , który ma ukryty włącznik . Teoretycznie pokrywe można otworzyć wtedy tylko ,,łomem,, a więc z pod maski złodziej nie odpali .
  • REKLAMA
  • #3 1289855
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1095
    Możesz użyć przyżądu o nazwie " dyby" na pedały hamulca i sprzęgła, trochę uciążliwe ale za to skuteczne.
  • REKLAMA
  • #4 1290784
    peugeot81
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    WItam Masz racje po odcieciu napiecia do elektrozaworu na pompie silnik normalnie zapala ale o ile dobrze pamietam wkreca sie tylko do 2500 obr czy cos takiego....Tu nie jest tak prosta sprawa jak w starego typu diestach pompa jest tu elektronicznie sterowana i stad te problemy....Ja robilem takie cos w Lt 35 z tym samym silnikiem... Pod siedzeniem kierowcy byly dwa przekazniki........ Po wyjeciu jednego z nich (juz dobrze nie pamietam bylo to dosc dawno) samochod przestal krecic rozrusznikiem lub krecil i nie chcial sie uruchomic (rzadany efekt) tylko nie wiem gdzie moga sie one znajdywac w audi.... To co ja robilem to bylo tylko odciecie zaplonu i dziala ono znajomemu do dzis.... Pozdrawiam peugeot81

Dodano po 5 [minuty]:

......jeszcze jedna rzecz o ktorej zapomnialem napisac apropos tego przekaznika wzialem "zabralem"mu sterowanie przez co oczywiscie przekaznik sie nie zalaczal i w efekcie nie dal sie urochomic. Pozdrawiam jeszcze raz peugeot81
  • REKLAMA
  • #5 1290801
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Ja zakladalem elektrozawor na przewod zasilajacy zaraz za zbiornikiem. Niestety to "czarna robota", musisz wleźć pod auto ;)
    Poza tym koniecznie przed el-zaworem zamontuj filtr bo szybko przestanie dzialac po tankowaniu w Polsce. Wazne zeby ukryc jak to mozliwe przewody zasilajace cewke zaworu ;)
    Pozdrawiam
  • #6 1305806
    Rocaria
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Wbrew pozorom zabezpieczenie takiego silnika jest proste.Najlepszy sposób to odcięcie zasilania "po stacyjce 15"na przewodzie doprowadzającym zasilanie do komputera.Mam za mało danych,ale znajdz w pinach komputera przewód czarny.Po przekręceniu stacyjki powinno sie pojawić napięcie.Ten przewód możesz podłączyć bez obaw na jakiekolwiek uszkodzenie pod rozłączenie zapłonu.Mail rocaria(_at_)o2.pl
  • #7 1305837
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Jeśli interesuję cię dobry sposób odezwij się do mnie na gg albo napisz.
    Temat ten nie powienien byćdostępny dla wszystkich.
  • #8 1984323
    slawcio_100
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Dzięki wszystkim za pomoc ale rada Herosa jest najskuteczniejsza nie będę pisał co i jak bo moim celem jest zabezpieczenie aut przed kradzieżą

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem skutecznego zabezpieczenia Audi 2,5 TDI z 1994 roku przed kradzieżą, zwłaszcza w kontekście długiego działania silnika po odcięciu przewodów paliwowych i łatwego dostępu do akumulatora. Proponowane rozwiązania obejmują mechaniczne blokady, takie jak siłownik centralnego zamka ukrywający włącznik pod maską, co utrudnia uruchomienie silnika bez użycia siły fizycznej. Inna metoda to zastosowanie blokad pedałów hamulca i sprzęgła ("dyby"), które są uciążliwe, ale skuteczne. Wskazano również na możliwość odcięcia zasilania elektrycznego do komputera sterującego silnikiem poprzez przewód "po stacyjce 15" (czarny przewód w pinach komputera), co uniemożliwia uruchomienie auta bez uszkodzeń. Montaż elektrozaworu na przewodzie paliwowym za zbiornikiem paliwa z ukryciem przewodów i zabezpieczeniem filtra paliwa przed zanieczyszczeniami to kolejna metoda, choć wymaga ingerencji pod autem. Wspomniano także o odcięciu zapłonu poprzez manipulację przekaźnikami pod siedzeniem kierowcy, co skutecznie blokuje rozruch silnika. Autor potwierdził skuteczność jednej z rad, nie ujawniając szczegółów, aby zachować bezpieczeństwo zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA