logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zagwozdka elektryczna - Uziom mieszany. Jak go poprawnie wykonać?

to3masz999 08 Lip 2013 18:14 3747 12
REKLAMA
  • #1 12500262
    to3masz999
    Poziom 9  
    Mam mały problem. Mam robotę do wykonania. To mój pierwszy większy projekt budowlany. Hala produkcyjna na 1700m2, wiata 1500m2, budynek biurowo-socjalny 350m2.
    Mam problem z uziomem. Plany przewidują uziom fundamentowo-otokowy, ale budowlańcy się pospieszyli, nie wszystkie fundamenty uziemili :| w budynku socjalnym w ogóle fundamenty nie mają nic wspólnego z bednarką. Ławy, stopy wylane, parę stóp pod halę jest uziemionych. Gleba jest raczej sucha (to otwarte pole), uziom otokowy ma długość ok 440m. Z powodu braku związania w fundamentach postanowiłem dołożyć szpilki fi16, dł 1,5m w ilości 40. Otok od budynku będzie w odległości 0,5m :| Nie wiem czy mi koparkowy szerzej będzie mógł wykopać, bo inwestor ciśnie na minimum wydatków budżetowych i nie wytłumaczysz mu, że jak coś będzie nie tak z pomiarami to trzeba będzie plac rozkopywać :/ Hala oczywiście stalowa, powiązana z otokiem.
    Chce dobić te 40 szpilek i połączyć z otokiem. Szpilki będą wbijane od głębokości otoku, który będzie sięgać 1m głębokości, więc jeśli są długości 1,5 to będą sięgać 2,5m. Czy jest to wystarczające zabezpieczenie dla pomiarów i zakończenie sprawy uziomów?
    Nie chcę tego później rozkopywać i tłumaczyć inwestorowi, że zbrojarze dali ciała i za późno wszedł elektryk (wina kierownika budowy) i że pół placu trzeba rozkopać, bo On tego nie zrozumie.
    Czym się należy kierować w takim wypadku przy wbijaniu szpilek? Wiem, że odległości między nimi mają mieć minimum tyle ile szpilki mają długości, co więcej?
  • REKLAMA
  • #2 12500320
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 329
    to3masz999 napisał:
    Chce dobić te 40 szpilek i połączyć z otokiem. Szpilki będą wbijane od głębokości otoku, który będzie sięgać 1m głębokości, więc jeśli są długości 1,5 to będą sięgać 2,5m. Czy jest to wystarczające zabezpieczenie dla pomiarów i zakończenie sprawy uziomów?

Kolego, widać że nie masz wiedzy zarówno praktycznej jak i teoretycznej.
    A czy mając 440mb i przyjmując rezystywność gruntu z odpowiedniej tabeli nie jesteś w stanie z prostego wzoru wyznaczyć wypadkowej wartości rezystancji otoku? Po co te szpilki?

P.S. Otok układa się min. 1m od zewnętrznych krawędzi budynku chyba że zabudowa terenu na to nie pozwala.

Polecam: Uziomy w ochronie odgromowej obiektów budowlanych - masz tam wzory na obliczanie rezystancji uziemienia.

Swoją drogą nie wiem czy nie wypadało by zaciągnąć opinii u projektanta branży elektrycznej.
  • REKLAMA
  • #3 12500340
    to3masz999
    Poziom 9  
    Ale czy mogę po prostu dobić te szpilki i jedyne na co to wpłynie to poprawa właściwości uziomowych?
    Otok otokiem, ale jak za płytko leży i gleba wysycha to nie zawsze spełnia swoją funkcję. Nie mam 1m, a hala stalowa (jej stopy będą zakopane na 0,2m) :(
    Mogę bez większych konsekwencji po prostu dobić te szpilki? Jeśli tak to w jakiej odległości od otoku?
  • #4 12500358
    JohnySpZOO
    to3masz999 napisał:
    Mogę bez większych konsekwencji po prostu dobić te szpilki? Jeśli tak to w jakiej odległości od otoku?
    W ww. poście masz podany link - po otwarciu zwróć uwagę na rys. 11.
  • #5 12500444
    to3masz999
    Poziom 9  
    Spoko, dzięki. Czyli jak dobrze rozumiem, dobicie szpilek tylko poprawi właściwości uziomu i mimo tego, że budowlańcy dali nieco ciała to nic straconego?

