logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór automatyki do 2-skrzydłowej bramy 2,60m i 1,50m, mocny i bezawaryjny sprzęt

zukers 05 Lip 2013 18:48 2892 10
REKLAMA
  • #1 12490626
    zukers
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam,
    przymierzam się do zamontowania automatyki dla 2 skrzydłowej bramy. Brama jest podzielona na 2 części: dłuższa 2,60m oraz 1,50m ta krótsza pełni rolę furtki.
    Słupy na których trzyma się brama są okrągłe metalowe - średnica 10cm, dystans między zawiasami a czołem słupka to około 5cm.
    Brama jest używana sporadycznie (2 razy dziennie). To na czym mi zależy:
    -sprzęt ma być na tyle mocny i stabilny, żeby po zamknieciu ktoś z zewnatrz nie był w stanie przepchać i otworzyć zamkniętej furtkobrami (nie będzie tu żadnego elektrozaczeku tylko zwykłe zamknięciu dwóch skrzydeł)
    -pilot dwuprzyciskowy jeden przycisk otwiera bramko-furtkę (szybsze otwieranie), drugi przycisk otwiera całość.
    -4 piloty w zestawie
    -zależy mi na dobrym markowym i bezawaryjnym sprzęcie aby długo posłużył nie muszę oszczędzać w tej kwestii.
    -możliwość podłączenia klawiaturki z przodu (wstukanie kodu otwiera furtkobramkę)
    -możliwość podłączenia domofonu z opcja otwierania furtko bramki
    -bez fotokomórek, ew jedna lampa sygnalizacyjna.
    -bez potrzeby montażu końcówek blokujących bramę przy jej otwarciu, ma się otwierać na mniej więcej 90 stopni i zatrzymywać,

mam nadzieję że nie za dużo wymagań i takie sprzęty istnieją więc co radzicie kupić i czy wszystko z jednej firmy (domofon też)?
  • REKLAMA
  • #2 12495130
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 12501240
    Więcek Krzysztof
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    A może Sommer dobry niemiecki napęd lub Tousek.
  • #5 12505551
    zukers
    Poziom 10  
    brama stanowi zwykły profil prostokątny do którego przyspawane są lekkie kątowniki, także dłuższe ramię waży myślę z max 70kg, krótsze ramię (furtkowe) może z 20kg.
    Z tego co widzę nice ma promocję na montaż za 1zł jak kupi się zestaw Toona 4005, ale zestaw jest z fotokomórkami a ja ich nie chcę, nie wiem tez jak ten sprzęt ma się do montażu bez odbojów zatrzymujących i czy spełniało by to co chcę.
  • #6 12524448
    PrzyjaznyDom
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Przy promocji Nice montaż za 1 zł zestaw promocyjny TOONA4005 zawiera fotokomórki. Jeśli nie potrzebujesz to porozmawiaj ze sprzedawcą - może Ci sprzedać zestaw bez foto, odpowiednio pomniejszając cenę.
    TOONA to mocny i sprawdzony sprzęt - będziesz zadowolony z wyboru.
  • REKLAMA
  • #7 12549926
    zukers
    Poziom 10  
    tak chyba coraz bardziej przekonywuje się do NICe TOONA, ale mam pytanie:
    -co to jest wyłącznik krańcowy i gdzie ma być otwieranie czy zamykanie?
    -czym wersja 24V różni się od wersji 230V, którą wybrać?
    -czy TOONA wymaga odbojów końcowych zatrzymujących jak skrzydła są otwarte?
    -guzik przy domofonie chciałbym żeby otwierał tylko jedno ramię siłownika z racji tego że nie mam furtki a po prostu jedna krótsza strona bramy tworzy furtkę, czy można tak to zaprogramować widział ktoś coś takiego?
  • #8 12550206
    PrzyjaznyDom
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Wyłącznik krańcowy to element który zatrzymuje bramę w danym miejscu. W Toonie serii 4... są to wyłączniki mechaniczne.
    Toona 4005 ma wyłącznik przy otwarciu, Toona 4006 na otwarcie i zamknięcie.
    W związku z tym nie potrzebujesz odbojów.
    Wersja 24V różni się głównie intensywnością pracy. Do użytku domowego wystarczy Ci 230V.
    Co do przycisku można to zrobić. Centrala z zestawów Toona ma w standardzie funkcję furtki, czyli częściowego otwarcia bramy także na drugim kanale pilota.
  • #9 12551099
    piotrek_falownik
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Witam,

Zerknij na ofertę Beninca na napędy Kbill 24V, gdy zamontowałem pierwszy byłem pod wrażeniem. Cena też przystępna, beninca ma wiele napędów 24V do intensywnej pracy, gdzie inni producenci mają wiele droższe tego typu systemy. Mogę szczerze polecić.

Pozdrawiam Piotr
  • #10 12551346
    zukers
    Poziom 10  
    Wiecie co, chyba sam spróbuję to zakupić i podłączyć, patrze gdzie taniej.
    Mam pytanie: czy jak zakupię radioodbiornik SMXI (Flor) to czy mogę do nich zakupić te dwukanałowe kolorowe piloty INTI? Czy one będą działać?
  • REKLAMA
  • #11 12551449
    piotrek_falownik
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Tak, tylko zamawiając pilota poproś z droga radiową flor, ten mode występuje z flor na 100%.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje montaż automatyki do 2-skrzydłowej bramy o długości 2,60m i 1,50m, z wymaganiami dotyczącymi mocnego i stabilnego sprzętu, który uniemożliwi otwarcie bramy z zewnątrz. Wskazano na potrzebę pilota dwuprzyciskowego oraz możliwości podłączenia klawiatury i domofonu. Użytkownicy polecają zestawy automatyki, takie jak Wingo 2024, Toona 4005 oraz Beninca Kbill 24V, zwracając uwagę na ich jakość i funkcjonalność. Wskazano również na różnice między wersjami 24V a 230V oraz na znaczenie wyłączników krańcowych w kontekście montażu bez odbojów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA