Mam problem z drukarką. Od kilku lat była nieużywana, (bo nikomu nie chciało się uzupełniacza do czarnego tuszu kupić). Dzisiaj wszystko zainstalowałem, niby drukuje, wyskakuje, że tusz jest, ale nic nie drukuje. Czy to dlatego, że tusz mógł zaschnąć w kanałach podających? Jeśli tak to jak je przeczyścić, jeśli w ogóle da się je przeczyścić.
Wkłady 17 i 27 rozbierałem kilka tygodni temu - skutek jest opisany tutaj, fragment:
Spoiler:
Kilka tygodni temu wykopałem na strychu Lexmarka Z612 z kartridżem kolorowym (nigdy nie regenerowanym), wszystko ma przynajmniej 7 lat. Kartridż czarny walał się w domu, był po regeneracji (nieudanej - kilka lat temu).
Oba kartridże rozmontowałem, wypłukałem i poddałem działaniu:
- ciepłej wody kranowej
- płynu do mycia szyb
- pary z czajnika przez kilka minut
Kartridż czarny nie został udrożniony - trup, zero drożności na dyszach (wyjąłem sitko i wypłukałem resztki "mordoru" - tusze musiały się pogryźć). Natomiast kolor stał się drożny, nabiłem wszystkie przegrody czarnym barwnikiem i drukuje, na początku słabo, obecnie dysze C i M po 95% a Y jedynie 50%. Zero problemów elektronicznych.
Potrzebne rzeczy:
- płyn do mycia szyb (np. ze "Stonki" - Cler)
- klip odsysający do tuszów Lexmark 16/17/26/27
- strzykawka do obsługi klipa odsysającego
- dość duża plastikowa nakrętka; kartridż musi w niej stać stabilnie dyszami do dołu
- mały, zakręcany słoiczek
Inne:
- przygotuj się na dużą ilość zabrudzonego płynu do mycia szyb
Instrukcja demontażu i wyczyszczenia kartridża Lexmark typu 16/17/26/27:
1. Zdejm wieczko.
2. Wyjmij gąbkę (kolor: czarny krzyżak i gąbki).
3. Gąbki umieść w małym słoiczku i zalej płynem do mycia szyb; pozostaw na kilkanaście godzin.
4. Do odpowiednio dobranej plastikowej nakrętki nalej dość dużo płynu do mycia szyb; do przegródek w kartridżu również nalej płynu do mycia szyb; umieść kartridż w nakrętce dyszami do dołu; pozostaw na kilkanaście godzin.
5. Bez wylewania płynu do mycia szyb ze środka kartridża, umieść jego dysze nad parą z gotującego się czajnika przez kilka minut.
6. Za pomocą klipa odsysającego wybadaj drożność dysz w kartridżu - jeśli pojawiła się drożność (czyli płyn do mycia szyb przepływa do strzykawki) to kontynuuj moczenie w płynie do mycia szyb; jeśli nie ma drożności to opróżnij kartridż z płynu do mycia szyb i pogłaskaj parą wodną metalowe sitka w środku, ewentualnie ostrożnie (żeby się nie poparzyć) zalewaj wnętrze kartridża wrzątkiem.
7. Wyciśnij gąbki i wymień płyn do mycia szyb w którym się moczą; w razie konieczności pomocz w gorącej wodzie (ale nie wrzątku).
8. Pomocz kartridż i gąbki jeszcze kilka dni - możesz ponawiać głaskanie dysz para wodną i odsysanie płynu do mycia szyb za pomocą klipa odsysającego.
9. Starannie wyżmij i wysusz gąbki, dysze kartridża pozostaw zamoczone w płynie do mycia szyb.
10. Złóż kartridż i zalej tuszem barwnikowym (kolor: tuszami barwnikowymi kolorowymi lub czarnym w celu sprawdzenia drożności); użyj klipa odsysającego w celu zainicjowania dysz.
11. Upewnij się, że styki kartridża są suche i umieść kartridż w drukarce.
12. Dalej używasz funkcji czyszczenia głowicy z poziomu sterownika lub rozbierasz urządzenie i "ręcznie" czyścisz głowicę przesuwając karetkę ze stacji serwisowej na środek i z powrotem.
13. Upewnij się, że stacja serwisowa jest czysta - w szczególności, czy w "ustach Mariana" nic nie zalega.
Pojawia się problem już przy pierwszym punkcie... nie mogę otworzyć kardidży, nawet nożem próbowałem czego skutkiem prawie była amputacja palca. Może jakaś rada czym otworzyć?