(btw. źle poinformowałem. Na planach uziom jest tylko fundamentowy, bez otoku. Na otok będę miał zaledwie 0,4m-0,5 od budynku i głębokość 1m)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12500454
    JohnySpZOO
    to3masz999 napisał:
    Spoko, dzięki. Czyli jak dobrze rozumiem, dobicie szpilek tylko poprawi właściwości uziomu i mimo tego, że budowlańcy dali nieco ciała to nic straconego?

(btw. źle poinformowałem. Na planach uziom jest tylko fundamentowy, bez otoku. Na otok będę miał zaledwie 0,4m-0,5 od budynku i głębokość 1m)

JohnySpZOO napisał:
    Swoją drogą nie wiem czy nie wypadało by zaciągnąć opinii u projektanta branży elektrycznej.

Tak jak wyżej napisałem, powiadom projektanta o zaistniałym fakcie - może to być zmiana istotna.
  • #7 12500484
    to3masz999
    Poziom 9  
    Dzięki, masz rację. Jak ma wyjść lipa to nie z mojego powodu. Projektant powinien wiedzieć najlepiej.
    Bardzo dziękuję za istotną pomoc :)
  • #8 12500545
    JohnySpZOO
    to3masz999 napisał:
    Dzięki, masz rację. Jak ma wyjść lipa to nie z mojego powodu. Projektant powinien wiedzieć najlepiej.
    Bardzo dziękuję za istotną pomoc :)

Projektant zaraz po takiej wpadce - brak wykonania uziomu fundamentowego, powinien zostać poinformowany i to on powinien w formie oficjalnej (np. w formie aneksu/projektu zamiennego) wydać dyspozycje co do wykonania uziemienia podając jego rozwiązanie w opisie i na planie.
  • #9 12501555
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    Może wyprzedzę temat a co z odgromówką tych hal ,bo uziom miał 'być fundamentowy teraz otokowy" .
  • REKLAMA
  • #10 12502060
    pmz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    a co ma być z odgromówką? jeśli była zaprojektowana - to będzie dalej.. tyle że uziom się zmieni (jeśli tylko projektant uzna że może się zmienić). Wymagana rezystancja uziemienia się pewnie nie zmieni - więc i instalacja piorunochronna również nie.
  • #11 12505400
    to3masz999
    Poziom 9  
    Rolę odgromników pełni dach, a dokładnie blacha na dachu, która będzie połączona z odgromnikami, a te połączone z otokiem.
    Rozmawiałem z projektantem, na dniach ma mi podrzucić nowy projekt. Jak widać, da się go zmienić w trakcie prac (i całe szczęście, bo to co zrobili zbrojarze zakrawa na kpinę)
  • #12 12505650
    pmz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    "Rolę odgromników pełni dach" - jesteś Kolego pewien że nie chodziło o 'zwody poziome'?
    a odgromniki to chyba z uziemieniem by wypadało połączyć a nie z blachą na dachu?
  • #13 12505733
    to3masz999
    Poziom 9  
    Tak, oczywiście. Ma Pan rację. Moja pomyłka, proszę wybaczyć ale o 7.30 nie zawsze mózg mi działa jak powinien :) Tak czy siak sprawa załatwiona, mam jedynie 2 dni poślizgu w pracach, więc nie jest źle jak na polskie realia

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wykonania uziomu mieszane w nowo budowanej hali produkcyjnej oraz budynku biurowo-socjalnym. Autor projektu napotkał trudności z uziemieniem, ponieważ nie wszystkie fundamenty zostały uziemione zgodnie z planem. W odpowiedzi na to, zaproponowano dodanie szpilek fi16 o długości 1,5m, aby poprawić właściwości uziomu. Uczestnicy dyskusji podkreślili konieczność skonsultowania się z projektantem w celu uzyskania oficjalnych wytycznych dotyczących uziemienia oraz omówili wpływ zmiany uziomu na system odgromowy. Ostatecznie, autor uzyskał potwierdzenie, że dodanie szpilek może poprawić uziemienie, mimo że pierwotny projekt nie został w pełni zrealizowany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA