Witam serdecznie. Bardzo proszę o poradę kolegów gdzie szukać uszkodzenia auto jak w temacie Silnik 2.0 hdi RHR.
Na zimnym silniku pali bez problemu i można jeździć cały dzień nic się nie dzieje złego nie kopci, nie szarpie nie traci mocy oby go nie wyłączyć. Gdy się go zgasi tak od 95-97 (stopni płyn chłodzący) nie da się uruchomić.
Ostatnio było robione:
Wymieniona została turbina (uszkodzenie łopatek na zimnym)razem z nastawnikiem i czujnikiem kopiowania turbo.
Ciśnienia turbo teraz są ok czyli zadane i zmierzone prawie takie same(minimalna różnica )
Wymienione zostały przelewy na wtryskach, podkładki pod wtryskiwaczami (oryginał)
Nowe szpilki i nakrętki (mocowanie wtrysków)
Nowy olej i filtry, oleju MAN, paliwa Bosch, powietrza Bosch
Obudowa filtra paliwa wymyta wyczyszczona nie było opiłków.
Fap 45% nie da się go zregenerować jest połowa zbiornika płynu ale go nie dawkuje. korek widoczny w PP ale stan minimalny nie osiągnięty. pomka działa na teście i kalkulator się komunikuje.
Błędy .PP
Po wykasowaniu i odpaleniu na zimno brak jakichkolwiek błędów pojawiają się dopiero gdy nie chce zapalić.
1-Multipleksowanie niespójna informacja o zdalnie sterowanym wzbudzeniu.
2-Multipleksowanie brak komunikacji bsi lub klimy.
3-Sterowany rozruch i wyłączenie silnika brak lub nieprawidłowość żądań uruchomienia lub wyłączenia
W parametrach
Obroty przy rozruchu 220, wałki zsynchronizowane, ciśnienie zadane 251 nabija różnie,mam wrażenie że jak stygnie ma coraz większe najpierw 80, 100, 120, 140,
Ale było i 37-40 myślałem ze to zawór ciśnienia paliwa ale jest nowy.
RCO zaworu ciśnienia na wolnych obrotach ma 15. RCO wydatku 23.
Jak się da tak na -2000 obrotów RCO są po 20 -21
Wydatek paliwa jak działa 4,5 jak nie zapala dochodzi do 12.
Wydatek wtryskiwaczy w miarę równo 87-101 na wszystkich ale też nie zawsze tak samo, czasami się to zmienia na poszczególnych wtryskach.
Jak się doda gazu na wszystkich 98,4
Jeżeli potrzebne do diagnozy będą inne parametry oczywiście je podam.
Bardzo proszę o pomoc chciałem nim jechać na urlop pozdrawiam.
Na zimnym silniku pali bez problemu i można jeździć cały dzień nic się nie dzieje złego nie kopci, nie szarpie nie traci mocy oby go nie wyłączyć. Gdy się go zgasi tak od 95-97 (stopni płyn chłodzący) nie da się uruchomić.
Ostatnio było robione:
Wymieniona została turbina (uszkodzenie łopatek na zimnym)razem z nastawnikiem i czujnikiem kopiowania turbo.
Ciśnienia turbo teraz są ok czyli zadane i zmierzone prawie takie same(minimalna różnica )
Wymienione zostały przelewy na wtryskach, podkładki pod wtryskiwaczami (oryginał)
Nowe szpilki i nakrętki (mocowanie wtrysków)
Nowy olej i filtry, oleju MAN, paliwa Bosch, powietrza Bosch
Obudowa filtra paliwa wymyta wyczyszczona nie było opiłków.
Fap 45% nie da się go zregenerować jest połowa zbiornika płynu ale go nie dawkuje. korek widoczny w PP ale stan minimalny nie osiągnięty. pomka działa na teście i kalkulator się komunikuje.
Błędy .PP
Po wykasowaniu i odpaleniu na zimno brak jakichkolwiek błędów pojawiają się dopiero gdy nie chce zapalić.
1-Multipleksowanie niespójna informacja o zdalnie sterowanym wzbudzeniu.
2-Multipleksowanie brak komunikacji bsi lub klimy.
3-Sterowany rozruch i wyłączenie silnika brak lub nieprawidłowość żądań uruchomienia lub wyłączenia
W parametrach
Obroty przy rozruchu 220, wałki zsynchronizowane, ciśnienie zadane 251 nabija różnie,mam wrażenie że jak stygnie ma coraz większe najpierw 80, 100, 120, 140,
Ale było i 37-40 myślałem ze to zawór ciśnienia paliwa ale jest nowy.
RCO zaworu ciśnienia na wolnych obrotach ma 15. RCO wydatku 23.
Jak się da tak na -2000 obrotów RCO są po 20 -21
Wydatek paliwa jak działa 4,5 jak nie zapala dochodzi do 12.
Wydatek wtryskiwaczy w miarę równo 87-101 na wszystkich ale też nie zawsze tak samo, czasami się to zmienia na poszczególnych wtryskach.
Jak się doda gazu na wszystkich 98,4
Jeżeli potrzebne do diagnozy będą inne parametry oczywiście je podam.
Bardzo proszę o pomoc chciałem nim jechać na urlop pozdrawiam.